Verkouden? Of is het hooikoorts?

Vaak verkouden? Of heb je misschien hooikoorts?

Vaak niezen? Verstopte neus? Vol gevoel in je hoofd? Dit klinkt als een verkoudheid, maar het kan ook duiden op hooikoorts. Er zijn namelijk Nederlanders die niet weten dat ze hooikoorts hebben. Dit komt omdat hooikoortsklachten vaak op een verkoudheid lijken en daarmee dus gemakkelijk verward kan worden.

Circa 20% van de Nederlanders heeft te maken met hooikoorts. Ook wel allergische rinitis of graspollen- of boompollenallergie genoemd. De allergieklachten aan de luchtwegen worden veroorzaakt door stuifmeelkorrels (pollen). Jaarlijks komen er 72.000 nieuwe hooikoortspatiënten bij. Lees onze blog goed door als je verschillende keren ‘verkouden’ bent geweest in de afgelopen tijd. Wellicht heb je ook last van hooikoorts…

Hooikoorts versus verkoudheid

Zowel bij hooikoorts als een verkoudheid kun je last hebben van een verstopte neus, loopneus of niezen en last van een vol gevoel in je hoofd hebben. Je voelt je niet fit. Veel mensen denken bij deze symptomen in eerste instantie aan een verkoudheid. Meerdere keren verkouden in een korte periode? Of de verkoudheid lijkt wel erg lang aan te houden? Of je denkt mogelijk dat je weerstand wat lager is? Het kan in deze gevallen ook wijzen op hooikoorts!
Een groot verschil tussen hooikoorts en een verkoudheid is dat hooikoorts klachten langer aanhouden en steeds weer terugkeren. Bij een verkoudheid nemen de klachten zoals het niezen en de loopneus af na een paar dagen. Een ander verschil is dat bij hooikoorts het niezen in de loop van de dag vaak toeneemt en weer minder wordt in de avond. Jeuk aan de neus is vaak specifiek voor hooikoorts.

Hooikoorts symptomen

Naast bovengenoemde hooikoortssymptomen kunt je ook met onderstaande symptomen te maken krijgen:

 • Tranende en jeukende ogen: de ogen zien er rood uit en naast het jeuken en tranen, kunnen ze ook branderig aanvoelen
 • Jeuk: naast jeuk aan de neus, ook jeuk aan gehemelte of oren
 • Kriebelhoest: door de allergische reactie aan de slijmvliezen ontstaat er irritatie in de keel
 • Vermoeidheid: vaak veroorzaakt door een slechte nachtrust
 • Slechte nachtrust: Een verstopte neus of een kriebelhoest kunnen de slaap verstoren
 • Moeite met concentreren: vaak te wijten aan een slechte nachtrust en vermoeidheid
 • Hoofdpijn: komt af en toe voor. Door de zwelling van de slijmvliezen kan druk in de bijholten ontstaan en dit kan hoofdpijn veroorzaken
 • Benauwdheid: komt soms voor. Gevoel van weinig lucht krijgen
 • Astma klachten: moeite met ademhalen, piepen of hoesten

Online zelftest

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijv. gras-, boompollen of huisstofmijten. Of wil je weten of je kind er last van heeft? Dan is deze test ook geschikt om als ouder in te vullen.

De online allergietest bestaat uit 4 vragen en zal ca. 2 minuten van je tijd in beslag nemen.

Deelname aan de test is volledig anoniem. Met de ingevulde gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet gedeeld. Nadat je de test hebt afgerond, kun je de uitslag downloaden of naar jezelf mailen. Vervolgens kun je deze meenemen om, indien gewenst, met je arts te bespreken. De online allergietest geeft alleen een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan je dokter.

Stap 1 van 4

Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar last gehad van de volgende klachten?

Zelden of nooit Regelmatig of vaak
Jeukende neus
Niezen, niesbuien
Waterige loopneus
Verstopte neus
Jeukende, branderige, rode ogen

Stap 2 van 4

Deze allergieklachten verergeren of ervaar je vooral …

Nee Ja
… in het voorjaar of in de zomer?
… in de buurt van grasvelden en/of bomen?
… in de buurt van dieren (kat, hond, paard etc.)?
… in de nacht, wanneer je op bed ligt?
… in een ruimte met vloerkleden of vloerbedekking?
… wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet?

Stap 3 van 4

Als je last hebt van klachten, hoeveel last ervaar je hiervan gedurende de dag?

Geef op de balk aan in welke mate de klachten van invloed zijn door de knop naar rechts of naar links te bewegen.

Weinig last Veel last

Stap 4 van 4

Is er in het verleden door een arts een allergie vastgesteld voor:

Nee Ja
Gras- en/of boompollen?
Huisstofmijt?
Dieren?
Voedingsmiddelen?
Andere allergie?

