Tips om te sporten met hooikoorts

Sporten met hooikoorts?

Buiten sporten is niet voor iedereen altijd even fijn, zeker niet als je last hebt van hooikoorts. Wellicht herken je het wel, buiten trainen of een wedstrijd spelen met een verstopte neus en tranende ogen, niet fijn! Het kan zelfs zo zijn dat dit je prestaties negatief beïnvloedt!

Op deze pagina geven wij je een aantal tips over sporten met hooikoorts. Lees snel verder!

Hooikoortssymptomen

De allergische klachten ten gevolge van hooikoorts worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van bepaald stuifmeel dat rondzweeft in de lucht, zoals boom- en graspollen. In dit geval wordt er ook wel gesproken van een boompollenallergie of graspollenallergie.

Bij zo'n allergie heb je vooral tijdens de lente en zomer klachten. Soms kun je de eerste hooikoortsklachten al vroeg in het voorjaar ervaren, zo rond januari/februari, wanneer de eerste bomen al in bloei komen zoals de els of hazelaar. De meeste klachten komen met name voor op warme dagen die gecombineerd gaan met een matige wind, en worden vaak vergeleken met die van een stevige verkoudheid. Een volledig overzicht van hooikoortsklachten vind je op onze pagina 'Symptomen bij hooikoorts'.

Meer weten over hooikoorts? Klik hier.

Tips om te sporten met hooikoorts

Wellicht vraag je je af "Hoe kan ik buiten sporten met hooikoorts?". Voor de een is het antwoord op deze vraag makkelijker of eerder gevonden dan voor de ander. In de media lees je helaas ook regelmatig dat bijvoorbeeld hooikoorts van invloed was op de topprestaties van een wielrenner, atleet of voetballer. Niet fijn als je moet presteren op het moment dat er volop pollen in de lucht aanwezig zijn.

Hieronder vind je verschillende soorten tips voor sporten met hooikoorts.

De beste tip die wij je in ieder geval willen geven is dat het belangrijk is dat je zeker weet dat het om hooikoorts gaat. Als je dit weet kun je beter op zoek naar de juiste oplossing voor jou. Het is handig om hiervoor een diagnose te laten stellen door je (huis)arts.

De volgende paar tips hebben betrekking op het verminderen van het aantal pollen die bij je binnenkomen. Door dit te verminderen of beperken zal je ook minder of lichtere klachten hebben:

  • Draag een (zonne)bril om het aantal pollen dat in je ogen terecht komt te verminderen
  • Vermijd wrijven in je ogen
  • Smeer wat vaseline rond je neus. De pollen blijven hieraan kleven en komen hierdoor minder in je luchtwegen terecht.
  • Probeer indien mogelijk rekening te houden met de pollenverwachting. Om hooikoorts klachten te verminderen, kun je beter 's ochtends vroeg of na een regenbui sporten. De pollen zijn dan minder in de lucht aanwezig. Dit is echter niet altijd mogelijk als je bijvoorbeeld een wedstrijd hebt of aan een teamsport doet.
  • Hang gedurende het pollenseizoen bij voorkeur je (sport)kleding binnen op om te drogen of stop deze in de droger als je die hebt.
  • Train gedurende het hooikoortsseizoen indien mogelijk in een omgeving waar weinig bomen staan of minder gras aanwezig is. Op het strand of langs de kust zijn doorgaans de pollengehaltes minder hoog. Dus als je tijdens je vakantie minder last van hooikoorts wilt ervaren is dit dus ook een handige tip om rekening mee te houden!

Naast het verminderen van de blootstelling, kun je ook gebruik maken van medicatie om je hooikoortsklachten onder controle te krijgen tijdens het sporten:

  • Je kunt bij je lokale apotheek of drogist navragen of zij bepaalde medicijnen hebben die jou kunnen helpen bij je allergieklachten. Mocht het advies van de apotheek of drogist je niet (of niet voldoende) met je klachten helpen kun je advies inwinnen bij je huisarts. Je huisarts kan zelf medicatie voorschrijven, of je doorverwijzen naar een allergiespecialist wanneer je je klachten niet voldoende onder controle krijgt.
  • Neem je medicijnen voor je training. Dat voorkomt doorgaans al een hoop klachten.
  • Wanneer je last hebt van een piepende ademhaling tijdens het sporten kan dat duiden op (allergisch) astma. Een vernauwing van de luchtwegen kan je sportprestaties beïnvloeden. Neem ook in dit geval contact op met je behandelend arts hoe je hiermee het beste op kunt gaan.

De laatste tip heeft betrekking op wat je direct na het sporten kan doen om de klachten te verminderen:

  • Was je sportkleding meteen na het sporten. Pollen hechten zich namelijk goed aan bezwete kleding. Neem na je training direct een uitgebreide douche en was je haren. Net als bij kleding blijven pollen namelijk goed plakken in je haren en aan je bezwete lijf!

Behandelmogelijkheden bij hooikoorts

Er zijn een aantal dingen die je tegen hooikoorts kan doen als het aankomt op behandelingen. Het vermijden van allergenen is helaas moeilijk tijdens het buiten sporten. De behandeling die vaak als eerste ingezet wordt, is symptoombestrijding door middel van medicatie. Deze behandeling geeft vaak snel verlichting. Je zult deze medicatie moeten blijven herhalen tot je klachten weer afnemen en het pollenseizoen dus voorbij is.

Nog een andere mogelijkheid is een behandeling met allergie immunotherapie. Deze behandeling richt zich op de oorzaak van je allergie en maakt als het ware je immuunsysteem toleranter voor hetgeen waarvoor je allergisch bent.

Symptomatische medicatie

Allergie immunotherapie

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.