Allergie voor insectengif

Wat is een allergie voor insectengif?

Muggen, dazen, horzels en andere insecten die weleens bijten of steken veroorzaken zelden een ernstige allergische reactie. Maar het gif van bijen, wespen en hommels kan wel zeer ernstige allergische reacties geven bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Wanneer een bij, wesp of hommel steekt, wordt er gif in de huid gespoten. Bij mensen die niet allergisch zijn, ontstaat op de steekplaats een rood, jeukend en soms pijnlijk bultje. Dit bultje verdwijnt binnen een paar dagen. Sommige mensen reageren echter uitzonderlijk heftig op een bijensteek of wespensteek en kunnen diverse klachten krijgen die soms zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

 

In deze kennisclip zal dokter van Maaren, allergiespecialist (internist-allergoloog-immunoloog) in het Erasmus MC in Rotterdam, uitleggen wat er bij de allergiespecialist gebeurt aan diagnostiek als je bent doorverwezen door je (huis)arts omdat je mogelijk allergisch bent voor het gif van bijen of wespen.

Ben je allergisch voor bijengif en/of wespengif?

Wist je dat bijna 4% van de Nederlandse bevolking, zo’n 650.000 mensen, allergisch is voor het gif van bijen en/of wespen? Geen ongevaarlijke allergie! In Nederland overlijden er jaarlijks enkele mensen na een wespensteek of bijensteek. Weet je of je allergisch bent voor een wespensteek of bijensteek? Er zijn verschillende testen die je arts kan doen om aan te tonen of er sprake is van een allergie voor insectengif.

Niet meteen in shock raken

 

In deze kennisclip zal dokter Van Maaren, internist-allergoloog-immunoloog in het Erasmus MC in Rotterdam, uitleggen wanneer een allergiespecialist denkt aan insectengifallergie. Dit wordt gecheckt aan de hand van de letters A, B, C, D en E.

Wat is muggenallergie?

Hoewel de mug je niet injecteert met een gif, kun je er behoorlijk veel last van hebben. Maar als de mug je steekt, blijft er in de beet, muggenspeeksel achter. Het antistollingsmiddel in het speeksel helpt de mug om bloed vloeibaar te houden maar het zorgt ook voor een reactie van het immuunsysteem bij de mens. Een muggenbeet veroorzaakt roodheid, jeuk & zwelling van de huid (de muggenbult). Het histamine in het lichaam valt de giftige stoffen in het muggenspeeksel aan om ze te bestrijden. Mensen die last hebben van een overmatige reactie op muggenbeten, maken dus veel histamine.

Close-up van een bij op een bloem

Symptomen bij allergie voor insectengif

Bij een allergische reactie op bijvoorbeeld een bijensteek of wespensteek kunt je, in een normale situatie, last krijgen van zwelling, pijn en roodheid rond de plek van de steek. Dit heet een (forse) plaatselijke reactie. Bij 70% van de mensen die allergisch zijn voor insectengif treden de klachten binnen een kwartier op, bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur. Wanneer je (ernstig) allergisch bent voor insectengif kunnen daar meerdere klachten bijkomen.

Bekijk hier de lijst met symptomen voor insectengifallergie of download onze infographic!

Symptomen bij allergie voor insectengif

Bij een allergische reactie op bijvoorbeeld een bijensteek of wespensteek kunt je, in een normale situatie, last krijgen van zwelling, pijn en roodheid rond de plek van de steek. Dit heet een (forse) plaatselijke reactie. Bij 70% van de mensen die allergisch zijn voor insectengif treden de klachten binnen een kwartier op, bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur. Wanneer je (ernstig) allergisch bent voor insectengif kunnen daar meerdere klachten bijkomen.

Bekijk hier de lijst met symptomen voor insectengifallergie of download onze infographic!

Bij op bloem

Wat kan ik doen aan een allergie voor insectengif?

De angel eruit halen

 

In deze kennisclip zal dokter Oude Elberink, internist-allergoloog in UMC in Groningen, uitleggen welke behandelopties er zijn bij insectengifallergie waardoor je weer met meer zekerheid en minder spanning naar buiten durft te gaan.

