Vind een allergiespecialist bij jou in de buurt

Heb je last van allergieklachten en zoek je een allergiespecialist, zoals een allergoloog, longarts, dermatoloog of KNO-arts? Gebruik dan onze handige zoekfunctie om vandaag nog een allergiespecialist bij jou in de buurt te vinden.

Vind een Allergiespecialist

Doorverwijzing van de huisarts is nodig

Henvisning fra fastlege er nødvendig


Bezig met laden...
Lijstweergave show-listKaartweergave show-list

In bovenstaand overzicht hebben we alle allergiecentra, allergie klinieken en gespecialiseerde ziekenhuizen opgenomen. Het werkt heel simpel: je hoeft alleen maar je postcode of woonplaats in te vullen. Op basis hiervan krijg je een lijst met alle allergiespecialisten bij jou in de buurt. Ook kun je de resultaten op de kaart bekijken. Zo nodig kun je een filter gebruiken om je zoekopdracht te verfijnen. Zo kun je bijvoorbeeld filteren op maximale reisafstand en op specialisaties van de arts.

Vrouwelijke allergiespecialist geeft advies aan een patiënt. De patiënt bekijkt daarbij een informatiefolder

Waarom een allergiespecialist raadplegen?

Een allergie kan veel effect hebben op je dagelijkse leven. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of het ontwikkelen van (allergisch) astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Een allergiespecialist, zoals een KNO-arts, longarts, allergoloog of dermatoloog kan je hierbij helpen. Welke specialist je nodig hebt hangt vooral af van welke klachten je hebt, en in welke mate. Je start in ieder geval altijd bij je huisarts voor een diagnose. Indien nodig kan je huisarts je doorverwijzen.

Vind een allergiespecialist dichtbij

Bij het vermoeden van een allergie kun je na een doorverwijzing van je huisarts contact opnemen met een ziekenhuis of kliniek die gespecialiseerd is in allergieën. Sommige van deze instellingen hebben zelfs een speciale allergiepoli. Hier zijn allergiespecialisten werkzaam die je kunnen helpen met het vaststellen van de soort allergie waar je last van hebt. Daarnaast kunnen ze je ook helpen bij het bepalen van een behandeling. Om het je makkelijk te maken kun je via de kaart hierboven direct zoeken naar een allergiespecialist bij jou in de buurt. In het overzicht van de zoekresultaten vind je de adresgegevens van de locaties waar de allergiespecialist werkzaam is. Je ziet hoe ver de locatie voor jou is, en je kunt direct doorklikken naar de website of routebeschrijving.

Zoek allergiespecialisten in andere steden

Selecteer hieronder een provincie of stad om een lijst van allergiespecialisten in je omgeving te zien

Wanneer moet ik naar een allergiespecialist?

Het is slim om naar een allergiespecialist te gaan als je klachten hebt die (mogelijk) door een allergie veroorzaakt worden en je hier veel last van hebt. De symptomen kunnen de volgende impact hebben op je (dagelijks) leven:

  • Je werk- of schoolprestaties gaan achteruit.
  • Je zit niet lekker in je vel en piekert over je klachten.
  • Je hebt minder energie voor hobby’s, sport en sociale activiteiten.

Wil jij weten in hoeverre jij je klachten onder controle hebt? Doe dan de allergie controle test op onze website.

Een allergiespecialist helpt je om te bepalen waar je klachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen. Om bij zo’n specialist terecht te kunnen, is een doorverwijzing van je huisarts nodig. Bij klachten is een afspraak bij je huisarts dus de eerste stap.

Hoe kan een allergiespecialist je helpen?

Om een beter beeld van de situatie te krijgen kan de allergiespecialist je tijdens de afspraak vragen stellen over:

  • Je symptomen
  • Je medische geschiedenis
  • Of allergieën in de familie voorkomen

Een allergiespecialist gebruikt deze informatie om een diagnose te kunnen stellen en om te bepalen of er een allergietest gedaan moet worden. Na het stellen van de diagnose kan de allergiespecialist samen met jou een behandelplan opstellen. Hij of zij kan je dan meer vertellen over

  • De verschillende behandelmogelijkheden
  • De soorten medicatie die vrij verkrijgbaar zijn (bijvoorbeeld bij de drogist).
  • De soorten medicatie die op recept verkrijgbaar zijn.
  • De mogelijkheid van allergie immunotherapie.
Een arts in een witte jas en met latex handschoenen aan, zet met een stift nummers op de onderarm van een vrouw, ter voorbereiding van een huidpriktest.

Allergietesten

Vaak is het doen van een allergietest de eerste stap voor het stellen van een diagnose. Het helpt om te achterhalen welke stoffen je allergie kunnen veroorzaken, en welke stoffen je kunt uitsluiten. Je kunt voor een allergietest doorverwezen worden door je huisarts of allergiespecialist. Meestal gaat het om een huidpriktest of bloedtest.

Huidpriktest

Bij een huidpriktest worden druppels vloeistof met verschillende allergenen op de huid aangebracht. Meestal wordt de test uitgevoerd op je onderarm. De huid wordt op de plek van de druppels licht bekrast. Als je allergisch bent voor een van de allergenen, zal je huid op die plek jeuken, rood worden en opzwellen. De arts beoordeelt deze reactie om allergieën vast te stellen. De test duurt ongeveer een half uur.

