Allergie voor huisdieren

Denkt u allergisch te zijn voor huisdieren?

Heeft u last van een verstopte neus of van niesbuien wanneer u bij iemand in huis komt die een kat heeft? Last van tranende, rode ogen als u in één ruimte bent met een konijn? Gaat het aaien van een hond samen met een piepende ademhaling? Wanneer u deze klachten herkent, kan het zijn dat u allergisch bent voor huisdieren.

Wat is een huisdierallergie precies?

Wanneer iemand allergisch is voor bijvoorbeeld honden of katten wordt er vaak gesproken over een allergie voor de haren van een bepaald diersoort. Maar dit is niet juist. Bij een allergie voor huisdieren worden de klachten veroorzaakt door een reactie op huidschilfers (epitheel) en veren van dieren. Ook in het speeksel en de urine van dieren bevinden zich allergenen. Door het inademen van de allergenen ontstaan de allergieklachten. Een allergie voor katten en honden komt het meest voor. Allergenen van de kat zijn het sterkst en geven daarom vaak klachten. De allergenen van de kat zijn zo klein dat ze gemakkelijk tot diep in de luchtwegen kunnen doordringen. Daarnaast kunt u ook allergisch zijn voor andere huisdieren zoals konijnen en cavia’s. Een allergische reactie op vogels wordt vooral veroorzaakt door allergenen van de kanarie, parkiet, papegaai en duif.

Symptomen huisdierallergie

Als u allergisch bent voor huisdieren dan heeft u voornamelijk last van klachten als u in aanraking komt met het betreffende dier. De klachten treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. Benieuwd naar een overzicht van de meest voorkomende klachten bij een allergie voor huisdieren? Die vind je hier:

Bekijk hier de lijst met symptomen voor huisdierallergie.

kat in gras

Handige Tips

Het uit huis plaatsen van een huisdier zal niet altijd even makkelijk zijn vanwege de emotionele band die u heeft met uw huisdier. Deze band moet niet worden onderschat, zeker niet bij kinderen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat jaren na het uit huis plaatsen van het huisdier nog steeds allergenen in huis worden aangetroffen, dit geldt met name voor het kat-allergeen.

  • Zorg voor gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer (parket, plavuizen, laminaat)
  • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels, zeker in de slaapkamer
  • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter
  • Neem gladde oppervlakken regelmatig af met een vochtig doek
  • Probeer de luchtvochtigheid in huis in het najaar en de winter zo laag mogelijk te houden
  • Zorg iedere dag voor goede ventilatie van uw huis
  • Houd konijnen, cavia's, hamsters en vogels zoveel mogelijk in hun kooi of buiten
  • Laat het huisdier niet in de slaapkamer
  • Borstel uw huisdier regelmatig, het liefst buiten
  • Was uw handen na het aanraken van het huisdier

Laatst bewerkt 27/11/2018