 

Een behandeling van een allergie voor wespen, bijen of andere insecten kan bestaan uit een aantal stappen. Grofweg onderscheidt men:

  • Vermijden van insecten; wanneer je weet dat je allergisch bent voor bijen- en/of wespengif is het verstandig om deze insecten en de plaatsen waar ze voorkomen zoveel mogelijk te vermijden. Word je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gestoken, verwijder dan zo snel mogelijk de angel omdat zelfs zonder insect het gif uit het gifzakje kan worden “gepompt”. Dit geldt met name voor bijen. Kras de angel met je nagel of een mesje weg; trek de angel niet tussen twee vingers of met een pincet uit de huid omdat het gifzakje dan verder kan worden leeggeknepen.
  • Symptoombestrijding bij lokale reacties; de behandeling van plaatselijke reacties is vooral gericht op het verwijderen van de angel en het bestrijden van de klachten. De klachten ten gevolge van een steek zijn bijv. pijn, jeuk en zwelling en kunnen worden bestreden door plaatselijk te koelen (bijv. een koud kompres), met orale antihistaminica en/of gebruik van een lokaal steroïd (crème). Diverse middelen zijn hiervoor vrij verkrijgbaar bij drogist of apotheek.
  • Noodmedicatie bij ernstige reacties; heb je in het verleden een ernstige allergische reactie doorgemaakt na een steek van bijv. een bij of wesp dan heb je mogelijk een adrenaline auto-injector voorgeschreven gekregen. De eerste noodbehandeling bij een ernstige allergische reactie (anafylaxie) is de onmiddellijke toediening van adrenaline. Dit kun je zelf doen met behulp van een adrenaline auto-injector. Let op: Een adrenaline auto-injector is bedoeld voor éénmalig gebruik tijdens een noodsituatie en is géén vervanging voor een medische behandeling. Na gebruik moet je direct medische hulp zoeken. Bel onmiddellijk je arts en/of 112 of ga naar de dichtstbijzijnde (huis)arts of het ziekenhuis. Zelfs als je een adrenaline auto-injector hebt, blijft een allergische reactie een levensbedreigend risico. Neem daarom altijd contact op met een arts.
  • Allergie immunotherapie; een behandeling met allergie immunotherapie is gericht op het aanpakken van de onderliggende oorzaak van de allergie. Doordat er steeds een bepaalde hoeveelheid van de stof waarvoor men allergisch is (allergeen) wordt toegediend, raakt het immuunsysteem gewend aan deze stof. Op den duur zal het immuunsysteem gewend raken aan deze stoffen waarvoor het allergisch is waardoor men ook minder of geen last meer heeft van allergieklachten.Wanneer je een ernstige allergische reactie op een bijen- of wespensteek hebt gehad, kan het mogelijk zijn dat je in aanmerking komt voor een behandeling met immunotherapie. Dit gebeurt altijd in overleg met je huisarts. Hij/zij kan in dat geval een verwijzing voor je maken naar één van de behandelcentra in de buurt.

Een allergiespecialist

Als je mogelijk last hebt van een allergie voor insectengif kan het helpen om naar een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek te gaan. Deze allergiespecialisten kunnen je helpen met het vaststellen van een insectengifallergie, en daarnaast kunnen ze ook direct helpen bij het bepalen van een behandeling. Om het je makkelijk te maken kan je via de kaart hieronder direct zoeken naar een allergiespecialist bij jou in de buurt. Door te filteren op de specialisatie ‘insectengifallergie’ zie je in één oogopslag allergiespecialisten die zich richten op insectengifallergie.

Vind een allergiespecialist bij jou in de buurt!

Heb je last van een allergie? Wellicht dat een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek je hiermee kan helpen.

Let op: je hebt altijd eerst een verwijzing van je (huis)arts nodig.  

Handige tips

Er zijn praktische tips die je kunt gebruiken wanneer je allergisch bent voor insectengif. Met de volgende tips kun je de kans op een insectensteek verkleinen:

  • Kom bij voorkeur niet in de buurt van bloeiende bloemen of overrijp fruit en wees voorzichtig bij het plukken van bloemen en fruit
  • Vermijd vuilnisbakken en afvalemmers
  • Laat tijdens het eten in de vrije natuur (picknick) geen zoetigheden of etensresten liggen
  • Drink niet rechtstreeks uit een blikje, er kan een insect in het blikje zitten
  • Verplaats geen oude dikke takken of boomstronken, er kan een wespennest onder zitten
  • Wees alert tijdens het werken in de tuin en tijdens het fietsen, transpiratievocht trekt insecten aan
  • Bedek je lichaam zoveel mogelijk maar vermijd zwarte en felgekleurde kleding
  • Loop buiten niet op blote voeten want bijen houden van klaver en wespen leven ook in de grond
  • Vermijd het gebruik van parfum, haarspray en andere sterk geparfumeerde cosmetica
  • Gebruik insectenwerende spray of crème met een hoog percentage DEET als je naar buiten gaat
  • Vermijd snelle bewegingen als er een bij of wesp in de buurt is, sla nooit naar het insect
  • Plaats voor ramen en deuren een insectenhor

In deze kennisclip zal dokter Tempels, allergiespecialist (internist-allergoloog) in het Diakonessenhuis in Utrecht, je tips geven om insectensteken te vermijden.

Klachten kunnen in ernst variëren.

Symptomen bij insectengifallergie

Lees verder

Een allergiespecialist kan je informeren over behandelopties.

Welke specialist zit bij jou in de buurt?

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.