Insectenbeet herkennen

Herkennen van een insectenbeet

Soms leveren de kleinste beestjes de grootste ellende op. We zijn allemaal wel eens gestoken of gebeten door een insect. Van muggenbeten tot wespensteken of gebeten door een paardenvlieg, allemaal pijnlijk, irritant en onprettig. Na een beet ervaren we allemaal deze ellende en willen we er zo snel mogelijk weer vanaf. Het probleem is alleen dat wanneer je een insectenbeet opmerkt, je zelf vaak geen idee hebt van wat voor insect deze afkomt. Door een insectenbeet te herkennen kun je deze beter behandelen en zo de pijn en gevolgen beter behandelen. Wij leggen je in deze blog precies uit hoe en waaraan je insectenbeten herkent en hoe je deze het beste kunt behandelen.

Hier kun je insectenbeten aan herkennen

De symptomen van een insectenbeet kunnen je veel vertellen over het type insect dat jou gebeten heeft. De verschillen in vorm, plek waar je gebeten bent, soorten pijn en gevolgen maken het mogelijk om een insectenbeet te herkennen. Ook zonder foto of afbeelding van een insectenbeet kun je op deze manier de beet herkennen. Aangezien er miljoenen insectensoorten bestaan gaan we voor het gemak nu even uit van de meest voorkomende insectenbeten die in Nederland voorkomen.

Waar ben je gebeten?

Ben je buiten in een bos of in de openlucht gebeten? Dan kun je luizen, vlooien en bedwantsen alvast uitsluiten. Hierdoor blijven muggen, wespen & bijen, mieren, horzels, teken en vliegen over.

De symptomen van een insectenbeet

Leer de symptomen van insectenbeten kennen om de afkomst te bepalen. Door te weten van wat voor soort de beet van een insect afkomt. Kun je beter inspelen op de gevolgen en de beet vervolgens behandelen.

Een vrouw lijkt moeite te hebben met ademhalen

Muggen- en vliegenbeten herkennen

Bestaat de insectenbeet uit één bijtplek of bult? Dan is deze afkomstig van een mug of vlieg. Deze zijn over het algemeen niet erg gevaarlijk mits je niet hiervoor allergisch bent.

Vlooienbeten herkennen

Vlooienbeten bestaan uit meerdere irriterende bultjes. Vlooienbeten kunnen goed behandeld worden met zalf om de irritatie te verlichten.

Bedwants beten herkennen

Bedwantsen laten grotere rode bulten/blaren achter die in groepen voorkomen. Deze kleine parasieten wil je liever niet in je huis laten kruipen. Om van bedwantsen af te komen moet je al het beddengoed en kleding goed heet wassen. Vaak wordt geadviseerd om hulp in te roepen van professionele ongediertebestrijding.

(Rode) mieren beten herkennen

Een beet van een rode mier veroorzaakt zwelling waar pus uitkomt. Ook de beten van mieren zijn in Nederland erg onschuldig maar wel vervelend. Vraag bij de drogisterij of apotheek naar een passende zalf.

Een wesp zit op een bloem

Wespen- en bijensteken herkennen

Wespen en bijensteken lijken erg op elkaar. Beide geven direct bij de beet een stekend en brandend gevoel. Het gevolg van de insectenbeet is een rode bult met een klein wit plekje. Wanneer je door een bij bent gestoken dan zit de angel er bijna altijd nog in. Verwijder deze dan direct om verdere problemen te voorkomen.

Wespen- en bijensteken herkennen

Wespen en bijensteken lijken erg op elkaar. Beide geven direct bij de beet een stekend en brandend gevoel. Het gevolg van de insectenbeet is een rode bult met een klein wit plekje. Wanneer je door een bij bent gestoken dan zit de angel er bijna altijd nog in. Verwijder deze dan direct om verdere problemen te voorkomen.

Een wesp zit op een bloem

Tekenbeten herkennen

De beet van een teek kan erg gevaarlijk zijn. Doordat deze pijnloos zijn merk je ze niet gelijk op. Echter door de gevaarlijke ziektes die de teek bij zich draagt, zoals de ziekte van Lyme, kan dit grote gevolgen hebben. Controleer jezelf daarom altijd op teken wanneer je uit hoog gras of bosrijke gebieden komt. Vind je een teek? Verwijder deze dan met een daarvoor bestemde tekentang of pincet. Trek,let op, niet draaien, maar trek de teek los en zorg ervoor dat er niks achterblijft.

Wanneer de kop van de teek toch blijft zitten en je deze niet los kan krijgen neem dan contact op met de huisarts. Schrijf altijd op wanneer en waar op het lichaam je de teek hebt opgemerkt en verwijdert. Als er later zwelling of uitslag ontstaat, neem dan direct contact op met de huisarts

Luizenbeten herkennen

Luizenbeten vind je voornamelijk in het haar en zullen eruitzien alsof je uitslag hebt. Om luizen te bestrijden kun je luizenshampoo gebruiken. Voor zwangere vrouwen geldt, neem eerst contact op met de huisarts voordat je luizenshampoo gebruikt.

Spinnenbeten herkennen

Spinnen zijn eigenlijk geen insecten maar we melden ze toch even in dit blog als insectenbeet. Over het algemeen zijn er van nature geen gevaarlijke spinnen in Nederland. Soms kan het voorkomen dat er een spin meereist tussen producten en goederen. Je ziet het nog wel eens een keer in het nieuws voorbij komen. Bijvoorbeeld wanneer een vogelspin ontdekt wordt in de supermarkt tussen de bananen. Bij spinnenbeten moet je letten op twee prikvormige beten, deze kunnen van een zwarte weduwe zijn. Wanneer je dit verdenkt neem onmiddellijk contact op met een arts. Een beet van de vioolspin levert blauw/paarse plekken op met afstervend weefsel. Ook hier geldt neemt z.s.m. contact op met een arts.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Bij insectengifallergie is een juiste behandeling essentieel.

Allergiespecialist zoeken?

Lees verder

Symptomen kunnen ernstig van aard zijn.

Herken jij de symptomen?

Lees verder

4% van de bevolking is allergisch voor bijen- en/of wespensteken.

Meer weten over behandelopties?

Lees verder