Het pollenseizoen in Nederland
Grassen, bomen, planten en bloemen geven in verschillende bloeiperioden stuifmeel (pollen) af. Deze bloeiperioden vormen het 'pollenseizoen' of 'hooikoortsseizoen':
- Bomen als de berk, els en hazelaar bloeien al in januari of februari;
- De eerste graspollen worden al in mei door de wind verspreid. Er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven;
- Kruiden of onkruiden kunnen bloeien van begin zomer tot in de herfst (rond november).
Het pollenseizoen kan dus een groot deel van het jaar bestrijken.
Wees ervan bewust dat wanneer je allergisch bent voor bijv. de berk, je waarschijnlijk ook allergisch bent voor bijv. els, hazelaar, populier en eik. Ondanks dat het uiterlijk per boom kan verschillen en op andere momenten kan bloeien, kunnen de klachten ingeval van een boompollenallergie, veroorzaakt worden door slechts 1 allergeen die aanwezig is in bijna alle soorten boompollen. Ditzelfde is van toepassing voor graspollen: er zijn wel duizenden soorten grassen maar slechts een aantal allergenen zijn aanwezig in het stuifmeel van al deze verschillende grassen die allergieklachten kunnen veroorzaken. Ben je dus allergisch voor één soort gras dan is de kans groot dat je voor alle grassoorten allergisch bent.