Hondenallergie

Ben je allergisch voor honden?

Allergisch zijn voor honden kan enorm vervelend zijn in het dagelijks leven. Een bezoekje aan iemand met een hond kan behoorlijke klachten opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld heftige niesaanvallen, een verstopte neus of extreme jeuk krijgen. Verder kunnen je ogen gaan tranen of krijg je een piepende ademhaling en uitslag als je een hond aait. Maar wat houdt een hondenallergie nou precies is en hoe kan je hiermee omgaan? Lees snel verder!

Wat is een hondenallergie precies?

Een hondenallergie is in het kort een aandoening waarbij verschillende allergische reacties veroorzaakt worden door contact met een hond. Op het moment dat je allergisch bent voor honden, dan reageert je lichaam vaak op huidschilfers, speeksel en/of de urine van honden. Door het inademen van de allergenen ontstaan de klachten. In Nederland is het helaas niet altijd even makkelijk om honden uit de weg te gaan. Er zijn er namelijk 1,8 miljoen van in ons land.

Denk je een hondenallergie te hebben? 

Op het moment dat je denkt een allergie voor honden te hebben, dan raden wij aan om bij ons een online allergietest te doen. Met behulp van deze test weet je binnen twee minuten of jouw klachten veroorzaakt worden door een allergie. Na het invullen krijg je direct de uitslag van de test waarmee je naar de huisarts kunt gaan. Deze kan vervolgens definitief vaststellen of er sprake is van een allergie.

Online zelftest

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijv. gras-, boompollen of huisstofmijten. Of wil je weten of je kind er last van heeft? Dan is deze test ook geschikt om als ouder in te vullen.

De online allergietest bestaat uit 4 vragen en zal ca. 2 minuten van je tijd in beslag nemen.

Deelname aan de test is volledig anoniem. Met de ingevulde gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet gedeeld. Nadat je de test hebt afgerond, kun je de uitslag downloaden of naar jezelf mailen. Vervolgens kun je deze meenemen om, indien gewenst, met je arts te bespreken. De online allergietest geeft alleen een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan je dokter.

Stap 1 van 4

Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar last gehad van de volgende klachten?

Zelden of nooit Regelmatig of vaak
Jeukende neus
Niezen, niesbuien
Waterige loopneus
Verstopte neus
Jeukende, branderige, rode ogen

Stap 2 van 4

Deze allergieklachten verergeren of ervaar je vooral …

Nee Ja
… in het voorjaar of in de zomer?
… in de buurt van grasvelden en/of bomen?
… in de buurt van dieren (kat, hond, paard etc.)?
… in de nacht, wanneer je op bed ligt?
… in een ruimte met vloerkleden of vloerbedekking?
… wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet?

Stap 3 van 4

Als je last hebt van klachten, hoeveel last ervaar je hiervan gedurende de dag?

Geef op de balk aan in welke mate de klachten van invloed zijn door de knop naar rechts of naar links te bewegen.

Weinig last Veel last

Stap 4 van 4

Is er in het verleden door een arts een allergie vastgesteld voor:

Nee Ja
Gras- en/of boompollen?
Huisstofmijt?
Dieren?
Voedingsmiddelen?
Andere allergie?

Uitslag online zelftest

Weinig last Veel last

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans zeer gering dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Wanneer de symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus in de toekomst toenemen, kun je deze online test nog een keer herhalen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans matig tot hoog dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Vervolgens kan de huisarts indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een zeer hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

LET OP!

Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen. Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.

Verdere informatie

De incidentie van allergische aandoeningen is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. In de praktijk zie je vaak dat de meeste mensen de klachten ten gevolge van een inhalatieallergie bagetaliseren onder het mom van ‘het is maar een snotneusje’. Zij zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk impact kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Ons advies is dus om, wanneer je last hebt van allergieklachten, contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose.

Het resultaat van deze ingevulde online allergietest betreft een eerste indicatie of je mogelijk last hebt van een inhalatieallergie (allergische rinitis). De uitslag kan van toegevoegde waarde zijn wanneer je voor verder onderzoek contact opneemt met je huisarts. Deze online test is een afgeleide van een Duitse gevalideerde zelftest ‘Selbsttest Allergische Atemwegserkrankung’ welke is ontwikkeld door ALK-Abelló Arzneimittel GmbH in samenwerking met IGES Institut für Gesundheits- und Sozialforschung GmbH.

Symptomen bij een allergie voor honden

Mensen met een allergie voor honden hebben uiteraard vooral last van klachten als ze in aanraking komen met een hond.

Bij elke allergie en bij elk persoon reageert het lichaam anders en laat het dus ook verschillende symptomen zien. De meest voorkomende symptomen zijn een allergische reactie van de huid, een loopneus, niezen en jeukende ogen. Maar ook kunnen klachten uitbreiden naar de longen en kun je last krijgen van hoesten of een piepende ademhaling (allergisch astma en/of bronchitis). Bij elke allergie behoren dus bepaalde symptomen. Zo ook voor een hondenallergie, lees er meer over op onze pagina over symptomen van een hondenallergie.

Bekijk hier de lijst met symptomen die kunnen voorkomen als je allergisch bent voor honden.

Tips om met een allergie voor honden om te gaan

Indien je allergisch bent voor honden maar je hebt al wel een hond in huis, dan kan je je voorstellen dat het uit huis plaatsen van een hond de meest effectieve aanpak is om van je klachten af te komen. Helaas is dit vaak niet de meest ideale situatie. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is dit een grote beslissing. De emotionele band die met een hond ontstaat is immers niet zomaar iets om op te geven. Het uit huis plaatsen van een hond is vaak dan ook geen geschikte oplossing. Hierbij geven we je graag wat handige tips die je wel alvast zouden kunnen helpen:

  • Zorg voor gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer (parket, plavuizen, laminaat)
  • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels, zeker in de slaapkamer
  • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter
  • Neem gladde oppervlakken regelmatig af met een vochtig doek
  • Probeer de luchtvochtigheid in huis in het najaar en de winter zo laag mogelijk te houden
  • Zorg iedere dag voor goede ventilatie van je huis
  • Indien mogelijk, laat je hond zoveel mogelijk buiten
  • Laat de hond niet in de slaapkamer
  • Borstel de hond regelmatig, het liefst buiten
  • Was je handen na het aanraken van een hond

Ontstaan van allergisch astma

Als je weleens ‘s nachts hoestend, piepend of benauwd wakker wordt, dan kan het zo zijn dat je allergisch astma aan het ontwikkelen bent. Dit kan voortkomen uit een allergie voor honden. Als je allergie namelijk niet goed wordt behandeld, dan kan het zijn dat je allergisch astma ontwikkelt. Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een ontsteking in de onderste luchtwegen. Wij leggen je er graag meer over uit op onze pagina over allergisch astma.

Mogelijke allergie behandelmethoden

Er zijn verschillende behandelmethoden om met je allergie om te gaan. Naast een medische behandeling is het van belang om de stof of stoffen waarvoor je allergisch bent zo veel mogelijk te vermijden (saneren). Lees hier verder over de verschillende behandelmogelijkheden.

Heb je nog vragen over een allergie voor honden? 

Mocht je denken dat je allergisch bent voor honden, maar ben je er niet zeker van? Laat het testen door een (allergie)specialist of huisarts. Om het makkelijk te maken hebben we voor jou een uitgebreide kaart met allergiespecialisten in de buurt gemaakt, bekijk deze nu.

Laatst bewerkt 28/07/2021