Lactase is een enzym. Het helpt om lactose (melksuiker) af te breken. Wat zijn enzymen precies? En wat doet lactase? We zetten het voor je op een rij!

Het enzym lactase

Wat zijn enzymen?

Enzymen zijn stoffen die ervoor zorgen dat een reactie sneller verloopt. Een enzym zorgt er bijvoorbeeld voor dat twee stoffen splitsen. Tijdens deze chemische reactie wordt het enzym zelf niet verbruikt.

In het lichaam bevinden enzymen zich voornamelijk in je dunne darm. Deze enzymen zijn een belangrijk onderdeel van het spijsverteringssysteem. De enzymen in het spijsverteringssysteem splitsen het eten dat wij binnenkrijgen in kleine stukjes zodat het lichaam dit kan gebruiken als brand- of bouwstof. Enzymen zijn eigenlijk kleine schaartjes die onze voeding knippen zodat dit makkelijker opgenomen kan worden en ons lichaam het kan gebruiken.

Het enzym lactase

Het lichaam bevat meerdere soorten enzymen en elk enzym houdt zich bezig met het verkleinen van een specifieke voedingsstof. Lactase richt zich op het splitsen van voedingsmiddelen waar lactose in zit, zoals melk- en melkproducten. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Zonder lactase kun je geen lactose splitsen.

Lactose-intolerantie

Is er geen of onvoldoende lactase aanwezig in het lichaam dan kan lactose niet goed gesplitst worden waardoor het onverteerd in de dikke darm komt. Als het lichaam lactose niet goed kan verteren is er sprake van een lactose-intolerantie. Hierdoor kun je melk, yoghurt en kwark niet goed verdragen en kun je verschillende klachten ervaren.

Een vrouw met een glas melk lijkt last te hebben van haar darmen

Lactase enzym tabletten

Je kunt een tablet of capsule met het enzym lactase in nemen voor of tijdens het eten of drinken van zuivel. Deze tabletten zijn een goede aanvulling wanneer je bij lactose-intolerantie, toch eens wilt kunnen genieten van melk of producten waarin zuivel is verwerkt. Deze lactase pillen kun je zonder recept kopen bij de apotheek of online. De tabletten kunnen handig zijn als je gewone zuivelproducten wilt blijven gebruiken. Of wanneer je op vakantie bent of ergens uit eten gaat en lactose minder makkelijk kunt vermijden. Wil je meer informatie hierover? Kijk op www.kerutabs.nl.

Laat een diagnose vaststellen door een professional.

Lactose-intolerantie herkennen?

Lees verder

Een allergische reactie kan snel optreden.

Klachten voedselallergie herkennen?

Lees verder

Kerutabs ondersteunt de verwerking van lactose.

Meer over lactase supplementen?

Lees verder