Actuele pollenverwachting

Het pollenseizoen in Nederland

Grassen, bomen, planten en bloemen geven in verschillende bloeiperioden stuifmeel (pollen) af. Deze bloeiperioden vormen het 'pollenseizoen' of 'hooikoortsseizoen':

  • Bomen als de berk, els en hazelaar bloeien al in januari of februari;
  • De eerste graspollen worden al in mei door de wind verspreid. Er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven; 
  • Kruiden of onkruiden kunnen bloeien van begin zomer tot in de herfst (rond november). 

Het pollenseizoen kan dus een groot deel van het jaar bestrijken.

Wees ervan bewust dat wanneer u allergisch bent voor bijv. de berk, u waarschijnlijk ook allergisch bent voor bijv. els, hazelaar, populier en eik. Ondanks dat het uiterlijk per boom kan verschillen en op andere momenten kan bloeien, kunnen de klachten ingeval van een boompollenallergie veroorzaakt worden door slechts 1 allergeen die aanwezig is in bijna alle soorten bomenpollen. Ditzelfde is van toepassing voor graspollen: er zijn wel duizenden soorten grassen maar slechts een aantal allergenen zijn aanwezig in het stuifmeel van al deze verschillende grassen die allergieklachten kunnen veroorzaken. Ben je dus allergisch voor één soort gras is de kans groot dat je voor alle grassoorten allergisch bent.

Een actuele pollenverwachting wordt hieronder weergegeven. Voor een meer gedetailleerder inzicht kunt u het beste de website of app van 'Pollennieuws' raadplegen.

Wilt u meer inzicht in de gemiddelde bloeiperioden dan kunt u deze onderaan deze pagina bekijken. 

Actuele pollenverwachting van gras-, boompollen en onkruiden

In onderstaande grafiek kunt u zien in welke mate welke pollen op dit moment in de lucht aanwezig zijn. Deze pollenverwachting wordt dagelijks bijgewerkt. Voor een nog gedetailleerder beeld kunt u het beste de website ‘pollennieuws.nl’ raadplegen.

Pollenverwachting voor vandaag

De actuele pollenweerkaart

Pollenkalender

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Mogelijk pollen aanwezig Voor- en nabloei periode Bloeiperiode

In bovenstaand overzicht is gekeken naar de bloeiperioden van de pollen die sterk allergeen zijn en in dat geval ook vaak verantwoordelijk zijn voor veel voorkomende hooikoortsklachten.

  • Bomen: berk, els, hazelaar
  • Grassen: timotheegras, Engels raaigras, kropaar, beemdlangbloem en grote vossenstaart
  • Kruiden/onkruiden: bijvoet

Laatst bewerkt 25/01/2019