Vind een allergiespecialist en locatie voor allergietesten in Breda

Als je last hebt van allergieklachten kun je het beste een afspraak met je huisarts maken. Je huisarts kan aan de hand van jouw klachten een diagnose stellen en advies geven over hoe je met je klachten kunt omgaan. Ook kan hij of zij je meer vertellen over behandelingen en je zo nodig doorverwijzen naar een allergiespecialist.

Als je een verwijzing hebt, is het handig om een dokter te zoeken die niet ver weg is. Zo hoef je niet ver te reizen voor je afspraak. Voor het vinden van allergiespecialisten bij jou in de buurt kun je onze zoekfunctie gebruiken.

Vind een Allergiespecialist

Doorverwijzing van de huisarts is nodig

Hulp bij bezoek huisarts?

Henvisning fra fastlege er nødvendig


Bezig met laden...
Lijstweergave show-listKaartweergave show-list

NIEUW! Last van hooikoorts en wil je snel verlichting van je klachten?
Maak meteen online een afspraak met de digitale huisarts.

Plan consult
Jonge vrouwelijke allergiespecialist geeft uitleg aan een patiënt

Heeft je woonplaats invloed op je allergieklachten?

Dat hangt af van waar je allergisch voor bent. Heb je bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie, dan heeft de omgeving weinig invloed. De allergie-triggers vind je dan vooral binnenshuis. Voor andere allergieën zoals hooikoorts kan je woonplaats wel van invloed zijn. Elke plaats heeft zijn eigen ‘allergieprofiel’. Dit komt doordat je allergieklachten beïnvloed kunnen worden door:

  • Het weer
  • De luchtkwaliteit
  • De soorten planten, grassen en bomen die ergens groeien

De effecten kunnen per seizoen verschillen. Bomen bloeien vaak vroeg in het jaar, bij een boompollenallergie kunnen je klachten dan toenemen. Gras bloeit voornamelijk in de zomer, dus dan zijn er graspollen in de lucht. In de herfst staan veel kruiden, zoals ambrosia en bijvoet, in bloei.

Per seizoen kunnen de bloeiperiodes, afhankelijk van het weer in dat jaar, variëren. Ook de wind heeft invloed op je hooikoortsklachten. Wind kan namelijk pollen verspreiden naar andere plekken. Zeewind is vaak gunstig. Zeelucht bevat namelijk meestal weinig pollen2. Maar als de wind vanuit het binnenland naar kustgebieden waait kun je ook aan de kust klachten krijgen. Bij landwind kunnen pollen vanuit het binnenland worden meegevoerd.3

Veel groen, zoals bomen, grassen of onkruiden kunnen vervelend zijn bij een pollenallergie. Maar het verbetert vaak wel weer de luchtkwaliteit omdat planten en bomen fijnstof uit de lucht filteren.4 Een slechte luchtkwaliteit kan klachten aan de luchtwegen verergeren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij (allergisch) astma.5

Centrum van Breda, met gezellig drukte en volle terrasjes op de Havermarkt

Allergieklachten in Breda?

De ligging van parken en beplanting in een stad, de luchtkwaliteit en het weer kunnen van invloed zijn op je allergieklachten.

Natuur

In de omgeving van Breda zijn veel natuurgebieden zoals de Rith, het Liesbos en het Mastbos. Hier vind je oude beuken en andere bomen, zoals zwarte elzen, wilgen, en hazelaars.33 Ook zijn er diverse parken in de stad. Een bekend park is Stadspark Valkenberg. Hier staan verschillende soorten bomen zoals zomereiken30 en vleugelnoten 31. In het Wilhelminapark vind je beukenhagen, kastanjebomen en naaldbomen.32

Veel van de genoemde bomen kunnen, als ze in bloei staan, zorgen voor allergische klachten. Zo hebben veel mensen met hooikoorts last van pollen van de hazelaar. Ook kunnen er grassen of kruiden bloeien waar je allergisch voor bent. Als je last van hooikoorts hebt wil je de stadsparken in bepaalde tijden van het jaar misschien liever mijden.

