Symptoombestrijding allergieklachten

Ga je dagelijks de strijd aan met je allergische klachten?

Draag je je symptomatische medicatie altijd bij je? Als je last hebt van allergische klachten, ben je waarschijnlijk al bekend met symptomatische medicatie zoals neussprays en orale antihistaminica. Misschien gebruik je ze dagelijks om de klachten op een acceptabel niveau te houden? Of heb je ze altijd bij je – voor het geval dát? Of heb je een andere manier gevonden om je klachten tegen te gaan?

Symptoombestrijding geeft verlichting

Wist je dat je je allergieklachten op verschillende manieren kunt bestrijden? Dit kan met medicatie maar dat hoeft niet. Er bestaan ook niet-medicamenteuze behandelingen.

  • Niet medicamenteuze behandeling; Een goede manier is bijvoorbeeld om je neus te spoelen met zout water. Door de neus te spoelen met zout water kun je de klachten verlichten. Je spoelt op deze manier niet alleen de pollen of huisstofmijtallergenen uit je neus, maar ook het overtollige slijm en snot waardoor je weer vrijer kunt ademhalen. 

 

  • Symptoombestrijding mét medicatie; Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een (inhalatie)allergie. Wil je je allergieklachten bestrijden met medicijnen dan kan dat met symptomatische medicatie. Symptomatische medicatie (kortweg ‘symptomatica’) worden al vele jaren gebruikt om zo de klachten zoals een loopneus of jeukende ogen bij allergieën te verlichten. De allergieklachten worden op deze manier onderdrukt zolang de medicatie wordt gebruikt.

Online zelftest

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijv. gras-, boompollen of huisstofmijten. Of wil je weten of je kind er last van heeft? Dan is deze test ook geschikt om als ouder in te vullen.

De online allergietest bestaat uit 4 vragen en zal ca. 2 minuten van je tijd in beslag nemen.

Deelname aan de test is volledig anoniem. Met de ingevulde gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet gedeeld. Nadat je de test hebt afgerond, kun je de uitslag downloaden of naar jezelf mailen. Vervolgens kun je deze meenemen om, indien gewenst, met je arts te bespreken. De online allergietest geeft alleen een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan je dokter.

Stap 1 van 4

Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar last gehad van de volgende klachten?

Zelden of nooit Regelmatig of vaak
Jeukende neus
Niezen, niesbuien
Waterige loopneus
Verstopte neus
Jeukende, branderige, rode ogen

Stap 2 van 4

Deze allergieklachten verergeren of ervaar je vooral …

Nee Ja
… in het voorjaar of in de zomer?
… in de buurt van grasvelden en/of bomen?
… in de buurt van dieren (kat, hond, paard etc.)?
… in de nacht, wanneer je op bed ligt?
… in een ruimte met vloerkleden of vloerbedekking?
… wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet?

Stap 3 van 4

Als je last hebt van klachten, hoeveel last ervaar je hiervan gedurende de dag?

Geef op de balk aan in welke mate de klachten van invloed zijn door de knop naar rechts of naar links te bewegen.

Weinig last Veel last

Stap 4 van 4

Is er in het verleden door een arts een allergie vastgesteld voor:

Nee Ja
Gras- en/of boompollen?
Huisstofmijt?
Dieren?
Voedingsmiddelen?
Andere allergie?

Uitslag online zelftest

Weinig last Veel last

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans zeer gering dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Wanneer de symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus in de toekomst toenemen, kun je deze online test nog een keer herhalen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans matig tot hoog dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Vervolgens kan de huisarts indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een zeer hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

LET OP!

Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen. Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.

Verdere informatie

De incidentie van allergische aandoeningen is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. In de praktijk zie je vaak dat de meeste mensen de klachten ten gevolge van een inhalatieallergie bagetaliseren onder het mom van ‘het is maar een snotneusje’. Zij zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk impact kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Ons advies is dus om, wanneer je last hebt van allergieklachten, contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose.

Het resultaat van deze ingevulde online allergietest betreft een eerste indicatie of je mogelijk last hebt van een inhalatieallergie (allergische rinitis). De uitslag kan van toegevoegde waarde zijn wanneer je voor verder onderzoek contact opneemt met je huisarts. Deze online test is een afgeleide van een Duitse gevalideerde zelftest ‘Selbsttest Allergische Atemwegserkrankung’ welke is ontwikkeld door ALK-Abelló Arzneimittel GmbH in samenwerking met IGES Institut für Gesundheits- und Sozialforschung GmbH.

Soorten symptomatica

Er zijn verschillende symptomatica op de markt. Sommigen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de supermarkt of drogist en anderen zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Je kunt deze medicijnen gebruiken om de klachten op bepaalde momenten te verminderen, of je kunt ze dagelijks gebruiken om de allergieklachten op een acceptabel niveau te houden. Symptomatica zijn verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen zoals tabletten, vloeistof, neussprays en oogdruppels. De twee symptomatische medicijnen die vaak worden gebruikt om allergieklachten te verlichten, zijn antihistaminica en nasale steroïden (corticosteroïden).

Neusspray

Antihistaminica

Veel neussprays, oogdruppels en tabletten bevatten antihistaminica. Deze blokkeren de gevolgen van histamine, de stof die grotendeels verantwoordelijk is voor de allergieklachten. Sommige antihistaminica moeten worden ingenomen op het moment dat je wordt blootgesteld aan de stof die je klachten veroorzaakt, of enige tijd voordat je verwacht dat dit gaat gebeuren. Overleg altijd met je arts over het gebruik van symptomatica als antihistamine of corticosteroïden.

 

Corticosteroïden

Neussprays met corticosteroïden zijn ontstekingsremmende medicijnen. Ze kunnen verlichting geven bij een verstopte neus. Dit medicijntype werkt voornamelijk in de neus zonder invloed uit te oefenen op de rest van het lichaam.

 

Nasale decongestiva

Nasale decongestiva zijn medicijnen die je neusverstopping verminderen. Ze zijn verkrijgbaar als druppels of neusspray en mogen maar voor een korte tijd gebruikt worden.

Vind een allergie-specialist bij jou in de buurt!

Heb je last van een allergie? Wellicht dat een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek je hiermee kan helpen.

Let op: je hebt altijd een doorverwijzing van je (huis)arts nodig.

Laatst bewerkt 06/04/2022