Allergie voor insectengif

Bent u allergisch voor bijengif en/of wespengif?

Wist u dat bijna 4% van de Nederlandse bevolking, zo’n 650.000 mensen, allergisch is voor het gif van bijen en/of wespen? Geen ongevaarlijke allergie! In Nederland overlijden er jaarlijks enkele mensen na een wespensteek of bijensteek. Weet u of u allergisch bent voor een wespensteek of bijensteek? Er zijn verschillende testen die uw arts kan doen om aan te tonen of er sprake is van een allergie voor insectengif.

Wat is een allergie voor insectengif zoals wespengif of bijengif precies?

Muggen, dazen, horzels en andere insecten die weleens bijten of steken veroorzaken zelden een ernstige allergische reactie. Maar het gif van bijen, wespen en hommels kan wel zeer ernstige allergische reacties geven bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Wanneer een bij, wesp of hommel steekt, wordt er gif in de huid gespoten. Bij mensen die niet allergisch zijn, ontstaat op de steekplaats een rood, jeukend en soms pijnlijk bultje. Dit bultje verdwijnt binnen een paar dagen. Sommige mensen reageren echter uitzonderlijk heftig op een bijensteek of wespensteek en kunnen diverse klachten krijgen die soms zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

Symptomen bij allergie voor insectengif

Bij een allergische reactie op bijvoorbeeld een bijensteek of wespensteek kunt u, in een normale situatie, last krijgen van zwelling, pijn en roodheid rond de plek van de steek. Dit heet een (forse) plaatselijke reactie. Bij 70% van de mensen die allergisch zijn voor insectengif treden de klachten binnen een kwartier op, bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur. Wanneer u (ernstig) allergisch bent voor insectengif kunnen daar meerdere klachten bijkomen.

Bekijk hier de lijst met symptomen voor insectengifallergie

Bij op bloem

Wat kan ik doen aan een allergie voor insectengif?

Een behandeling van een allergie voor wespen, bijen of andere insecten kan bestaan uit een aantal stappen. Grofweg onderscheidt men:

 • Vermijden van insecten; wanneer u weet dat u allergisch bent voor bijen- en/of wespengif is het verstandig om deze insecten en de plaatsen waar ze voorkomen zoveel mogelijk te vermijden. Wordt u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gestoken, verwijder dan zo snel mogelijk de angel omdat zelfs zonder insect het gif uit het gifzakje kan worden “gepompt”. Dit geldt met name voor bijen. Kras de angel met uw nagel of een mesje weg; trek de angel niet tussen twee vingers of met een pincet uit de huid omdat het gifzakje dan verder kan worden leeggeknepen.
 • Symptoombestrijding bij lokale reacties; de behandeling van plaatselijke reacties is vooral gericht op het verwijderen van de angel en het bestrijden van de klachten. De klachten ten gevolge van een steek zijn bijv. pijn, jeuk en zwelling en kunnen worden bestreden door plaatselijk te koelen (bijv. een koud kompres), met orale antihistaminica en/of gebruik van een lokaal steroïd (crème). Diverse middelen zijn hiervoor vrij verkrijgbaar bij drogist of apotheek.  
 • Noodmedicatie bij ernstige reacties; heeft u in het verleden een ernstige allergische reactie doorgemaakt na een steek van bijv. een bij of wesp dan heeft u mogelijk een adrenaline auto-injector voorgeschreven gekregen. De eerste noodbehandeling bij een ernstige allergische reactie (anafylaxie) is de onmiddellijke toediening van adrenaline. Dit kunt u zelf doen met behulp van een adrenaline auto-injector. Let op: Een adrenaline auto-injector is bedoeld voor éénmalig gebruik tijdens een noodsituatie en is géén vervanging voor een medische behandeling. Na gebruik moet u direct medische hulp zoeken. Bel onmiddellijk uw arts en/of 112 of ga naar de dichtstbijzijnde (huis)arts of het ziekenhuis. Zelfs als u een adrenaline auto-injector heeft, blijft een allergische reactie een levensbedreigend risico. Neem daarom altijd contact op met een arts.
 • Allergie immunotherapie; een behandeling met allergie immunotherapie is gericht op  het aanpakken van de onderliggende oorzaak van de allergie. Doordat er steeds een bepaalde hoeveelheid van de stof waarvoor men allergisch is (allergeen) wordt toegediend, raakt het immuunsysteem gewend aan deze stof. Op den duur zal het immuunsysteem gewend raken aan deze stoffen waarvoor het allergisch is waardoor men ook minder of geen last meer heeft van allergieklachten.Wanneer u een ernstige allergische reactie op een bijen- of wespensteek hebt gehad, kan het mogelijk zijn dat u in aanmerking komt voor een behandeling met immunotherapie. Of dit bij u ook het geval is, gebeurt altijd in overleg met uw huisarts. Hij/zij kan in dat geval een verwijzing voor u maken naar één van de behandelcentra in de buurt.

Voor meer informatie over de verschillende behandelmogelijkheden bij een allergie voor bijengif en/of wespengif kunt u terecht op allesoverinsectengifallergie.nl. Op deze site vindt u tevens behandelcentra in Nederland die veel ervaring hebben in de behandeling van patiënten met een insectengifallergie.

Handige Tips

Er zijn praktische tips die u kunt gebruiken wanneer u allergisch bent voor insectengif. Met de volgende tips kunt u de kans op een insectensteek verkleinen:

 •  Kom bij voorkeur niet in de buurt van bloeiende bloemen of overrijp fruit en wees voorzichtig bij het plukken van bloemen en fruit
 •  Vermijd vuilnisbakken en afvalemmers
 •  Laat tijdens het eten in de vrije natuur (picknick) geen zoetigheden of etensresten liggen
 •  Drink niet rechtstreeks uit een blikje, er kan een insect in het blikje zitten
 •  Verplaats geen oude dikke takken of boomstronken, er kan een wespennest onder zitten
 •  Wees alert tijdens het werken in de tuin en tijdens het fietsen, transpiratievocht trekt insecten aan
 •  Bedek uw lichaam zoveel mogelijk maar vermijd zwarte en felgekleurde kleding
 •  Loop buiten niet op blote voeten want bijen houden van klaver en wespen leven ook in de grond
 •  Vermijd het gebruik van parfum, haarspray en andere sterk geparfumeerde cosmetica
 •  Gebruik insectenwerende spray of crème met een hoog percentage DEET als u naar buiten gaat
 •  Vermijd snelle bewegingen als er een bij of wesp in de buurt is, sla nooit naar het insect
 •  Plaats voor ramen en deuren een insectenhor

Laatst bewerkt 27/11/2018