Allergie op latere leeftijd ontwikkelen

Allergie op latere leeftijd

Veel mensen worstelen met de vraag: kan ik op latere leeftijd allergisch worden? Om deze vraag te beantwoorden gaan we eerst naar de kern. Wat is een allergie? En hoe kan je een allergie ontwikkelen? Een allergie is eigenlijk een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op onschadelijke stoffen. Deze stoffen worden ook wel allergenen genoemd.

Sommige allergenen kunnen leiden tot overgevoelige en soms zelfs heftige reacties, dit is afhankelijk van je immuunsysteem. Je immuunsysteem beschermt je tegen ziekmakers. Wanneer deze niet goed werkt, word je ziek. In sommige gevallen reageert je immuunsysteem eigenlijk te goed, het valt het eigen lichaam aan bij relatief onschuldige stoffen, bijvoorbeeld wanneer je allergisch bent voor pollen, huisdierschilfers of huisstofmijt. Wanneer je in aanmerking bent gekomen met een bepaalde stof onthoud je immuunsysteem dat. Er worden automatisch antilichamen aangemaakt. Deze reactie lokt het uitscheiden van histamine op wat een allergische reactie tot gevolg heeft.

Een jong meisje snuit haar neus

Allergische reacties zijn onder andere:

  • Geïrriteerde huid
  • Geïrriteerde ogen
  • Moeite met ademen
  • Loopneus
  • Niezen
  • Jeuk
  • Buikpijn

Oorzaken van allergie

Waar je leeft blijkt van invloed te zijn op het krijgen van allergieën. Zo hebben mensen die in een stad wonen vaker last van allergieën dan mensen die niet in een stad wonen. Een allergie komt ook vaker voor in de westerse samenleving dan andere delen van de wereld. We leven wellicht te schoon of worden misschien meer getriggerd door uitlaatgassen. Veel is hierover nog onbekend. Een andere factor van het krijgen van allergieën ligt bij jouw ouders. Een allergie is niet erfelijk, maar als je ouders allergisch zijn heb je wel meer aanleg voor het krijgen van een allergie. Het komt vaak voor dat wanneer je ouders allergisch zijn voor een bepaalde stof, jij daar ook een allergie voor kan ontwikkelen. Het risico op het ontwikkelen van een allergie is dus groter wanneer je ouders ook allergisch zijn.

Kan allergie op latere leeftijd ontwikkelen?

Een allergie op latere leeftijd ontwikkelen is mogelijk en kan door verschillende factoren ontstaan. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je pas op latere leeftijd in aanraking komt met een bepaalde stof, een allergeen. Wanneer je lichaam deze stof als bedreiging signaleert zal het ertegen vechten en zullen er allergische reacties ontstaan. Daarnaast kan het ook zo zijn dat naarmate de jaren volgen je een allergie op latere leeftijd kan ontwikkelen. Misschien had je al een lichte allergie, maar dat kwam nog niet volledig tot uiting. Het komt wel vaker voor dat mensen in hun beroep uitoefenen met stoffen in aanraking komen waar ze op den duur een allergie voor ontwikkelden. Soms omdat ze er al jaren mee gewerkt hebben en overmatig aan bepaalde stoffen zijn blootgesteld. Bijvoorbeeld een bakker voor meel waar hij dagelijks mee werkt, een kapster voor haar- of verfproducten. Het is niet te voorspellen of je uiteindelijk allergisch voor iets wordt.

Hygiëne als oorzaak van allergie

Zo is er ook een oorzaak die een allergie tot gevolg kan hebben, onze hygiëne. Wij mensen zijn namelijk erg schoon doordat wij weinig worden blootgesteld aan vuil en bacteriën. Ons immuunsysteem is daardoor niet veel gewend. Wanneer we een stofje binnenkrijgen weet ons lichaam niet hoe we deze moeten afweren. Je hoeft dus niet alles grondig schoon te maken, een speen die op de grond valt soms juist goed zijn voor een kind. Zo leert het lichaam automatisch de stoffen te filteren die goed en slecht voor ons lichaam zijn.

Op latere leeftijd hooikoorts ontwikkelen

Op latere leeftijd allergisch worden, of hooikoorts of huisstofmijtallergie op latere leeftijd ontwikkelen, is dan ook zeker mogelijk. Of dat nou komt doordat wij te schoon zijn of omdat we misschien teveel met bepaalde stoffen in aanraking zijn gekomen of door de omgeving waar we in verblijven blijft onduidelijk.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling.

Allergie testen?

Lees verder

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Het lichaam reageert anders bij verschillende allergieën.

Symptomen herkennen?

Lees verder