Allergiespecialisten

Allergiespecialisten bij jou in de buurt

Als je last denkt te hebben van allergie kun je terecht bij een gespecialiseerd ziekenhuis of een kliniek waar ze soms zelfs over speciale allergiepoli beschikken. Deze allergiespecialisten kunnen je helpen met het vaststellen van het type allergie waar je last van hebt. Daarnaast kunnen ze ook direct helpen bij het bepalen van een behandeling. Om het je makkelijk te maken kan je via de kaart hieronder direct zoeken naar een allergiespecialist bij jou in de buurt.

Vind een allergiespecialist bij jou in de buurt!

Heb je last van een allergie? Wellicht dat een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek je hiermee verder kan helpen.

Let op: je hebt altijd eerst een verwijzing van je (huis)arts nodig.

Waarom een allergiespecialist raadplegen?

Een allergie kan een behoorlijke impact hebben op je functioneren in het dagelijks leven. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of mogelijk zelfs tot het ontwikkelen van (allergisch) astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Een allergiespecialist, bijv. een KNO-arts, longarts, allergoloog of dermatoloog kan je hierbij helpen. Het hangt vooral af van welke klachten je vooral last hebt en in welke mate. Je begint in ieder geval altijd bij je huisarts voor een diagnose. Indien nodig kan je huisarts je doorverwijzen. Je behandelend arts kan je ook advies geven over de verschillende behandelmogelijkheden. Dit kan namelijk op meerdere manieren. Wanneer je huisarts je doorverwijst kan een allergiespecialist in de buurt jouw situatie met je doornemen en persoonlijk advies geven.

Vaststellen van het type allergie

Allereerst kan een specialist zoals een allergoloog of KNO-arts je helpen bij het vaststellen van het soort allergie dat je hebt (indien dit al niet is vastgesteld door je huisarts). Immers, voordat je aan een behandeling kan denken is het vaststellen van de oorzaak van je klachten cruciaal. Daarbij stelt hij of zij vast of er daadwerkelijk sprake is van een allergie en zo ja, wat voor allergie dit dan is. Hierbij kijkt de allergiespecialist allereerst naar de symptomen waar je last van hebt. Ook zal je behandeld arts vragen waar en wanneer je met name last ervaart. Hoewel hier overlap in kan zitten tussen verschillende allergieën weet de allergiespecialist vaak in welke richting het gezocht moet worden. Vervolgens kan getest worden of dit daadwerkelijk zo is.

Het vaststellen van een allergie kan door middel van diverse allergietesten. Afhankelijk van het type allergie dat wordt verwacht, wordt er gekozen voor een specifieke test. Zo kan er een huidpriktest worden afgenomen, maar ook een test waarbij er bloed wordt afgenomen. Daarnaast zijn er nog verschillende andere testen waar de arts (bijv. allergoloog, longarts, KNO-arts, dermatoloog) voor kan kiezen, je vindt ze op onze pagina over allergietesten.

De mogelijke behandelingen die een allergiespecialist kan aanraden

Nadat je behandelend arts heeft bepaald welke type allergie je hebt, kan je in overleg met je arts verdere behandeling bepalen. Afhankelijk van je klachten kan er gekozen worden voor verschillende manieren van behandelen. De volgende allergiebehandelingen werken ieder op een eigen manier en je behandelend arts kan je het beste adviseren wat voor jou geschikt is of een combinatie van behandeling met je bespreken (bijv. saneren en gebruik van symptomatische medicatie).

  • Saneren van de allergie, ofwel: het vermijden van allergenen      
  • Symptoombestrijding: deze behandeling geeft vaak snel verlichting van de klachten, bijvoorbeeld door middel van medicatie
  • Allergie immunotherapie: een behandeling die zich richt op de oorzaak van de allergie

Laatst bewerkt 28/07/2021