Symptoombestrijding allergieklachten

Ga je dagelijks de strijd aan met je allergische klachten?

Draag je je symptomatische medicatie altijd bij je? Als je last hebt van allergische klachten, ben je waarschijnlijk al bekend met symptomatische medicatie zoals neussprays en orale antihistaminica. Misschien gebruik je ze dagelijks om de klachten op een acceptabel niveau te houden? Of heb je ze altijd bij je – voor het geval dát? Of heb je een andere manier gevonden om je klachten tegen te gaan?

Symptoombestrijding geeft verlichting

Wist je dat je je allergieklachten op verschillende manieren kunt bestrijden? Dit kan met medicatie maar dat hoeft niet. Er bestaan ook niet-medicamenteuze behandelingen.

  • Niet medicamenteuze behandeling ; Een goede manier is bijvoorbeeld om je neus te spoelen met zout water. Door de neus te spoelen met zout water kun je de klachten verlichten. Je spoelt op deze manier niet alleen de pollen of huisstofmijtallergenen uit je neus, maar ook het overtollige slijm en snot waardoor je weer vrijer kunt ademhalen.
  • Symptoombestrijding mét medicatie ; Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een (inhalatie)allergie. Wil je je allergieklachten bestrijden met medicijnen dan kan dat met symptomatische medicatie. Symptomatische medicatie (kortweg ‘symptomatica’) worden al vele jaren gebruikt om zo de klachten zoals een loopneus of jeukende ogen bij allergieën te verlichten. De allergieklachten worden op deze manier onderdrukt zolang de medicatie wordt gebruikt.
Neusspray

Soorten symptomatica

Er zijn verschillende symptomatica op de markt. Sommigen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de supermarkt of drogist en anderen zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Je kunt deze medicijnen gebruiken om de klachten op bepaalde momenten te verminderen, of je kunt ze dagelijks gebruiken om de allergieklachten op een acceptabel niveau te houden. Symptomatica zijn verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen zoals tabletten, vloeistof, neussprays en oogdruppels. De twee symptomatische medicijnen die vaak worden gebruikt om allergieklachten te verlichten, zijn antihistaminica en nasale steroïden (corticosteroïden).

Antihistaminica

Veel neussprays, oogdruppels en tabletten bevatten antihistaminica. Deze blokkeren de gevolgen van histamine, de stof die grotendeels verantwoordelijk is voor de allergieklachten. Sommige antihistaminica moeten worden ingenomen op het moment dat je wordt blootgesteld aan de stof die je klachten veroorzaakt, of enige tijd voordat je verwacht dat dit gaat gebeuren. Overleg altijd met je arts over het gebruik van symptomatica als antihistamine of corticosteroïden.

Corticosteroïden

Neussprays met corticosteroïden zijn ontstekingsremmende medicijnen. Ze kunnen verlichting geven bij een verstopte neus. Dit medicijntype werkt voornamelijk in de neus zonder invloed uit te oefenen op de rest van het lichaam.

Nasale decongestiva

Nasale decongestiva zijn medicijnen die je neusverstopping verminderen. Ze zijn verkrijgbaar als druppels of neusspray en mogen maar voor een korte tijd gebruikt worden.

Vind een allergiespecialist bij jou in de buurt!

Heb je last van een allergie? Wellicht dat een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek je hiermee kan helpen.

Let op: je hebt altijd een doorverwijzing van je (huis)arts nodig.  

Allergie immunotherapie richt zich op de oorzaak van je allergie.

Je immuunsysteem tolerant maken?

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Behandelmethoden vergelijken? Lees over de mogelijkheden.

Allergie behandelen?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.