Luchtvervuiling

Breda is na Eindhoven de stad met hoogste stikstofwaardes in Noord-Brabant. Dit komt door het verkeer, zoals stikstofuitstoot bij wegen en snelwegen (A16, A27, A58). En door industrie. Het kan zijn dat je allergieklachten verergeren in een omgeving met veel luchtvervuiling. Houd hier dus rekening mee.14

Invloed land- of zeewind

Breda ligt in het binnenland en heeft dus vrij weinig profijt van een pollenarme zeewind. Landwind bevat vaak veel pollen uit de omgeving. Afhankelijk van de bloeiperiode van de planten, bomen of grassen waar je allergisch voor bent, kun je door een ‘ongunstige’ wind meer last hebben van klachten.

Staan alle allergieklinieken, specialisten en ziekenhuizen in Breda op deze lijst?

Dat kunnen we helaas niet garanderen. We proberen uiteraard zo compleet mogelijk te zijn, waarbij we ook oog hebben voor kwaliteit. De zoekresultaten in onze zoektool betreffen allemaal gespecialiseerde ziekenhuizen of klinieken, waarvan sommige over een speciale allergiepoli beschikken. Gebruik de zoekresultaten als een startpunt voor het vinden van een allergiespecialist in Breda.

Verfijn jouw zoekopdracht

Met de zoekfilters, kaart, en resultatenlijst met details, wordt je zoektocht naar de allergiehulp makkelijker. Je zoekt eenvoudig op plaatsnaam of postcode en kunt filteren op type allergie en (maximale) reisafstand. Bij de resultaten zie je de allergieklinieken, allergiecentra, en gespecialiseerde ziekenhuisafdelingen bij jou in de buurt. Je kunt direct een routebeschrijving opvragen. In de lijst met resultaten zie je in één oogopslag de adresgegevens, specialisaties en een link naar de website. Bij de details staat meer informatie over welke poliklinieken er aanwezig zijn (zoals KNO, longarts, kinderallergoloog).

Tip: Probeer de route al een keer uit voordat je een afspraak maakt. Dan weet je hoe makkelijk de reis is. Dat is niet onbelangrijk, want het kan zijn dat er meerdere afspraken nodig zijn bij de kliniek of het ziekenhuis in jouw Breda naar keuze.

Zoek allergiespecialisten in andere steden

Selecteer hieronder een provincie of stad om een lijst van allergiespecialisten in je omgeving te zien

4 manieren om een allergoloog in Breda te kiezen

Met de zoekfunctie zie je de opties in de omgeving van jouw Breda. Als er veel opties zijn, vind je het misschien nog steeds lastig kiezen. We geven je vier tips om de keuze makkelijker te maken.

  1. Overleg met je huisarts

    Je huisarts heeft hoogstwaarschijnlijk ervaring met allergiepatiënten en weet alles over de mogelijke doorverwijzingen bij jou in de regio. Je huisarts kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een specifieke allergiespecialist, of een lijst geven met opties. Voor een goede doorverwijzing is het belangrijkrijk dat je huisarts zo goed mogelijk op de hoogte is van jouw situatie en klachtenpatroon. Bereid het gesprek met je arts daarom goed voor. Je kunt daarvoor onze checklist voor een bezoek aan je arts downloaden.

  2. Zoek patiëntbeoordelingen

    Dit kan een betrouwbare vriend zijn die je meer vertelt over zijn of haar allerspecialist. Er zijn ook websites met patiëntbeoordelingen. Bedenk daarbij dat de klachten en omstandigheden bij mensen met een allergie onderling verschillen. Een mening over een specialist is heel persoonlijk. De juiste allergiespecialist voor iemand anders hoeft niet de juiste voor jou zijn. Maar het kan zeker helpen ervaringen uit te wisselen.

  3. Lees de website van de allergiekliniek of het ziekenhuis

    Op de website van klinieken en ziekenhuizen is vaak veel informatie te vinden. Vaak is er ook een pagina per polikliniek, met gerichte informatie. Daar lees je meer over de expertise die ze in huis hebben, en soms ook welke behandelopties er mogelijk zijn. Verder vind je er praktische informatie zoals openingstijden en contactgegevens.

  4. Check je verzekering

    Het is goed om na te gaan waar je precies voor verzekerd bent. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden of neem contact op met je zorgverzekering. Je kunt bijvoorbeeld nagaan of de allergiekliniek of het ziekenhuis van jouw keuze, een contract heeft met je zorgverzekeraar. En welke kosten er precies vergoed worden. Houd ook rekening met het (verplichte) eigen risico voor zorgkosten.

