Symptomen bij koemelkallergie

Welke symptomen komen voor bij koemelkallergie?

Heb je een allergie voor koemelk? De klachten die je ervaart bij koemelkallergie zijn per persoon verschillend, iedereen heeft zijn eigen specifieke klachten. Op deze pagina vind je een overzicht van de meest voorkomende symptomen bij een koemelkallergie. Heeft je baby koemelkallergie, klik dan hier voor meer informatie over symptomen van koemelkallergie bij baby’s.

Overzicht klachten en symptomen koemelkallergie

Symptomen van koemelkallergie kunnen lijken op symptomen van andere allergieën of niet-allergische aandoeningen. Hierdoor is koemelkallergie vaak moeilijk direct te herkennen. Symptomen van koemelkallergie kunnen optreden binnen enkele minuten tot dagen na het binnenkrijgen van koemelkeiwit.

In de onderstaande tabel staan de mogelijke allergische symptomen van koemelkallergie voor volwassenen op een rij. Lees hier meer over de symptomen van koemelkallergie bij baby’s.

Symptomen koemelkallergie

* Een anafylactische reactie is een zéér ernstige mogelijk zelfs fatale allergische reactie die plotseling optreedt en waarbij meerdere organen betrokken zijn. Lees hier meer informatie over anafylaxie.

De meeste baby’s, kinderen en volwassenen met koemelkallergie hebben last van twee of meer van de bovenstaande symptomen.

Koemelkallergie moet je niet verwarren met lactose-intolerantie. Bij voedselintolerantie, zoals lactose-intolerantie, gaat het niet om een allergische reactie op een allergeen, maar klachten worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym om voedsel te verteren. Bij lactose-intolerantie is er een tekort aan het enzym lactase, waardoor lactose niet goed verteerd kan worden. Hierdoor ontstaan vaak buikklachten (rommelende buik, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, etc.).

Lees meer over lactose-intolerantie.

lactose-intolerantie

 

Allergische reactie door kruisreactiviteit

Mensen met koemelkallergie reageren soms ook allergisch op andere voedingsmiddelen. Dit komt omdat de structuur van het koemelkeiwit die de allergische reactie veroorzaakt, lijkt op de structuur in andere voedingsmiddelen. Het immuunsysteem is niet in staat om deze zogenaamde allergenen van elkaar te onderscheiden en daardoor ontstaat ook een allergische reactie op die andere voedingsmiddelen. Mensen met een koemelkallergie reageren vaak ook allergisch op rundvlees, geitenmelk en paardenmelk. Dit heet kruisreactiviteit.

 

Meer weten over koemelkallergie en welke allergietest hiervoor geschikt is? Lees meer over koemelkallergie.

Laatst bewerkt 28/07/2021