Allergie immunotherapie

Immunotherapie gericht op de oorzaak van allergie

Wordt u in uw dagelijks leven gehinderd door uw allergieklachten of heeft u moeite om uw allergieklachten onder controle te houden? Misschien is het dan tijd om samen met uw behandelend arts eens te bespreken of eventuele aanpassing van uw huidige allergiebehandeling wenselijk is.

 

Allergieklachten hoeft u niet te accepteren

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben een allergie aan de luchtwegen (allergische rhinitis, ook 'luchtwegallergie of inhalatieallergie' genoemd). De meesten van hen vinden dat zij in het dagelijks leven worden gehinderd door hun allergie. Voor veel mensen is een neusspray of antihistaminica genoeg om hun allergieklachten onder controle te hebben. Maar wanneer hoeft u uw allergieklachten niet meer te accepteren? Als bijvoorbeeld:

  • Uw nachtrust wordt verstoord en u overdag vermoeid bent
  • Uw concentratie vermindert op werk of tijdens andere bezigheden
  • Schoolprestaties worden beïnvloed

Uw immuunsysteem tolerant maken voor datgene waarvoor u allergisch bent

Allergie immunotherapie is een allergiebehandeling die ervoor zorgt dat de reactie van uw immuunsysteem op de stof waarvoor u allergisch bent, verandert. Door uw immuunsysteem bloot te stellen aan de (juiste hoeveelheid) stof die de allergische reactie uitlokt, raakt uw lichaam eraan gewend en kunt u, in geval van een luchtwegallergie, minder tot geen last meer hebben van een loopneus, jeukende ogen, hoesten, piepende ademhaling of benauwdheid.

Allergie immunotherapie is ook mogelijk wanneer u allergisch bent voor bijv. insectengif van bijen of wespen. Lees meer over allergie voor insectengif.

Wat kunt u verwachten?

De totale behandeling duurt 3 tot 5 jaar. Deze periode heeft uw lichaam nodig om tolerantie op te bouwen tegen de stof waarop u allergisch reageert.

Man op berg in zon

Welke toedieningstypen voor allergie immunotherapie zijn er?

Een behandeling met allergie immunotherapie wordt soms ook wel desensibilisatie of allergievaccinatie genoemd. Er zijn verschillende toedieningsvormen voor immunotherapie:

  • Tabletten: Snel oplossende smelttabletten die u eenmaal daags onder de tong legt. Op dit moment is de tablet verkrijgbaar voor de behandeling van een allergie voor huisstofmijten en/of voor een graspollenallergie (bestemd voor patiënten met hooikoortsklachten).
  • Injecties: Toediening van allergie immunotherapie via injecties vindt altijd plaats bij uw behandelend arts. Een behandeling met injecties kent een instelfase en een onderhoudsfase. Tijdens de instelfase worden injecties toegediend, waarbij de dosering steeds wordt verhoogd. Wanneer de hoogste dosering is bereikt, begint de onderhoudsfase waarbij steeds een injectie wordt gegeven.

Laatst bewerkt 27/11/2018