Bij welke klachten kan een allergiespecialist mij helpen?

Allergie kan verschillende aandoeningen en symptomen veroorzaken die soms chronisch kunnen zijn. Een allergiespecialist kan je helpen bij de volgende klachten:

  • Allergische rinitis: Bijhorende klachten zijn vaak het hebben van een lopende en/of verstopte neus en niezen. Seizoensgebonden allergische rinitis, ook wel hooikoorts genoemd, wordt veroorzaakt door pollen in de lucht. Als je het hele jaar door klachten ervaart, zijn de boosdoeners allergenen die binnenshuis voorkomen, zoals huisstofmijten.
  • Allergische conjunctivitis: Veelvoorkomende klachten hierbij zijn irritatie aan de binnenkant van je oogleden en jeukende, rode of tranende ogen.
  • Allergische rinoconjunctivitis: Hierbij heb je naast de hierboven genoemde oogklachten ook last van een verstopte en lopende neus en niezen. 8
  • Klachten aan de luchtwegen: Hierbij heb je klachten zoals hoesten, kortademigheid, een beklemmend gevoel op de borst en een piepende ademhaling.
  • Atopische dermatitis: Dit wordt ook wel (constitutioneel) eczeem genoemd. De huid jeukt, is droog en gebarsten, en kan pijnlijk aanvoelen.
  • Huidreacties: Denk hierbij aan netelroos (urticaria), zwelling (angio-oedeem) of jeuk.
  • Spijsverteringsklachten (voedselallergieën): Hierbij horen klachten als misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel of diarree.
Sommige allergieën kunnen ook levensbedreigende allergische reacties veroorzaken. In dat geval kan je arts voorstellen om een adrenaline auto-injector je te dragen.
Jonge vrouwelijke allergiespecialist geeft uitleg aan een patiënt

Wanneer en waarom moet ik een allergiespecialist raadplegen?

Een allergie kan veel impact hebben op je dagelijks leven. Ook kan een allergie zich mogelijk door ontwikkelen tot allergische astma. Vroegtijdig je allergie behandelen kan daarom van groot belang zijn. Je huisarts kan je met de volgende twee doelen doorverwijzen naar een allergiespecialist:

Allergietesten voor het stellen van een diagnose

Een allergietest in combinatie met een analyse van je klachten kan helpen bij het maken van een diagnose. Je allergiespecialist wil dan zoveel mogelijk weten over je klachten: hoe ernstig ze zijn, hoelang ze duren en wat je denkt dat de trigger zou kunnen zijn. Het kan daarom nuttig zijn om je klachten goed bij te houden, hiervoor kun je onze handige checklist voor een afspraak bij je arts gebruiken.

Ook je medische geschiedenis is belangrijk. Breng relevante medische gegevens en een lijst van je huidige medicijnen mee. Soms is dit niet nodig omdat je medisch dossier digitaal met de arts gedeeld kan worden. Je arts zal ook vragen of er allergieën in de familie voorkomen. Dit alles helpt hen bij het stellen van een diagnose.

De volgende allergietesten kunnen helpen bij het stellen van de diagnose

Meer grip krijgen op je allergie

Je hebt misschien al een diagnose, maar je hebt je allergieklachten niet goed onder controle. Dat kan vervelend zijn omdat allergieën invloed kunnen hebben op je werk- of schoolprestaties. Bijvoorbeeld doordat je minder goed kunt slapen en daardoor minder energie hebt. Hierdoor heb je misschien ook minder energie voor hobby’s of sociale bezigheden. De klachten kunnen er ook voor zorgen dat je minder goed in je vel zit. Een allergiespecialist kan je helpen om de klachten beter onder controle te krijgen.

Tip: Doe de online symptoomchecker. Deze test meet hoe ernstig je symptomen zijn en hoe goed je deze onder controle hebt.

Hoe kan een allergiespecialist mijn allergie behandelen?

Bij behandelopties kun je denken aan:

Jonge vrouwelijke allergiespecialist geeft uitleg aan een patiënt

Hulp bij allergieklachten

Als je last hebt van een allergie kan een allergiespecialist je adviseren. Hij of zij kan je bijvoorbeeld tips geven over hoe je met je klachten om kunt gaan, en je informatie geven over mogelijke behandelopties.

