Wat is allergische rinitis?

Allergische rinitis

Allergische rinitis is een veel voorkomende aandoening, naar schatting heeft ongeveer 10 tot 15% van de mensen in Europa last van allergische rinitis. Zowel kinderen als volwassenen kunnen er last van hebben. Echter zoeken weinig mensen hulp om hun symptomen beter onder controle te krijgen, omdat ze het gevoel hebben dat hun klachten onderdeel zijn van het dagelijks leven.

Bij sommige mensen zijn de klachten redelijk mild en vaak goed onder controle te houden, maar voor anderen kan het zo zijn dat de symptomen voor veel hinder zorgen en een grote impact hebben op het dagelijks leven.

Wat is allergische rinitis precies?

Allergische rinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies door een overgevoeligheid voor bepaalde allergenen. Vaak zijn de symptomen vergelijkbaar met een verkoudheid. Het voornaamste verschil tussen allergische rinitis en een verkoudheid is dat allergische rinitis niet wordt veroorzaakt door een virus, maar door een allergische reactie. Bij zo’n allergische reactie reageert het immuunsysteem op een stof waar het normaal gesproken niet op hoeft te reageren. De stofjes waar het immuunsysteem is zo’n geval op reageert worden allergenen genoemd.

Symptomen van allergische rinitis 

De symptomen van allergische rinitis lijken sterk op de klachten bij een verkoudheid, denk bijvoorbeeld aan een loopneus en niezen, maar je kunt ook last hebben van bijvoorbeeld rode ogen. De klachten kunnen in verschillende mate optreden, bij sommige mensen zijn de klachten heftiger dan bij anderen. De klachten kunnen dan ook voor sommige mensen een grote invloed hebben op het dagelijks leven.

Klik hier voor meer informatie over de symptomen van allergische rinitis.

Wat veroorzaakt allergische rinitis?

Verschillende allergenen kunnen allergische rinitis veroorzaken. Sommige allergenen zijn makkelijker te ontwijken dan andere. De meest voorkomende allergenen bij allergische rinitis zijn:

Meer informatie over deze allergenen kun je vinden op de bijbehorende pagina’s.

 

Seizoensgebonden of niet-seizoensgebonden allergische rinitis? 

Allergische rinitis wordt vaak opgedeeld in verschillende types, gebaseerd op de tijd van het jaar dat je er last van hebt. Bij seizoensgebonden allergische rinitis ervaar je symptomen gedurende vaste periodes van het jaar. Je symptomen worden dan ook bepaald door seizoensgebonden factoren, zoals pollen. Naast seizoensgebonden allergische rinitis kun je ook het hele jaar door last hebben van allergische rinitis. Hierbij worden de klachten vaak veroorzaakt door allergenen binnenshuis, zoals huisstofmijten of huisdieren.

Deze tweedeling is echter niet altijd even gemakkelijk toe te passen. In sommige landen kunnen pollen het hele jaar door aanwezig zijn, dus als je naar een dergelijke regio op vakantie gaat, kun je last hebben van je allergie, ook al had je geen last meer van klachten in Nederland. Hierdoor voelt je allergie op dat moment niet seizoensgebonden. Naast dat de pollen per land kunnen verschillen, kan het klimaat bijvoorbeeld ook invloed hebben op het aantal huisstofmijten. Of misschien heb je de pech dat je voor meerdere allergenen allergisch bent? Dan bestaat de kans dat je bijna het hele jaar door allergisch bent. Om deze redenen is er nog een andere tweedeling mogelijk als het gaat om allergische rinitis, namelijk intermitterende allergische rinitis en persisterende allergische rinitis.

 

Intermitterende of persisterende allergische rinitis? 

Bij intermitterende allergische rinitis heb je last van symptomen gedurende bepaalde tijden van het jaar, maar minder dan 4 dagen per week én gedurende minder dan 4 weken op een rij. Daarentegen heb je bij persisterende allergische rinitis last van de symptomen voor meer dan 4 dagen per week, gedurende meer dan 4 weken op een rij. Sommige mensen ervaren dan zelfs iedere dag de vervelende allergiesymptomen.

Tot slot kunnen de verschillende soorten allergische rinitis worden geclassificeerd op basis van de ernst van de klachten. De klachten kunnen mild, matig of ernstig zijn. Afhankelijk van deze classificatie kun je in overleg met je arts mogelijkheden voor behandeling bespreken.

Allergie testen 

Weten waardoor je allergische rinitis veroorzaakt wordt, is essentieel om te weten hoe je je symptomen kunt behandelen. Je (huis)arts kan mogelijk allergische rinitis diagnosticeren op basis van je symptomen (klachtenpatroon) en je medische geschiedenis. Maar als de exacte oorzaak niet duidelijk is, word je mogelijk doorverwezen voor een allergietest.

Klik hier voor meer informatie over allergietesten.

Behandeling van allergie 

Om de klachten van allergische rinitis onder controle te houden zijn er drie mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is saneren, oftewel het vermijden van de allergenen die je allergieklachten veroorzaken. Dit is echter niet altijd even makkelijk. Bij hooikoorts bijvoorbeeld zweven de pollen immers door de lucht. Op de pagina over hooikoorts, huisstofmijtallergie en dierenallergie kun je tips lezen die helpen bij het vermijden van de desbetreffende allergenen. Daarnaast kun je gebruik maken van symptomatische medicatie. Dit geeft vaak al snel verlichting van de klachten, en is in verschillende vormen te verkrijgen (zoals tabletjes en neussprays). De derde mogelijkheid is allergie immunotherapie. Allergie immunotherapie richt zich op de oorzaak van de allergie en zorgt dat je lichaam op lange termijn minder tot niet meer op het allergeen reageert.

Klik hier voor meer informatie over de mogelijke behandelingen.

Laatst bewerkt 28/07/2021