Kattenallergie

Ben je allergisch voor katten?

Als je een kattenallergie denkt te hebben, dan herken je de volgende situaties waarschijnlijk wel. Je gaat op bezoek bij iemand met een kat en ineens heb je last van niesaanvallen en een verstopte neus. Ook kunnen je ogen gaan tranen of krijg je een piepende ademhaling en uitslag als je een kat aait. Dit zijn de meest voorkomende allergische reacties op katten. Mocht je dit herkennen, dan kan het er zeker op duiden dat je allergisch bent voor katten. Maar wat houdt een allergie voor katten nou precies in en hoe kan je hiermee omgaan? Wij leggen je er alles over uit.

Wat is een kattenallergie precies?

Als je allergisch bent voor katten, reageert je lichaam vaak op huidschilfers, speeksel en/of de urine van katten. Daar zitten de allergenen in. Helaas wordt er vaak ten onrechte gedacht dat het door kattenharen komt. Door het inademen van de allergenen ontstaan de allergieklachten. In Nederland zijn ongeveer 3,3 miljoen katten en de allergenen van de kat zijn behoorlijk sterk. Het epitheel is vrij ‘plakkerig’ en kan tot diep in de luchtwegen doordringen. Dit is dan ook de reden dat allergische reacties door katten vaak veel klachten oplevert.

Denk je allergisch te zijn voor katten?

Als je denkt dat je een allergie hebt voor katten, dan kan je hier de online allergietest uitvoeren. Na afloop krijg je binnen twee minuten een indicatie of je klachten door een allergie worden veroorzaakt. Vervolgens kun je naar de huisarts gaan voor verdere diagnose en advies.

Online zelftest

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijv. gras-, boompollen of huisstofmijten. Of wil je weten of je kind er last van heeft? Dan is deze test ook geschikt om als ouder in te vullen.

De online allergietest bestaat uit 4 vragen en zal ca. 2 minuten van je tijd in beslag nemen.

Deelname aan de test is volledig anoniem. Met de ingevulde gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet gedeeld. Nadat je de test hebt afgerond, kun je de uitslag downloaden of naar jezelf mailen. Vervolgens kun je deze meenemen om, indien gewenst, met je arts te bespreken. De online allergietest geeft alleen een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan je dokter.

Stap 1 van 4

Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar last gehad van de volgende klachten?

Zelden of nooit Regelmatig of vaak
Jeukende neus
Niezen, niesbuien
Waterige loopneus
Verstopte neus
Jeukende, branderige, rode ogen

Stap 2 van 4

Deze allergieklachten verergeren of ervaar je vooral …

Nee Ja
… in het voorjaar of in de zomer?
… in de buurt van grasvelden en/of bomen?
… in de buurt van dieren (kat, hond, paard etc.)?
… in de nacht, wanneer je op bed ligt?
… in een ruimte met vloerkleden of vloerbedekking?
… wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet?

Stap 3 van 4

Als je last hebt van klachten, hoeveel last ervaar je hiervan gedurende de dag?

Geef op de balk aan in welke mate de klachten van invloed zijn door de knop naar rechts of naar links te bewegen.

Weinig last Veel last

Stap 4 van 4

Is er in het verleden door een arts een allergie vastgesteld voor:

Nee Ja
Gras- en/of boompollen?
Huisstofmijt?
Dieren?
Voedingsmiddelen?
Andere allergie?

Uitslag online zelftest

Weinig last Veel last

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans zeer gering dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Wanneer de symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus in de toekomst toenemen, kun je deze online test nog een keer herhalen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans matig tot hoog dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Vervolgens kan de huisarts indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een zeer hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

LET OP!

Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen. Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.

Verdere informatie

De incidentie van allergische aandoeningen is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. In de praktijk zie je vaak dat de meeste mensen de klachten ten gevolge van een inhalatieallergie bagetaliseren onder het mom van ‘het is maar een snotneusje’. Zij zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk impact kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Ons advies is dus om, wanneer je last hebt van allergieklachten, contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose.

Het resultaat van deze ingevulde online allergietest betreft een eerste indicatie of je mogelijk last hebt van een inhalatieallergie (allergische rinitis). De uitslag kan van toegevoegde waarde zijn wanneer je voor verder onderzoek contact opneemt met je huisarts. Deze online test is een afgeleide van een Duitse gevalideerde zelftest ‘Selbsttest Allergische Atemwegserkrankung’ welke is ontwikkeld door ALK-Abelló Arzneimittel GmbH in samenwerking met IGES Institut für Gesundheits- und Sozialforschung GmbH.

Symptomen van een allergie voor katten

Als je allergisch bent voor katten, dan merk je dit waarschijnlijk snel zelf op het moment dat je in contact komt met een kat. De meeste klachten treden op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. Daarbij kan je een vroege en een late reactie krijgen. Klachten zoals een loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen, horen bij de vroege reactie.

Daarnaast is er ook een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen. De klachten kunnen onder meer een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten en een piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard gaat met een gevoel van benauwdheid (onderste luchtwegen) zijn. Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen. Bekijk hier het overzicht van de meest voorkomende klachten bij een allergie voor katten.

Bekijk hier de lijst met symptomen die voor kunnen komen wanneer je allergisch bent voor katten.

Allergie voor katten: wat te doen? 

Ben je allergisch voor katten maar heb je wel een kat in huis? Dan is de meest effectieve oplossing om van je allergie voor katten af te komen, door de kat uit huis te plaatsen. Dit is echter een grote stap die je niet zomaar wilt zetten. De emotionele band die is opgebouwd tussen jou (of je kinderen) en de kat, wil je niet zomaar teniet doen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat jaren na het uit huis plaatsen van een kat er nog steeds allergenen in huis kunnen worden aangetroffen. Dit geldt met name voor kattenallergenen. Daarom hebben wij een aantal praktische tips onder elkaar gezet, waarmee je de allergische reactie ten gevolge van een allergie voor katten kunt verminderen:

  • Zorg voor gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer (parket, plavuizen, laminaat)
  • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels, zeker in de slaapkamer
  • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter
  • Luchtvochtigheid zo laag mogelijk houden in het huis, met name in het najaar en de winter
  • Zorg iedere dag voor goede ventilatie van je huis
  • Laat de kat niet in de slaapkamer
  • Borstel de kat regelmatig, het liefst buiten

Was je handen na het aanraken van een kat

Symptomen kattenallergie

Heb je een kat en heb je het vermoeden dat je allergisch bent? Of kom je regelmatig over de vloer bij mensen die een kat hebben en ervaar je dan klachten? Dan is het goed om je klachten eens te vergelijken met de meest voorkomende symptomen bij kattenallergie. Een overzicht van de symptomen is hier te vinden.

Lees meer over de symptomen van kattenallergie.

Mogelijke allergie behandelmethoden

Er zijn in principe drie behandelmogelijkheden om je klachten ten gevolge van een kattenallergie aan te pakken. Daarnaast spreekt het voor zich dat je stoffen (kattenallergenen) waarvoor je allergisch bent, moet gaan vermijden (saneren). Lees hier verder over de behandelmogelijkheden.

Laatst bewerkt 27/08/2020