Oorzaak van glutenintolerantie
Wat precies de oorzaak is van glutenintolerantie, is niet bekend. Wel is bekend dat erfelijkheid een rol kan spelen. Een kind heeft 5-10% meer kans op het ontwikkelen van glutenintolerantie als één van de ouders het ook heeft. Dit kan ook op latere leeftijd nog gebeuren.
Heb ik glutenallergie?
Glutenallergie is een veelgebruikte term die eigenlijk niet bestaat. Bij een allergie reageert het immuunsysteem overdreven op een ongevaarlijke stof van buitenaf, zoals pollen of gras. Bij een glutenintolerantie maakt het lichaam afweerstoffen, ook wel antilichamen, aan tegen het eiwit dat in gluten voorkomt. De antilichamen die het lichaam aanmaakt beschadigen de darmwand.
Wat is glutensensitiviteit?
Glutenintolerantie en glutensensitiviteit zijn niet hetzelfde. Wanneer je glutensensitief bent heb je na het eten van gluten last van klachten. Deze zijn echter niet aantoonbaar in het bloed of in de darmen. Om glutensensitiviteit vast te stellen is het van belang dat een glutenintolerantie en andere darmziekten worden uitgesloten. Vervolgens wordt gluten uit het voedingspatroon gehaald om te kijken of de darmklachten verminderen. In tegenstelling tot glutenintolerantie is glutensensitiviteit geen auto-immuunziekte.
Glutenvrije producten
Omdat gluten voorkomen in granen zoals tarwe, rogge en spelt zitten ze in veel producten waarin deze verwerkt zijn. Dus niet alleen in brood, maar ook koekjes, crackers, taart en allerlei kant en klaar sauzen en maaltijden. Het is dus nog niet zo makkelijk om gluten uit de weg te gaan. Gelukkig zijn er inmiddels veel glutenvrije alternatieven en wordt op de verpakking veelal aangegeven of een voedingsmiddel gluten bevat, door het glutenvrij symbool: Een tarwespriet met een streep erdoor.
Glutenintolerantie testen
Heb je klachten die je niet goed kan plaatsen, maar die sterk lijken op bovenstaande? Dan is het verstandig je te laten testen door een arts. Zo kan je daadwerkelijk laten vaststellen of je last hebt van een glutenintolerantie. Dit doet de huisarts door middel van een bloedonderzoek. De arts kijkt of je bloed antistoffen tegen gluten bevat. Als er antistoffen worden gevonden kan er verder onderzoek gedaan worden. Worden er geen antistoffen gevonden dan is het zo goed als zeker dat een glutenintolerantie is uitgesloten.
Als er uitgebreider onderzoek gedaan moet worden wordt er een gastroscopie gemaakt. Dit is een kijkonderzoek van de darm waarbij een slangetje via de slokdarm en de maag bij de twaalfvingerige darm komt, dit is het eerste gedeelte van de dunne darm. Daar wordt een klein stukje darmweefsel weggehaald en vervolgens onder de microscoop bekeken of de darmvlokken beschadigd zijn. Met de gastroscopie kan een glutenintolerantie definitief vastgesteld worden.