Wat zijn de meest voorkomende allergieën?

De meest voorkomende allergieën

Een allergie is een reactie van het lichaam op een bepaalde stof. Hierbij kun je denken aan stoffen zoals voedingsmiddelen en stuifmeel. Op het moment dat je in aanraking komt met deze stoffen, maakt je immuunsysteem een behoorlijke hoeveelheid allergische antistoffen aan. Dit resulteert in een allergische reactie..

Er bestaan een heleboel verschillende soorten allergieën en daarom kan het lastig zijn om ze allemaal te herkennen. Bovendien kunnen de symptomen per allergie verschillen, wat er ook toe leidt dat er verschillende allergische reacties ontstaan. Doordat er zoveel verschillende soorten allergieën bestaan, begrijpen wij het heel goed als je je op dit moment afvraagt wat nou precies de meest voorkomende allergieën zijn. Wij leggen het je graag uit!

Verschillende soorten allergieën

We bespreken hieronder de verschillende soorten allergieën die het meest voorkomen.

  • Voor veel mensen een hele bekende allergie: hooikoorts. Hooikoorts staat ook wel bekend als graspollen- of boombollenallergie. Maar liefst 1 op de 8 mensen in Europa hebben last van hooikoorts. De klachten kunnen overeenkomen met die van een verkoudheid, maar het grootste verschil is dat de klachten van hooikoorts een langere periode duren. Waar een verkoudheid binnen enkele dagen weg is, kunnen de klachten van hooikoorts weken aanhouden.
  • Huisstofmijtallergie: hierbij worden de klachten veroorzaakt door een reactie op de huisstofmijt. Dit zijn witte beestjes die tot de familie van de spinachtigen behoren. De klachten worden vooral veroorzaakt door de uitwerpselen van de beestjes. De meest voorkomende klachten zijn niesbuien, tranende en jeukende ogen en vermoeidheid.
  • Voedselallergie: bij een voedselallergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op specifieke voedingsmiddelen. Het lichaam maakt hierbij antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen, waardoor er een allergische reactie ontstaat. De meest voorkomende voedselallergieën zijn koemelkallergie en notenallergie.
  • Huisdierenallergie: veel mensen denken dat een huisdierenallergie wordt veroorzaakt door de haren van dieren. Dit is echter een onjuiste aanname. Bij een allergie voor huisdieren worden de klachten namelijk veroorzaakt door een reactie op huidschilfers (epitheel) en veren van dieren. Hieruit ontstaan vervolgens de symptomen die bij deze allergie horen, zoals hoofdpijn, jeukende ogen en niesbuien. De allergenen van een kat zijn het sterkt, waardoor de klachten bij een kattenallergie het meest voorkomt in vergelijking met andere dieren.

Voor meer informatie over deze allergieën, raden wij het aan om de specifieke pagina’s te bezoeken.

Online allergietest

Herken je de bovenstaande symptomen, maar weet je nog niet helemaal zeker of je daadwerkelijk een allergie hebt? Met behulp van onze online test ontvang je binnen twee minuten een eerste indicatie of je last hebt van een luchtwegallergie (zoals hooikoorts, huisstofmijtallergie of een allergie voor huisdieren). Vervolgens kun je bij je huisarts of een allergiespecialist daadwerkelijk laten testen of er sprake is van een allergie en zo ja, waarvoor je specifiek allergisch bent.

Een vrouw kijkt bedenkelijk naar buiten terwijl ze achter haar laptop zit

Wat kun je doen tegen de verschillende soorten allergieën?

Er zijn diverse behandelingsvormen mogelijk voor de verschillende soorten allergieën die er bestaan. Saneren, oftewel het vermijden van allergenen, is niet altijd mogelijk. Zeker bij een allergie zoals hooikoorts is het vrij lastig om het te vermijden, aangezien dit zou betekenen dat je binnen moet blijven op het moment dat pollen in de lucht aanwezig zijn.

Symptomatische medicatie, denk hierbij aan antihistaminica, geeft vaak snel verlichting van de klachten. Dit is dus ideaal op het moment dat je binnen een korte periode de klachten wilt verlichten. Nog een mogelijkheid is allergie immunotherapie, dit is een behandeling die zich richt op de oorzaak van je allergie. Dit is dus meer gericht op de langere termijn.

Klik hier voor verder informatie omtrent de mogelijke behandelmethoden van de verschillende soorten allergieën!

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

De online allergietest geeft een snelle indicatie of je allergisch bent.

Hooikoorts of huisstofmijtallergie?

Lees verder

Je kunt allergisch zijn voor verschillende pollen.

Meer weten over hooikoorts?

Lees verder

Huisstofmijten zijn moeilijk te vermijden.

Huisstofmijtallergie tips?

Lees verder