Symptomen koemelkallergie bij baby's

Welke symptomen komen voor bij koemelkallergie bij baby’s?

Heeft jouw baby koemelkallergie? Op deze pagina vind je een overzicht van de meest voorkomende symptomen van koemelkallergie bij baby’s. Heb je zelf koemelkallergie, klik dan hier voor meer informatie over symptomen van koemelkallergie bij volwassenen.

Overzicht klachten en symptomen koemelkallergie bij baby’s

Koemelkallergie bij baby’s is vaak slecht te herkennen, omdat de symptomen vaak lijken op symptomen van andere allergieën of niet-allergische aandoeningen. Symptomen zijn onder andere ontroostbaar huilen, geïrriteerde ogen, loopneus, eczeem, rode vlekjes, overgeven, diarree, piepend ademhalen, hoesten. Koemelkallergie kan leiden tot ondervoeding en een tragere groei, dus daar wordt door kinderartsen ook op gelet.

Jong meisje sneut haar neus in bosrijke omgeving

Een koemelkallergie kan heel soms leiden tot anafylaxie, oftewel een ernstige allergische reactie die optreedt binnen enkele minuten tot enkele uren na inname van melkeiwit. Neem in dit geval meteen contact op met de spoedeisende hulp. Lees meer over anafylaxie.

In de onderstaande tabel staan de mogelijke allergische symptomen van koemelkallergie bij baby’s. Lees meer over de symptomen van koemelkallergie bij volwassenen.

Symptomen koemelkallergie baby's

De meeste baby’s, kinderen en volwassenen met koemelkallergie hebben twee of meer van de bovenstaande symptomen.

Koemelkallergie bij baby’s moet je niet verwarren met lactose-intolerantie bij baby’s. Bij voedselintolerantie, zoals bijvoorbeeld bij lactose-intolerantie, gaat het niet om een allergische reactie op een allergeen, maar klachten worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym om voedsel te verteren. Bij lactose-intolerantie is er een tekort aan het enzym lactase, waardoor lactose niet goed verteerd kan worden. Hierdoor ontstaan vaak buikklachten (rommelende buik, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, etc.). Baby’s hebben wat minder vaak last van lactose-intolerantie, omdat ze in het begin van hun leven meer lactase aanmaken om de grote hoeveelheden melk te kunnen verteren. Vanaf het derde levensjaar neemt de productie van het enzym lactase in de darmen af en kan lactose-intolerantie zich ontwikkelen. Lactose-intolerantie kan ook aangeboren zijn, maar dit is een zeldzame aandoening.

Lees meer over lactose-intolerantie .

Allergietesten voor koemelkallergie

Koemelkallergie wordt getest door een koemelkvrij dieet, waarbij gekeken wordt of de symptomen afnemen. Daarna wordt koemelk langzaam, onder medisch toezicht, weer toegediend. Dit noemen we een eliminatie-provocatie. Lees meer over de eliminatie-provocatie test in het artikel koemelkallergie bij baby’s.

Allergische reactie door kruisreactiviteit

Baby’s en kinderen met koemelkallergie reageren soms ook allergisch op andere voedingsmiddelen. Dit komt omdat de structuur van het koemelkeiwit die de allergische reactie veroorzaakt, lijkt op de structuur in andere voedingsmiddelen. Het immuunsysteem is niet in staat om deze allergenen van elkaar te onderscheiden en het gevolg is eenzelfde allergische reactie op die andere voedingsmiddelen. Baby’s met koemelkallergie kunnen ook allergisch reageren op rundvlees, geitenmelk en paardenmelk. Dit heet kruisreactiviteit.

Meer weten over koemelkallergie bij baby’s en welke allergietesten hiervoor geschikt zijn? Lees meer over koemelkallergie bij baby’s.

Laat een diagnose vaststellen door een professional.

Lactose-intolerantie herkennen?

Lees verder

Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling.

Allergie testen?

Lees verder

Bij voedselallergie is een juiste diagonse essentieel.

Moet ik een dieet volgen?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.