Huisstofmijtallergie: er is wat aan te doen!

Huisstofmijtallergie: er is wat aan te doen!

Veel Nederlanders hebben last van huisstofmijtallergie zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Verkoudheid is vaak de eerste gedachte die opkomt als iemand veel niesbuien heeft of last heeft van een verstopte neus. ’s Nachts wat benauwdheid of hoesten wordt ook vaak afgedaan als een verkoudheid. Maar deze symptomen kunnen wijzen op een huisstofmijtallergie. En daar is wat aan te doen! Het is belangrijk om eerst de symptomen te herkennen!Veel Nederlanders hebben last van huisstofmijtallergie zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Verkoudheid is vaak de eerste gedachte die opkomt als iemand veel niesbuien heeft of last heeft van een verstopte neus. ’s Nachts wat benauwdheid of hoesten wordt ook vaak afgedaan als een verkoudheid. Maar deze symptomen kunnen wijzen op een huisstofmijtallergie. En daar is wat aan te doen! Het is belangrijk om eerst de symptomen te herkennen!

Je bent niet alleen…

Dat klopt, want veel mensen hebben te maken met een allergie voor huisstofmijt, je bent dus niet alleen. Daarnaast ben je ook in je eigen huis, naast eventueel andere gezinsleden, niet alleen. De huisstofmijt, ook wel eens huismijt genoemd, is namelijk een heel klein beestje dat familie is van de spinachtigen en ze verblijven met een heleboel andere huisstofmijten in jouw huis. Ze zijn zo klein dat ze met het blote oog eigenlijk niet te zien zijn. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren. Huisstofmijten zijn op zich onschuldig, maar vaak is de ontlasting van deze beestjes de oorzaak van je allergische reactie als je daarvoor overgevoelig bent.

Home sweet home

Gezelligheid is een echt Nederlands woord. Wij mogen graag ons huis gezellig en knus inrichten: leuke kussens op de bank, een dik tapijt op de vloer, een heerlijke stoffen loungebank en mooie gordijnen voor de ramen. De huisstofmijt denkt daar eigenlijk net zo over. Ze voelen zich heerlijk thuis op donkere, vochtige plekken en met een temperatuur van rond de 25◦C, gaan zich juist nestelen op dit soort plaatsen.

Naast de huiskamer is de slaapkamer voor de huisstofmijt een waar paradijs. In een matras kunnen wel 1 miljoen huisstofmijten leven. Omdat we in bed de meeste tijd doorbrengen, worden we ook het langst blootgesteld aan de ontlasting van de huisstofmijten. Doordat we omdraaien en bewegen in bed, komen de minuscule uitwerpselen in de lucht en die ademen wij vervolgens in en die kunnen allergische klachten veroorzaken

Moeder en zoontje op een bed

Herken de symptomen van huisstofmijtallergie

Huisstofmijten zijn het hele jaar door aanwezig en daardoor is huisstofmijtallergie niet seizoensgebonden (zoals bijvoorbeeld hooikoorts). In de herfst en winter kunnen de klachten wel verergeren, omdat we graag de kachel opstoken in deze periode en we minder goed ventileren. Dit vinden huisstofmijten ideale leefomstandigheden.

De mogelijke symptomen bij huisstofmijtallergie op een rijtje:

  • Een verstopte neus
  • Niesbuien
  • Loopneus
  • Tranende en jeukende ogen
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Benauwdheid
  • Eczeem

Veel van deze symptomen komen het meest ’s nachts voor of ’s ochtends bij het opstaan. ’s Nachts kun je moeite hebben met ademhalen of last hebben van hoesten of een piepende ademhaling. ’s Ochtends kun je wakker worden met een verstopte neus of loopneus.

Er zijn ook situaties waarin de klachten verergeren die herkenbaar zijn bij mensen met een allergie voor huisstofmijt:

  • Tijdens bedden opmaken
  • Bij het verwisselen van een stofzuigerzak
  • In een ruimte met veel tapijt en gordijnen

Als je deze symptomen herkent, loop er niet mee door en weet dat je er wat aan kunt doen!

Tips om huisstofmijten te verminderen in jouw huis

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt veranderen in je huis om te zorgen dat je minder last hebt van huisstofmijt. Vooral je slaapkamer is erg belangrijk, omdat je daar de meeste tijd doorbrengt.

  • Vervang tapijt door een gladde vloerbedekking in het hele huis (denk aan parket, pvc-vloer, laminaat) en haal vloerkleden uit je huis.
  • Vervang gestoffeerde meubels. Kies bijvoorbeeld voor een (kunst)leren bankstel.
  • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter.
  • Was je beddengoed minimaal eens per twee weken op 60◦C. Bij temperaturen lager dan 60◦C gaat de huisstofmijt niet dood.
  • Gebruik allergeendichte matras- en kussenhoezen. Deze houden de ontlasting van huisstofmijten tegen.
  • Zorg voor goede ventilatie in het huis.
  • Is je kind allergisch? Geef dan alleen synthetische knuffelbeesten. Doe ze regelmatig in de vriezer gedurende 24 uur. De huisstofmijt gaat dood bij temperaturen beneden de -20◦C

Meer tips om je huis beter huisstofmijtbestendig te maken? Klik dan hier

Welke behandelingen voor huisstofmijtallergie zijn er?

Voordat je aan de slag kunt met mogelijke behandelingen, moet er eerst door een arts worden vastgesteld dat je inderdaad last hebt van een allergie? De behandeling van een luchtwwegallergie, zoals huisstofmijtallergie, kan uit drie verschillende onderdelen bestaan, namelijk:

  1. Vermijden van allergenen, oftewel saneren waarbij de eerdergenoemde tips goed kunnen helpen.
  2. Symptoombestrijding, het onderdrukken van de klachten met symptomatische medicatie.
  3. Allergie immunotherapie, het aanpakken van de oorzaak van allergie.

Wanneer je je allergieklachten niet onder controle krijgt, overweeg dan om naar je huisarts te gaan en je klachten (opnieuw) te bespreken zodat je arts kan adviseren welke behandeling het beste bij je past of aanpassing van de huidige behandeling gewenst is. Huisstofmijtallergie er is wat aan te doen!

Nog meer informatie lezen over huisstofmijt? Raadpleeg ook eens de andere artikelen op deze site van www.allesoverallergie.nl

De online allergietest geeft een snelle indicatie of je allergisch bent.

Hooikoorts of huisstofmijtallergie?

Lees verder

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Geen controle over je allergie? Wellicht kan een specialist helpen.

Allergiespecialist zoeken?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.