Vragen die je aan een allergiespecialist kunt stellen

Heb je een allergiespecialist naar wens gevonden? Dan is het aan te raden je goed voor te bereiden op het gesprek. Zorg ervoor dat je je klachten zo goed mogelijk kunt omschrijven. En bedenk op welke vragen je graag antwoord wilt hebben. Je kunt bijvoorbeeld de onderstaande vragen stellen. Bekijk ook onze checklist voor een bezoek aan je arts, voor een goede voorbereiding.

  • Hoe kan vastgesteld worden of ik allergisch ben?
  • Kan uitgezocht worden waarvoor ik precies allergisch ben?
  • Waar kunnen allergieklachten allemaal op van invloed zijn?
  • Welke verschillende allergiebehandelingen zijn er?
  • Hoe werken de verschillende behandelopties?
  • Zijn de verkrijgbare allergiemedicijnen bij de drogist/supermarkt hetzelfde als wat voorgeschreven kan worden?
  • Wat zijn de vooruitzichten voor de langere termijn als ik de symptomen van mijn allergie niet onder controle kan krijgen?
  • Bestaat het risico dat mijn allergie zich kan ontwikkelen tot astma?

We helpen je graag

We hopen dat we je hebben kunnen helpen met onze artsen-zoekfunctie. Ben je tevreden? Beveel de zoekfunctie dan vooral aan bij andere mensen die last hebben van een allergie en een specialist zoeken in Breda. Als je nog vragen hebt kun je altijd contact met ons opnemen. Volg ons ook via Facebook of Instagram voor meer informatie en weetjes over allergieën

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling

Allergie testen?

Lees verder

Slecht slapen en vermoeidheid behoren tot mogelijke klachten.

Hooikoorts herkennen?

Lees verder

Literatuurlijst:

