Adrenaline / Epinefrine bij een allergische reactie

Wat doet adrenaline bij een allergische reactie?

Adrenaline, ook wel epinefrine genoemd, draagt bij aan ons menselijk overlevingsmechanisme. Hoe werkt dit dan? Wanneer er namelijk een allergische reactie optreedt, wil adrenaline graag dat dit zo snel mogelijk verholpen wordt. Het treedt dan op als ware redder in nood bij stressvolle of extreem gevaarlijke situaties. Wel zo efficiënt!

Adrenaline is de benaming van een stresshormoon dat wordt aangemaakt in de bijnier en een aantal zenuwcellen. Bij een levensbedreigende anafylactische reactie komt adrenaline om de hoek kijken. De adrenaline wil dan graag een snelle systemische allergische reactie voorkomen. Wanneer iemand een anafylactische reactie ervaart wordt een adrenaline-injectie toegediend waardoor je als het ware iets langer boven water blijft en niet flauwvalt. Verderop leggen we uit hoe belangrijk adrenaline is als toepassing bij extreme allergische reacties.

Adrenaline, de lifesaver bij een anafylactische reactie

Wanneer iemand in een anafylactische shock raakt is er in feite een zeer extreme allergische reactie gaande. Een dergelijke shock kan namelijk voor zware ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen, aantasting van het zenuwstelsel of bewusteloosheid zorgen. In deze gevallen is het van groot belang dat er direct actie wordt ondernomen en 112 wordt gebeld! Wanneer je eenmaal bekend bent met jouw allergie, herken je ook de allergische reacties die hierbij horen. In jouw persoonlijke geval weet je dan waarschijnlijk ook of er van een anafylactische reactie sprake kan zijn en je wellicht adrenaline nodig hebt bij een ernstige reactie.

Het kan namelijk voorkomen dat je per ongeluk in aanraking komt met een product waar je allergisch voor bent. Adrenaline toedienen op zo’n moment zorgt er namelijk voor dat je lichaam een overlevingsmechanisme start. Personen die al eens eerder een anafylactische reactie hebben doorgemaakt dragen vaak een zogenaamde adrenalinepen met zich mee voor het geval dat zij opnieuw een anafylactische reactie krijgen.

Anafylactische reacties overleven dankzij een adrenaline-injectie

Adrenaline is uitsluitend verkrijgbaar op recept van je (huis)arts, en kan als medicijn (noodmedicatie) gebruikt worden bij een levensbedreigende allergische reactie. Dit komt met name voor bij een voedselallergie (bijvoorbeeld noten, pinda’s, schaal of schelpdieren), wespen  of bijensteken. Als je weet dat je risico loopt op een anafylactische reactie is het verstandig je (huis)arts te raadplegen. Adrenaline komt vaak in de vorm van een pen. Hiermee kun jij jezelf, of indien nodig je huisgenoten, adrenaline toedienen. Houdt hierbij nadrukkelijk rekening met de bijwerkingen van het toedienen van adrenaline en lees de bijsluiter goed.

Zodra de adrenaline is toegediend worden de door anafylaxie verwijde bloedvaten juist weer vernauwt en krijg je meer lucht omdat je luchtwegen weer verwijd worden. Dit middel voorkomt dan dat je extreem duizelig wordt en flauw kan vallen! Let wel, een adrenaline injectie vernauwt de bloedvaten slechts voor een bepaalde periode. Bel ook altijd direct 112, er moet namelijk verder gekeken worden naar de situatie door een professional. De adrenalinepen is dus vaak een noodzakelijk middel om de tijd tussen contact met 112 en de aanwezigheid van een zorgverlener/ ambulance te overbruggen.

Mogelijke bijwerkingen van een adrenaline / epinefrine injectie

De volgende bijwerkingen van een adrenaline-injectie komen zelden voor, bij ongeveer 1 op de 100 mensen. Toch dien je hier rekening mee te houden:

  • Druk op de borst, hartkloppingen of hoge bloeddruk
  • Hartritmestoornis
  • Zweten, trillende handen
  • Misselijkheid en een zwak of onrustig gevoel
  • Huidinfecties (zeer zelden)

Meer weten over allergieën waar een adrenaline injectie voor nodig is?

Een adrenaline injectie is niet bij alle soorten allergieën even gebruikelijk. Maar bij bepaalde allergieën is de kans verhoogd en kunnen de symptomen in dat geval ernstig uitpakken. Denk hierbij aan allergische reacties die kunnen ontstaan door een steek van een bij of wesp, of bijvoorbeeld een allergie voor voedsel of latex. Het percentage mensen wat dus dagelijks een adrenalinepen met zich meedraagt is dan ook relatief klein. Maar de impact hiervan is wel degelijk groot op het leven van deze mensen. Indien je bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstofmijten zul je hier gelukkig dus niet snel mee te maken krijgen. Meer weten over anafylaxie? Raadpleeg onze pagina over anafylaxie.

Close-up van een wesp

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Verschillende oorzaken kunnen anafylaxie uitlokken.

Symptomen anafylaxie herkennen?

Lees verder

4% van de bevolking is allergisch voor bijen- en/of wespensteken.

Meer weten over behandelopties?

Lees verder

Bij latexallergie is een juiste diagnose belangrijk.

Wat kun je doen bij latexallergie?

Lees verder