Uitslag online zelftest

Weinig last Veel last

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans zeer gering dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Wanneer de symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus in de toekomst toenemen, kun je deze online test nog een keer herhalen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans matig tot hoog dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Vervolgens kan de huisarts indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een zeer hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

LET OP!

Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen. Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.

Verdere informatie

De incidentie van allergische aandoeningen is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. In de praktijk zie je vaak dat de meeste mensen de klachten ten gevolge van een inhalatieallergie bagetaliseren onder het mom van ‘het is maar een snotneusje’. Zij zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk impact kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Ons advies is dus om, wanneer je last hebt van allergieklachten, contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose.

Het resultaat van deze ingevulde online allergietest betreft een eerste indicatie of je mogelijk last hebt van een inhalatieallergie (allergische rinitis). De uitslag kan van toegevoegde waarde zijn wanneer je voor verder onderzoek contact opneemt met je huisarts. Deze online test is een afgeleide van een Duitse gevalideerde zelftest ‘Selbsttest Allergische Atemwegserkrankung’ welke is ontwikkeld door ALK-Abelló Arzneimittel GmbH in samenwerking met IGES Institut für Gesundheits- und Sozialforschung GmbH.

Pollenseizoen in Nederland

Wanneer hebben nu de meeste mensen last van hooikoorts? Dat ligt er allereerst aan voor welke pollen iemand allergisch is. Eigenlijk kennen we 3 hoofdgroepen: bomen, grassen en (on)kruiden. Ze geven in verschillende bloeiperioden stuifmeel af, de zogenaamde pollen. Veel hooikoortspatiënten zijn zowel allergisch voor boom- als graspollen. Dat kan betekenen dat iemand een groot deel van het jaar klachten kan ervaren. Verder speelt het weer ook een belangrijke rol. Bij mooi weer en weinig regen komen veel pollen vrij en zijn ze lang in de lucht aanwezig. En de wind zorgt voor het transport van de pollen. Daarnaast kan het gehalte fijnstof te gevolge van luchtverontreiniging mede bepalend zijn.

Bloeiperioden:

 • Bomen: een bekende boom waarvoor veel mensen allergisch zijn is de berk. Deze bloeit vaak van maart tot mei. Andere bekende bomen zoals de els en de hazelaar bloeien al vanaf januari tot maart.
 • Grassen: de meeste graspollen zijn vooral vanaf mei actief tot augustus. Denk aan onder andere straatgras en Engels raaigras
 • (On)kruiden: dan hebben we het over bijv. de bijvoet, brandnetel of ambrosia en die staan in bloei vanaf mei tot soms wel oktober.

Goed om te weten is dat als je een allergie hebt voor de berk, je waarschijnlijk ook last hebt van bijv. de els, hazelaar en eik. Het zijn verschillende bomen, maar ze hebben één allergeen in hun pollen gemeenschappelijk waardoor je dus hooikoortsklachten van deze boomfamilie kunt krijgen. Dit geldt ook voor graspollen. De kans is groot dat als je allergisch bent voor één grassoort je ook allergisch reageert op andere grassoorten. Via de website of app van Pollennieuws kun je je heel goed laten informeren over de pollenverwachting, of klik hier voor de actuele pollenverwachting.

Wat kan ik aan hooikoorts doen?

Hooikoorts wordt vaak niet serieus genomen door mensen zelf, terwijl het een enorme invloed kan hebben op het dagelijks leven. Als je veel moet niezen, last hebt van jeukende ogen en je hoofd zit vol, dan zul je ook moeite hebben om je te concentreren. Ook kunt je weinig energie hebben en je vermoeid voelen doordat je slechter slaapt. Kortom je voelt je niet fit.

Verschillende behandelmethodes zijn:

 • Klachten voorkomen door (zo veel mogelijk) pollen van grassen en bomen te vermijden. Maar dit is een vrij onmogelijke taak!
 • Onderdrukken van de klachten met behulp van symptomatische medicatie
 • Allergie immunotherapie, aanpakken van de oorzaak van hooikoorts

Naar de huisarts of allergiespecialist

Weet je nog niet zeker of je daadwerkelijk last hebt van een hooikoorts? Om een eerste indicatie te krijgen of je last hebt van hooikoorts, is het mogelijk om de online allergietest te doen. Wat goed om te weten is, is dat deze allergietest geen vervanging is voor een bezoek aan je dokter! Het geeft namelijk alleen een eerste indicatie. Mocht je de symptomen herkennen die we hebben beschreven, dan kan het handig zijn om een bezoek te brengen aan je huisarts waar de diagnose hooikoorts definitief gesteld kan worden. Indien nodig kan je huisarts een behandeling voorschrijven, of indien klachten bij herhaald bezoek maar niet onder controle komen, verwijzen naar een specialist zoals een allergoloog of KNO-arts.

Laatst bewerkt 25/02/2022