Wat te doen bij een wespensteek?

Alles wat je moet weten over wespensteken

Wespen zijn iedere zomer weer een plaag voor het hele land. Terrassen, parken, campings, zwembaden en ook thuis vinden we wespennesten. De agressieve stiefbroer van de bij is bij velen dan ook een ongeliefd insect. Zonder waarschuwing steken de wespen je met hun angel en injecteren je met gif. Het gevolg is een felle pijnsteek, waarna een brandende en irriterende zwelling ontstaat. Afhankelijk van je pijngrens, welk soort wesp en de plek waar je gestoken wordt, ervaren de meeste mensen wespensteken als erg pijnlijk.

Voor sommige mensen kan een wespensteek zelfs levensgevaarlijk zijn, wanneer je allergisch bent of wanneer je wordt gestoken in de mond of keel, kan dit grote problemen opleveren. De allergische reactie en zwelling kunnen bijvoorbeeld de luchtwegen afsluiten waardoor verstikkingsgevaar ontstaat. In sommige gevallen kan een wespensteek leiden tot een anafylactische reactie, deze allergische reactie kan levensbedreigend zijn. Om deze risico’s te vermijden willen we je zo goed mogelijk voorbereiden op mogelijke wespensteken. We vertellen je hoe je wespensteken het beste kunt voorkomen en wat je het beste kan doen wanneer je gestoken bent door een wesp.

Zo voorkom je een wespensteek

Wat veel mensen niet weten is dat wespen vaak onder de grond voorkomen. Ons advies is dan ook om niet op blote voeten te gaan lopen, zeker niet als je allergisch bent voor wespensteken. Pas hiervoor vooral op in grasvelden of waar geen straat ligt, hier kunnen de beestjes namelijk makkelijk onder de grond een nest hebben.

Typische wespenmagneten

Wespen worden vooral aangetrokken door voedsel, geuren en felle kleuren. Vermijdt deze drie wespenmagneten dus zoveel mogelijk. Denk hierbij aan felle T-shirts, zoete drankjes, lekkere en vooral sterke parfum of deodorant. 

Bescherm je zoveel mogelijk tegen wespensteken

We weten dat het erg warm kan zijn in de zomer en we het liefst allemaal een mooi kleurtje krijgen en je daarop je kleding aanpast (lees: dus heb je het liefst zo weinig mogelijk kleding aan). Alleen zo’n venijnige brandende steek doet niet alleen heel veel pijn maar kan dus ook gevaarlijk zijn. Hou dus, om wespensteken zo goed mogelijk te voorkomen, je t-shirt aan. 

Wat te doen bij een wespensteek of allergische reactie

Wanneer jij of je kind gestoken bent door een wesp zijn er twee dingen die belangrijk zijn:

  1. Heeft de gestoken persoon een wespensteek allergie? Zo ja, laat hem/haar medicijnen innemen, en indien nodig direct 1-1-2 bellen. Zijn er geen medicijnen aanwezig? Bel dan direct 1-1-2. Lees hier meer informatie over een allergie voor wespensteken.
  2. Heeft de persoon een wespensteek in de mond, hals of nek? Wees alert en bel direct 1-1-2 wanneer iemand benauwd lijkt te worden. Dit klinkt misschien heftig maar door de zwelling kunnen de luchtwegen afgesloten worden waardoor verstikkingsgevaar een direct risico is.

Wanneer je gestoken wordt door een wesp en bovenstaande is niet aan de orde dan is de steek waarschijnlijk alleen vervelend en pijnlijk maar niet (levens)bedreigend. Echter wanneer de zwelling van een wespensteek blijft aanhouden raden we je aan om contact te zoeken met je huisarts.

Om de zwelling en pijn te verminderen van een wespensteek kun je dit koelen met ijs. Wat ook helpt is zalf met aloë vera, menthol of Calendula voor verkoeling en het tegen het brandende gevoel.

Wespensteek bij kinderen, dit moet je doen

Rennen, vliegen, zwemmen, buitenspelen, de zomer is voor kinderen het paradijs. Wanneer je dochter of zoontje dan gestoken wordt door een wesp is dit natuurlijk extra vervelend voor hem of haar. Voor kinderen doet de steek van een wesp veel meer pijn en schrikken ze hier erg van. Zo lang er geen allergie is of je kind niet in de mond, keel of hals gestoken is door de wesp, kun je de steek behandelen zoals die bij volwassenen. Daarbij helpt een ijsje overigens extra goed bij kinderen die gestoken zijn door wespen om zo de nare ervaring weer even te doen vergeten.

Laatst bewerkt 28/07/2021