Allergie immunotherapie

Immunotherapie is gericht op de oorzaak van allergie

Word je in je dagelijks leven gehinderd door je allergieklachten of heb je moeite om je allergieklachten onder controle te houden? Misschien is het dan tijd om samen met je behandelend arts eens te bespreken of eventuele aanpassing van je huidige allergiebehandeling wenselijk is.

 

Allergieklachten hoef je niet te accepteren

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben een allergie aan de luchtwegen (allergische rinitis, ook 'luchtwegallergie of inhalatieallergie' genoemd). De meesten van hen vinden dat zij in het dagelijks leven worden gehinderd door hun allergie. Voor veel mensen is een neusspray of antihistaminica genoeg om hun allergieklachten onder controle te hebben. Maar wanneer hoef je je allergieklachten niet meer te accepteren? Als bijvoorbeeld:

  • Je nachtrust wordt verstoord en je overdag vermoeid bent
  • Je concentratie vermindert op het werk of tijdens andere bezigheden
  • Schoolprestaties worden beïnvloed

Online zelftest

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijv. gras-, boompollen of huisstofmijten. Of wil je weten of je kind er last van heeft? Dan is deze test ook geschikt om als ouder in te vullen.

De online allergietest bestaat uit 4 vragen en zal ca. 2 minuten van je tijd in beslag nemen.

Deelname aan de test is volledig anoniem. Met de ingevulde gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet gedeeld. Nadat je de test hebt afgerond, kun je de uitslag downloaden of naar jezelf mailen. Vervolgens kun je deze meenemen om, indien gewenst, met je arts te bespreken. De online allergietest geeft alleen een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan je dokter.

Stap 1 van 4

Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar last gehad van de volgende klachten?

Zelden of nooit Regelmatig of vaak
Jeukende neus
Niezen, niesbuien
Waterige loopneus
Verstopte neus
Jeukende, branderige, rode ogen

Stap 2 van 4

Deze allergieklachten verergeren of ervaar je vooral …

Nee Ja
… in het voorjaar of in de zomer?
… in de buurt van grasvelden en/of bomen?
… in de buurt van dieren (kat, hond, paard etc.)?
… in de nacht, wanneer je op bed ligt?
… in een ruimte met vloerkleden of vloerbedekking?
… wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet?

Stap 3 van 4

Als je last hebt van klachten, hoeveel last ervaar je hiervan gedurende de dag?

Geef op de balk aan in welke mate de klachten van invloed zijn door de knop naar rechts of naar links te bewegen.

Weinig last Veel last

Stap 4 van 4

Is er in het verleden door een arts een allergie vastgesteld voor:

Nee Ja
Gras- en/of boompollen?
Huisstofmijt?
Dieren?
Voedingsmiddelen?
Andere allergie?

Uitslag online zelftest

Weinig last Veel last

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans zeer gering dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Wanneer de symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus in de toekomst toenemen, kun je deze online test nog een keer herhalen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans matig tot hoog dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Vervolgens kan de huisarts indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een zeer hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

LET OP!

Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen. Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.

Verdere informatie

De incidentie van allergische aandoeningen is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. In de praktijk zie je vaak dat de meeste mensen de klachten ten gevolge van een inhalatieallergie bagetaliseren onder het mom van ‘het is maar een snotneusje’. Zij zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk impact kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Ons advies is dus om, wanneer je last hebt van allergieklachten, contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose.

Het resultaat van deze ingevulde online allergietest betreft een eerste indicatie of je mogelijk last hebt van een inhalatieallergie (allergische rinitis). De uitslag kan van toegevoegde waarde zijn wanneer je voor verder onderzoek contact opneemt met je huisarts. Deze online test is een afgeleide van een Duitse gevalideerde zelftest ‘Selbsttest Allergische Atemwegserkrankung’ welke is ontwikkeld door ALK-Abelló Arzneimittel GmbH in samenwerking met IGES Institut für Gesundheits- und Sozialforschung GmbH.

Je immuunsysteem tolerant maken voor datgene waarvoor je allergisch bent

Allergie immunotherapie is een allergiebehandeling die ervoor zorgt dat de reactie van je immuunsysteem op de stof waarvoor je allergisch bent, verandert. Door je immuunsysteem bloot te stellen aan de (juiste hoeveelheid) stof die de allergische reactie uitlokt, raakt je lichaam eraan gewend en kun je, in geval van een luchtwegallergie, minder tot geen last meer hebben van een loopneus, jeukende ogen, hoesten, piepende ademhaling of benauwdheid.

Allergie immunotherapie is ook mogelijk wanneer je allergisch bent voor bijv. insectengif van bijen of wespen. Lees meer over allergie voor insectengif.

Wat kun je verwachten?

De totale behandeling duurt 3 tot 5 jaar. Deze periode heeft je lichaam nodig om tolerantie op te bouwen tegen de stof waarop je allergisch reageert.

Man op berg in zon

Welke toedieningstypen voor allergie immunotherapie zijn er?

Een behandeling met allergie immunotherapie wordt soms ook wel desensibilisatie of allergievaccinatie genoemd. Er zijn verschillende toedieningsvormen voor immunotherapie:

  • Tabletten: Snel oplossende smelttabletten die je eenmaal daags onder de tong legt. Op dit moment is de tablet verkrijgbaar voor de behandeling van een allergie voor huisstofmijten, voor een graspollen- en/of boompollenallergie (bestemd voor patiënten met hooikoortsklachten).
  • Injecties: Toediening van allergie immunotherapie via injecties vindt altijd plaats bij je behandelend arts. Een behandeling met injecties kent een instelfase en een onderhoudsfase. Tijdens de instelfase worden injecties toegediend, waarbij de dosering steeds wordt verhoogd. Wanneer de hoogste dosering is bereikt, begint de onderhoudsfase waarbij steeds een injectie wordt gegeven. Deze vorm van immunotherapie is beschikbaar voor mensen die last hebben van een luchtwegallergie ten gevolge van graspollen, boompollen, huisstofmijten of katten. 

    Deze vorm van immunotherapie (injecties) is ook mogelijk wanneer je allergisch bent voor steken van wespen of bijen. Meer hierover kun je lezen op de pagina allergie voor insectengif.

Vind een allergie-specialist bij jou in de buurt!

Heb je last van een allergie? Wellicht dat een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek je hiermee kan helpen.

Let op: je hebt altijd een doorverwijzing van je (huis)arts nodig.

Advies nodig?

Wil je advies over welke medicatie je kunt gebruiken of ervaar je nog steeds allergieklachten ondanks gebruik van medicatie?

Medewerkers van Apotheek&Huid kunnen je verder op weg helpen in je zoektocht naar een behandeling die de klachten voldoende wegneemt.

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via +31 174 247 393.

A&H
Deskundig advies via telefoon of whatsapp +31174247393

Laatst bewerkt 28/07/2021