Allergie en
zwangerschap

De samenhang tussen allergie en zwangerschap

Wanneer je zwanger bent kunnen hormonale schommelingen ervoor zorgen dat je anders reageert op bepaalde allergenen. Dit kan betekenen dat er allergische reacties ontstaan op stoffen waar je eerder nooit allergisch voor bent geweest. De zwangerschapshormonen reageren vaak sterker op pollen of bijvoorbeeld huisstofmijt, maar zwangerschap kan er ook voor zorgen dat je juist weinig last hebt van allergieën. Ook de allergie waar je al wel bekend mee was kan inperken of juist versterken. Precieze oorzaken of triggers zijn niet bekend. Wanneer je vervelende symptomen krijgt als kortademigheid, continu benauwd zijn of extreem niezen, is het verstandig om direct contact op te nemen met je (huis)arts.

Allergie tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent wil je natuurlijk zo gezond mogelijk leven en pak je alles met net wat meer zorg aan. Zo kijk je veel bewuster naar je eetpatroon en lees je van alles over de perikelen die zich kunnen voordoen tijdens de gehele zwangerschap. Je wilt natuurlijk dat de baby gezond blijft en jijzelf ook, zo werk je aan een prettige zwangerschapsperiode.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je zwanger bent tijdens het pollenseizoen. Hooikoorts is een veelvoorkomende allergie bij vrouwen die zwanger zijn. Veelvuldig niezen en hier extreem last van hebben kan een gevolg zijn. Voel je je doorgaans al vermoeid tijdens het pollenseizoen omdat je hooikoorts hebt dan doet je zwangerschap daar misschien nog wel een schepje bovenop. Wanneer dit gebeurt is het verstandig langs de huisarts te gaan. Het is namelijk goed om te weten welk medicijn je wel mag gebruiken en welke juist niet ingenomen mogen worden bij allergie tijdens een zwangerschap. Dit heeft er o.a. mee te maken dat medicijnen in de bloedbaan geraken en terecht kunnen komen bij de baby. Je huisarts kan je hierover adviseren.

hooikoorts

Allergie na zwangerschap

Het ontstaan van een allergie tijdens zwangerschap komt soms voor, maar het ontwikkelen van een allergie na zwangerschap is ook goed mogelijk. Er zijn vrouwen die een perfecte zwangerschap doormaken en vervolgens na de bevalling last krijgen van een bepaalde allergie. Een allergie na zwangerschap kan tot uiting komen in diverse vormen. Er wordt vaak gesproken van jeuk of uitslag. Ook kan hooikoorts ontwikkeld worden als allergie na een zwangerschap. Neem bij dergelijke ontwikkelingen contact op met je huisarts.

Verschillende allergiën herkennen? Lees meer hierover in het artikel over allergische reacties en bijbehorende symtomen.

Allergische reacties bij zwangerschap voorkomen

Het behandelen van (terugkerende) allergische reacties bij zwangerschap is essentieel. Hoewel voorkomen eigenlijk nog beter is. Wanneer je zwanger bent is het gebruik van medicijnen tegen allergieën echter beperkt om de gezondheid van jezelf en de baby te waarborgen. De huisarts weet exact welke middelen je wel en niet kunt gebruiken en dit verschilt per persoon.

 

Meer informatie over zwangerschap en allergie?

Op onze website lees je alles over verschillende allergieën en symptomen. Heb je specifieke vragen over allergie tijdens of allergie na zwangerschap? Raadpleeg dan je behandelend arts.

Een allergie kan een kind beperken in verschillende activiteiten.

Is je kind allergisch?

Lees verder

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling.

Allergie testen?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.