Wat is glutenintolerantie?
Glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd) komt voor bij zo’n 170.000 Nederlanders (ongeveer 1%). Mensen met glutenintolerantie kunnen gluten niet verdragen. Wanneer zij wel gluten eten, zal het slijmvlies van de dunne darm zodanig beschadigen, dat de darmvlokken verdwijnen. De darmvlokken vormen een enorm oppervlak, benodigd om voedingsstoffen op te nemen. Als de darmvlokken kapot gaan, wordt de dunne darm te glad en daardoor worden voedingsstoffen dus slecht opgenomen. Hierdoor ontstaan op den duur forse tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen en neemt het gewicht af. Door deze gevolgen ontstaan ook weer lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid.
Daarnaast hebben sommige mensen met glutenintolerantie ook lactose-intolerantie, echter wordt deze lactose-intolerantie vaak minder zodra de darm weer hersteld is. Voor mensen die lactose-intolerant zijn wordt het aangeraden om dan (tijdelijk) hun lactose inname te beperken en zuivelproducten te vervangen.
Lees meer over lactose-intolerantie.