Symptomatische medicatie

Gaat u dagelijks de strijd aan met uw allergische klachten?

Draagt u uw symptomatische medicatie altijd bij u? Als u last van allergische klachten heeft, bent u waarschijnlijk al bekend met symptomatische medicatie (kortweg symptomatica) zoals neussprays en orale antihistaminica. Misschien gebruikt u ze dagelijks om de klachten op een acceptabel niveau te houden? Of heeft u ze altijd bij u – voor het geval dát?

Symptoombestrijding geeft verlichting

Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een (inhalatie)allergie. Symptomatica blokkeren de werking van histamine en worden al vele jaren gebruikt om zo de klachten zoals een loopneus of jeukende ogen bij allergieën te verlichten.

Soorten symptomatica

Er zijn verschillende symptomatica op de markt. Sommigen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de supermarkt of drogist en anderen zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept. U kunt deze medicijnen gebruiken om de klachten op bepaalde momenten te verminderen, of u kunt ze dagelijks gebruiken om de allergieklachten op een acceptabel niveau te houden. Symptomatica zijn verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen zoals tabletten, vloeistof, neussprays en oogdruppels. De twee symptomatische medicijnen die vaak worden gebruikt om allergieklachten te verlichten, zijn antihistaminica en nasale steroïden (corticosteroïden).

Neusspray

Antihistaminica

Veel neussprays, oogdruppels en tabletten bevatten antihistaminica. Deze blokkeren de gevolgen van histamine, de stof die grotendeels verantwoordelijk is voor de allergieklachten. Sommige antihistaminica moeten worden ingenomen op het moment dat u wordt blootgesteld aan de stof die uw klachten veroorzaakt, of enige tijd voordat u verwacht dat dit gaat gebeuren. Overleg altijd met uw arts over het gebruik van symptomatica als anihistamine of corticosteroïden.

 

Corticosteroïden

Neussprays met corticosteroïden zijn ontstekingsremmende medicijnen. Ze kunnen verlichting geven bij een verstopte neus. Dit medicijntype werkt voornamelijk in de neus zonder invloed uit te oefenen op de rest van het lichaam.

 

Nasale decongestiva

Nasale decongestiva zijn medicijnen die uw neusverstopping verminderen. Ze zijn verkrijgbaar als druppels of neusspray en mogen maar voor een korte tijd gebruikt worden.

Laatst bewerkt 27/11/2018