World Allergy Week

De “Wereld Allergie Week”, dit jaar van 7 t/m 13 april, is een jaarlijks terugkerend initiatief van de WAO (World Allergy Organization).

Het doel van deze week is dat steeds meer mensen ervan bewust worden dat een allergie en gerelateerde aandoeningen (zoals allergisch astma) impact hebben op het dagelijks leven. Allergie is inmiddels één van de meest voorkomende chronische aandoeningen en het aantal mensen wat hier last van heeft, neemt wereldwijd toe.

Thema van dit jaar is ‘The Global Problem of Food Allergy’. Naast aandacht voor allergie biedt de WAO deze week ook een gratis te volgen webinar aan voor iedereen die geïnteresseerd is in voedselallergie. De webinar ‘Food Allergy - A Global Problem That Does Not Go Away’ staat gepland op 12 april as. en begint om 14.00 uur Nederlandse tijd. Meer informatie of inschrijven kan hier.

Lees meer over voedselallergie en symptomen bij voedselallergie.

Logo World Allergy Week 2019

Wist je dat mensen met allergie vaak pas na (vele) jaren een arts raadplegen?

  • 75% van de mensen doet online onderzoek naar hun klachten;
  • 60% van de mensen met allergie gebruikt medicatie die zonder recept verkrijgbaar is bij een drogist of apotheek en bezoekt zelden of nooit een dokter.

Impact van allergie wordt vaak onderschat

Mensen die last hebben van bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie (allergische rinitis) nemen hun allergieklachten vaak niet serieus of denken simpelweg dat ze verkouden zijn. Maar als de ‘verkoudheid’ langer dan een week aanhoudt, is het zinvol om toch even verder onderzoek te doen. Bekende klachten ten gevolge van allergische rinitis zijn bijv. een loopneus, vaak niezen, een jeukende neus of tranende ogen maar minder bekend is dat allergische rinitis ook van invloed kan zijn op je vermogen om te presteren op school of op je werk. Slecht slapen of hoofdpijn zijn klachten die hierbij ook vaak voor kunnen komen.

Lees meer over verschillende symptomen bij de meest voorkomende allergieën.

Heb je een vermoeden dat er een allergie speelt omdat je klachten aanhouden? Neem dan contact op met je arts. Je huisarts kan een juiste diagnose stellen en adviseren over de behandeling van allergie of adviseren of aanpassing van de huidige behandeling gewenst is (indien je al een voorgeschreven behandeling volgt). Je hoeft allergieklachten niet simpelweg te accepteren. Voor verschillende allergieën zijn namelijk goede behandelingen mogelijk.

 

Laatst bewerkt 08/04/2019