Koemelkallergie bij volwassenen

Denk je dat je een koemelkallergie hebt?

Heb je last van roodheid van de huid, jeuk of galbulten na het drinken van melk? Of word je dan misselijk of krijg je last van diarree? Wanneer je deze klachten herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van een overgevoeligheid voor melk, een koemelkeiwitallergie. Je kunt je dan ziek voelen van de inname van al een klein beetje melk of producten waarin melk is verwerkt. Herken je deze symptomen bij jouw baby, klik dan hier voor meer informatie over koemelkallergie bij baby’s.

Wat is koemelkallergie precies?

Bij een voedselallergie zoals bijvoorbeeld koemelkallergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op bepaalde eiwitten, de zogenaamde allergenen. Het immuunsysteem ziet koemelkeiwitten onterecht aan als een bedreiging voor het lichaam en maakt hierbij antistoffen aan. Koemelkallergie komt bij baby’s en jonge kinderen vaker voor dan bij volwassenen. Dit komt doordat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Baby’s groeien er daarom meestal overheen.

Koemelkallergie is iets anders dan lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie is het afweersysteem niet direct betrokken. Bij voedselintolerantie gaat het niet om een reactie op bepaalde allergenen, maar de klachten worden veroorzaakt door een tekort aan enzymen. Bij lactose-intolerantie produceren de darmen (te) weinig van het enzym lactase om lactose goed te kunnen verteren. Door het tekort aan het enzym lactase in de darmen ontstaan er klachten zoals buikkrampen, diarree en winderigheid. Mensen met lactose-intolerantie kunnen in veel gevallen wel kleine hoeveelheden lactose verdragen.

Lees meer over lactose-intolerantie.

Symptomen koemelkallergie

Koemelkallergie is vaak lastig te herkennen, omdat de symptomen bij volwassenen vaak lijken op symptomen van andere allergieën en koemelkallergie wordt dan ook wel eens verward met lactose intolerantie. Symptomen zijn onder andere huidklachten, maag- en darmproblemen en luchtwegklachten. De klachten die optreden zijn per persoon verschillend, iedereen heeft zijn eigen specifieke klachten. De ernst van de klachten kan per persoon verschillen van mild tot zeer ernstig.

Lees meer over symptomen bij koemelkallergie.

Een vrouw met een glas melk lijkt last te hebben van haar darmen

Allergietesten voor koemelkallergie

Koemelkallergie wordt over het algemeen getest door een koemelkvrij dieet van een aantal weken te volgen, waarbij gekeken wordt of de symptomen afnemen. Daarna wordt koemelk in toenemende doses onder medisch toezicht toegediend. Dit noemen we een eliminatie-provocatie test. Als de diagnose niet met zekerheid gesteld kan worden, dan is er aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een huidpriktest, bloedtest en/of een darmonderzoek.

Lees meer over diverse allergietesten die gedaan kunnen worden bij verschillende allergieën.

Een dokter aan tafel met een patient en schrijft wat op papier

Behandeling van koemelkallergie

Of er sprake is van een koemelkallergie is het belangrijk dat dit eerst vastgesteld wordt door een arts. Na de diagnose van koemelkallergie, adviseert de arts (of diëtist) vaak om koemelk in al zijn verschijningsvormen uit het voedingspatroon te verwijderen. Klik hier voor een lijst met allergenen en hun productnamen. Om ervoor te zorgen dat je wel een volwaardig voedingspatroon behoudt is het verstandig om, mogelijk op advies van je arts, een ervaren diëtist te raadplegen.

In de praktijk is het heel lastig om koemelk volledig te weren uit de voeding, omdat het verwerkt wordt in veel producten. Dus er blijft altijd een kans op een allergische reactie. Hiervoor kunnen medicijnen handig zijn.

Medicijnen

Als je, ondanks een dieet, klachten blijft houden, kan het nodig zijn om medicijnen te gebruiken. Een arts kan je hierover het beste adviseren. Symptoom onderdrukkende medicijnen kunnen voorgeschreven worden om klachten als jeuk of eczeem te verminderen

Bij een ernstige allergische reactie, anafylaxie genaamd, is de eerste noodbehandeling de onmiddellijke toediening van adrenaline. Indien je in het verleden een ernstige allergische reactie hebt doorgemaakt, zal je behandelend arts waarschijnlijk een adrenaline auto-injector hebben voorgeschreven en zul je deze altijd met je meedragen. Lees meer over anafylaxie.

Lees meer over behandelingen bij allergie.

Handige tips bij koemelkallergie

  • Lees goed de etiketten van de producten. Oriënteer je goed op alle koemelkbenamingen op productverpakkingen. Sinds 2014 moet er volgens Europese regelgeving duidelijk op het etiket vermeld staan of er melk in zit. Voor meer informatie kijk op de site van het voedingscentrum.  Klik hier voor een lijst met allergenen en hun productnamen.
  • Let op wijzigingen in de receptuur van producten
  • Eet geen voedingsmiddelen waarvan je niet zeker weet wat erin is verwerkt
  • Zorg voor goede voorlichting en informatie. Informeer je omgeving over je allergie en de bijbehorende maatregelen
  • Vraag begeleiding van een diëtist
  • Zorg voor schone werkoppervlakken in de keuken. Voorkom besmetting van dieetproducten door "knoeien" met gewone producten
  • Zorg voor schoon bestek en serviesgoed
  • Zorg dat je altijd je medicijnen, indien nodig, bij je hebt
  • Vraag bij een etentje in een restaurant altijd wat precies in het gerecht is verwerkt (indien dit niet voldoende blijkt uit de menukaart). Bel eventueel van tevoren om te checken of ze allergievriendelijk zijn. Moeite met het kiezen van een restaurant? Raadpleeg de website van www.safefoodies.com.
  • Zorg voor een goede voorbereiding wanneer je op vakantie gaat

Koemelk is een mogelijke veroorzaker van voedselallergie.

Last van voedselallergie?

Lees verder

Koemelkallergie is niet hetzelfde als lactose-intolerantie.

Lactose-intolerant?

Lees verder

Een koemelkallergie kan heel soms leiden tot anafylaxie.

Anafylaxie?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.