Allergie klachten

Wat zijn allergieklachten?

Allergieklachten kunnen uiteenlopen van een lichte irritatie tot ernstige reacties die gevolgen hebben voor alles wat je doet. Een luchtwegallergie (ook wel inhalatieallergie genoemd) openbaart zich veelal in de neus en ogen, denk aan een loopneus, niezen, gezwollen neusslijmvlies of rode jeukende ogen. Maar een allergie kan ook zorgen voor huiduitslag, jeuk, piepende ademhaling, of in ernstige gevallen bloedrukdaling, shock of zelfs een hartstilstand (bijv. ten gevolge van een allergie voor voedsel of insectengif).

Waarom heb ik last van allergische klachten?

Allergische klachten zijn in feite reacties van je immuunsysteem. Het immuunsysteem ziet bepaalde stoffen zoals pollen, huisstofmijten of voedsel onterecht aan als een bedreiging voor je lichaam. Hoewel deze stoffen niet echt schadelijk zijn, reageert je immuunsysteem alsof dat wel zo is, wanneer je aan deze stoffen wordt blootgesteld. De exacte reden waarom het immuunsysteem zo reageert, is niet precies bekend. Wel is het duidelijk dat erfelijke factoren, hygiëne en leefstijl een rol spelen.

Allergie symptomen vrouw snuit neus

Veel voorkomende soorten klachten

Allergie kan zich via verschillende organen uiten. Via de neus, de ogen, de longen en de huid. De meest voorkomende allergische ziektebeelden zijn: allergische rinitis (neusklachten), allergische conjunctivitis (slijmvliesontsteking vooral van de ogen), allergisch astma en eczeem. Daarnaast komt ook bij een kleine groep anafylaxie voor als gevolg van bijv. een allergie voor insectengif (bijen, wespen) of voedselallergie.

Gevolgen van allergische klachten

Sommige mensen hebben nauwelijks last van hun allergie, maar vaak is allergie méér dan lastig! Bij patiënten met allergieklachten is niet alleen sprake van een afname van de kwaliteit van leven, maar bestaat tegelijkertijd het risico op het ontwikkelen van astmaklachten. Meer dan 40% van de patiënten met allergische klachten heeft ook last van astma. Herken jij je hierin? Dan is het erg belangrijk om te weten dat je dit niet hoeft te accepteren. Lees meer over de behandelopties.

Allergische mars

Afhankelijk van de leeftijd ziet men verschillende uitingsvormen van allergie. Wanneer deze uitingsvormen elkaar opvolgen spreken we van een allergische mars. Bij een baby staat voedselallergie zoals koekmelkallergie vaak op de voorgrond met maagdarm- en/of huidklachten (eczeem). Bij jonge kinderen is eczeem een belangrijke uitingsvorm van allergie en tussen de 4 en 7 jaar krijgen kinderen vaker last van luchtwegproblemen zoals bijvoorbeeld astma. Door in een vroeg stadium allergie te behandelen kan de ontwikkeling naar allergisch astma en andere allergieën (de allergische mars) mogelijk gestopt worden.

Allergische mars

Laatst bewerkt 02/04/2019