  1. Promovendum https://www.promovendum.nl/blog/grootste-steden-nederland-2023-top-10 13-11-2023.
  2. LUMC https://www.lumc.nl/patientenzorg/specialistische-centra/hart-long-centrum/voor-patienten/pollen-en-hooikoorts/ 14-11-2023.
  3. Scienssano airallergy https://airallergy.sciensano.be/nl/content/er-minder-stuifmeel-aan-de-kust-dan-het-binnenland 14-11-2023
  4. GGD Amsterdam https://www.ggd.amsterdam.nl/gezond-wonen/luchtkwaliteit/groen-luchtkwaliteit/ 14-11-2023
  5. RIVM https://www.rivm.nl/ggd-richtlijn-medische-milieukunde-luchtkwaliteit-en-gezondheid/gezondheidseffecten-luchtverontreiniging/luchtkwaliteit-fijn-stof 14-11-2023.
  6. Inhetvondelpark.nl https://www.inhetvondelpark.nl/bomenlijst.html#:~:text=In%20het%20hele%20park%20staan,Populier%20(%C2%B1%20220%20stuks) 13-11-2023
  7. Nhnieuws.nl https://www.nhnieuws.nl/nieuws/287520/amsterdam-heeft-slechtste-luchtkwaliteit-hoe-belangrijk-is-schone-lucht 13-11-2023.
  8. AZ Maria Middelares https://www.mariamiddelares.be/nl/zorgaanbod/aandoeningen-en-ziekten/at-i#:~:text=Wat%20is%20het%3F,spreken%20we%20van%20allergische%20rhinoconjunctivitis 14-11-2023.
  9. Gemeente Den Haag https://www.denhaag.nl/nl/verkeer-en-vervoer/milieuzones-den-haag/ 16-11-2023.
  10. Maximapark.nl https://maximapark.nl/over-het-park/natuur-landschap/de-dompleinbomen/ 16-11-2023.
  11. Votulaskrant.nl http://www.votulastkrant.nl/artikel.php?titel=Wijsheid+en+genezende+krachten+in+het+Griftpark&krant=22#:~:text=Maar%20de%20lieve%20linde%2C%20de,de%20eik%20zo%20krachtig%20maakten 16-11-2023.
  12. Singel030.nl https://www.singel030.nl/stichting-behoud-lepelenburg-en-omgeving/het-lepelenburg/ 16-11-2023.
  13. Utrecht.nl https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/gezonde-leefomgeving/luchtkwaliteit/ 16-11-2023.
  14. Omgevingsvisie.utrecht.nl https://omgevingsvisie.utrecht.nl/thematisch-beleid/luchtkwaliteitsbeleid/ 16-11-2023.
  15. Bomenstichtingamsterdam.nl http://www.bomenstichtingamsterdam.nl/bomenstadswandelparkeindhoven.pdf 16-11-203.
  16. Monumentaltrees.com https://www.monumentaltrees.com/nl/nld/noordbrabant/eindhoven/2653_annefrankplantsoen/ 16-11-2023.
  17. Ggdhvb.nl https://www.ggdhvb.nl/app/uploads/2022/06/Onderzoek-luchtkwaliteit-en-gezondheid-in-Brabant-2022-Rapport.pdf 16-11-2023.
  18. Studio040.nl https://studio040.nl/nieuws/artikel/eindhoven-koploper-stikstofuitstoot-in-noord-brabant 16-11-2023.
  19. Ndegroningen.nl https://ndegroningen.nl/bomenpad-stadspark/ 16-11-2023.
  20. Wixstatic.com https://docs.wixstatic.com/ugd/93c2f2_8d1e89a144f24bdcbce0874b1322081b.pdf?index=true 16-11-2023.
  21. Staatingroningen http://www.staatingroningen.nl/groen/9/sterrebos 16-11-2023.
  22. RTLnieuws.nl https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5236799/luchtkwaliteit-nederland-groningen-beste-amsterdam-slechtste 16-11-2023.
  23. Ambulare.nl https://www.ambulare.nl/wandelen-buiten-de-binnenstad-van-tilburg-dongevallei/ 16-11-2023.
  24. Tilburgsebos.nl https://tilburgsbos.nl/storage/app/media/Beheerplannen/Wandelbos/Beheerplan_Wandelbos_PUB.pdf 16-11-2023.
  25. Monumentaltrees.com https://www.monumentaltrees.com/nl/nld/noordbrabant/tilburg/574_wandelbos/ 16-11-2023.
  26. Hetleijpark.nl http://hetleijpark.nl/bijzondere-bomen/ 16-11-2023.
  27. Vogelsenzo.blogspot.com https://vogelsenzo.blogspot.com/2015/08/een-bijzondere-boom.html#:~:text=In%20het%20Quirijnstokpark%20in%20Tilburg,%2C%20wilg%2C%20berk%20en%20hazelaar 16-11-2023.
  28. Omroepflevoland https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/163339/milieudefensie-luchtkwaliteit-almere-onder-de-maat 16-11-2023.
  29. Visitalmere.com https://www.visitalmere.com/nl/locaties/2637435395/kotterbos 16-11-2023.
  30. Monumentale bomen https://www.monumentaltrees.com/nl/fotos/143313/ 16-11-2023
  31. Indebuurt.nl https://indebuurt.nl/breda/genieten-van/mysteries/mysterie-opgelost-hier-staat-de-oudste-boom-van-breda~218467/ 16-11-2023.
  32. Westbrabantsevwg.nl https://www.westbrabantsevwg.nl/pathtoimg.php?image=71/PUBLICATIES/Overige_rapportages/wilhelminapark_door_willem_veenhuizen.pdf 16-112023.
  33. Bndestem.nl https://www.bndestem.nl/breda/450-jonge-bomen-aangeplant-in-het-liesbos~a71bed77/ 16-11-2023.
  34. Nijmegen.nl https://www.nijmegen.nl/westenweurt/bronnen-van-luchtvervuiling/ 16-11-2023.
  35. DeGelderlander https://www.gelderlander.nl/nijmegen/onderzoek-luchtkwaliteit-in-nijmegen-laat-flink-te-wensen-over~aab5f5c6c/ 16-11-2032.
  36. Monumentaltrees.com https://www.monumentaltrees.com/nl/nld/gelderland/nijmegen/10888_kronenburgerpark/ 16-11-2023.
  37. Monumentaltrees.com https://www.monumentaltrees.com/nl/nld/gelderland/nijmegen/10893_valkhofpark/ 16-11-2023.
  38. LUMC.nl https://www.lumc.nl/patientenzorg/specialistische-centra/hart-long-centrum/voor-patienten/pollen-en-hooikoorts/ 16-11-2023.