Bloedtest

Het kan ook zijn dat je doorverwezen wordt voor een bloedtest. Er wordt dan een buisje bloed afgenomen. Je bloed wordt in een lab geanalyseerd op de aanwezigheid van antistoffen tegen allergenen. De soorten antistoffen in je bloed kunnen een aanwijzing zijn voor het hebben van een allergie.

Welke behandelingen kan een allergiespecialist voorstellen?

Dit hangt onder andere af van de diagnose. Een arts kan bijvoorbeeld voorstellen om de symptomen te verlichten met bepaalde medicijnen. Zoals antihistaminica, corticosteroïden of decongestiva. Sommige medicijnen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist, voor andere heb je een recept nodig. Een andere optie die een allergiespecialist kan voorstellen is allergie immunotherapie. Deze behandeling heeft als doel om je immuunsysteem opnieuw te trainen, zodat het allergenen niet langer als een bedreiging ziet. Allergie immunotherapie is niet voor alle allergieën mogelijk. Het is een optie als je een van de volgende allergieën hebt:

  • Pollenallergie (bomen en grassen)
  • Huisstofmijtallergie
  • Allergie voor kattenhaar
  • Allergie voor bijen- of wespensteken

Een allergiespecialist kan je ook adviseren over saneren bij een allergie. Saneren betekent het vermijden van allergenen.

Over welke symptomen moet ik de allergiespecialist informeren?

Bij verschillende allergieën horen verschillende klachten. Hieronder zie je welke symptomen kunnen wijzen op een allergie, het is dus verstandig bij te houden waar, wanneer en hoe lang je hier last van hebt.

Allergieën aan de luchtwegen (zoals allergie voor pollen, huisstofmijt, huisdieren of schimmel):

  • Verstopte neus
  • Lopende neus
  • Jeukende neus
  • Hoesten
  • Niezen
  • Jeukende ogen
  • Tranende ogen
  • Rode ogen
  • Beklemmend gevoel op je borst
  • Piepende ademhaling
  • Huidreacties zoals uitslag of eczeem

Vooral bij hooikoorts(pollenallergie) lijken de klachten vaak veel op een verkoudheid.

Voedselallergieën:

  • Diarree
  • Opgeblazen gevoel
  • Huidreacties
  • Jeuk
  • In ernstige gevallen een levensbedreigende allergische reactie

Allergieën voor insecten:

  • Pijn
  • Roodheid
  • Zwelling
  • Blozen
  • Galbulten
  • Jeuk
  • In ernstige gevallen een levensbedreigende allergische reactie

Het is fijn om goed voorbereid naar het consult bij je huisarts of allergiespecialist. Lees meer over hoe je een bezoek aan je arts voorbereid.

Welke behandelingen kan een allergiespecialist voorstellen?

Videobellen is onderdeel geworden van het dagelijks leven. Het scheelt reistijd, is efficiënt en vaak ook goedkoper. In de toekomst worden online consulten bij allergiespecialisten misschien ook een optie. Momenteel is dit meestal nog niet mogelijk, maar sommige zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, zijn ermee bezig. Wij houden het nauwlettend in de gaten en zullen onze zoektool updaten wanneer allergiespecialisten de optie gaan aanbieden.

Heb ik een verwijzing nodig voor een afspraak bij een allergiespecialist?

Als je last hebt van allergieklachten is de eerste stap het maken van een afspraak bij je huisarts. Hij of zij kan je zo nodig doorverwijzen naar een allergiespecialist zoals een allergoloog, KNO-arts, longarts of dermatoloog. Een consult bij je huisarts is in principe kosteloos, maar voor afspraken en behandelingen bij een specialist is het verstandig na te gaan of en hoeveel je zorgverzekering dekt. Hou ook rekening met het bedrag aan zorgkosten dat onder het eigen risico valt. Dit geldt ook voor het gebruik van medicatie. Lees dus goed je polis door of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Een jong meisje zit op de schoot van haar moeder terwijl een vrouwelijke allergiespecialist (longarts) op het punt staat naar de ademhaling van het meisje te luisteren. De moeder praat tegen het meisje om haar gerust te stellen.

Moet ik met mijn kind naar een kinderallergoloog?

Als je kind een allergie heeft kun je bij alle allergologen terecht. Je kunt ook kiezen om naar een gespecialiseerde kinderarts te gaan. Kinderartsen hebben vaak meer ervaring in hoe ze onderzoeken minder belastend kunnen maken voor jonge patiënten, en hoe ze een kind goed op hun gemak kunnen stellen. Ook hebben ze oog voor mogelijke sociale of psychische problemen die bij kinderen met allergieklachten kunnen ontstaan. Zo is het voor kinderen met een allergie soms lastig om goed mee te komen op school, of om vriendjes en vriendinnetjes te maken. Bijvoorbeeld omdat ze veel last hebben van hun klachten of zich anders voelen dan hun leeftijdsgenoten. Een kinderallergoloog kan ook jou als ouder ondersteuning bieden.

We helpen je graag

We hopen dat we je hebben kunnen helpen met onze artsen-zoekfunctie. Ben je tevreden? Beveel de zoekfunctie dan vooral aan bij andere mensen die last hebben van een allergie, wie weet helpt het hen ook. Als je nog vragen hebt kun je altijd contact met ons opnemen. Volg ons ook via Facebook of Instagram voor meer informatie en weetjes over allergieën.

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen

Allergie testen

Lees verder

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Download de checklist voor de afspraak over je allergieklachten

Naar je huisarts?

Lees verder