Wat te doen bij Hooikoorts?

Wat te doen bij hooikoorts?

Alleen al in Nederland hebben miljoenen mensen last van een pollenallergie, oftewel hooikoorts, des te belangrijker dus om hier tips tegen hooikoorts met je te delen. De allergie kan als behoorlijk vervelend worden ervaren en zelfs tot slaap- en concentratieproblemen leiden. Een zeer vervelende allergie dus.

Alles over allergie helpt je met de vraag: wat te doen bij hooikoorts? En geeft je diverse hooikoorts tips waar je goed mee verder kunt!

Waardoor ontstaat hooikoorts en wat kun je hier tegen doen?

Hooikoorts ontstaat doordat ons immuunsysteem pollen van onder meer bomen, grassen en (on)kruiden onterecht als een gevaar ziet. Dit zorgt voor een allergische reactie.

Een open grasveld

Voor de een kan het voor lichte klachten zorgen, maar hooikoorts kan ook ernstige klachten met zich meebrengen. Denk hierbij dus aan slapeloosheid, concentratieproblemen of algehele malaise. Helaas kun je niet heel veel doen tegen het inademen van deze pollen. Deze zweven immers vrij door de lucht.

Aan de pollen zelf die de allergische reactie teweegbrengen, kun je dus helaas niet veel doen. Je kunt ze moeilijk vermijden, maar er zijn gelukkig genoeg tips tegen hooikoorts die je verlichting kunnen bieden.

Wat kun je doen tegen hooikoortsklachten?

Helaas is het dus niet mogelijk om heel veel te doen tegen het wel of niet inademen van bijvoorbeeld boompollen of graspollen. Waar je wel iets tegen kunt doen is de manier waarop je lichaam reageert. Hiervoor geven we graag diverse hooikoorts tips!

Zo is het mogelijk om door middel van antiallergische geneesmiddelen, ook wel symptomatische medicatie genoemd, te zorgen dat je minder tot geen last meer hebt van jeukende ogen, een loopneus, niesbuien en andere symptomen van hooikoorts. Deze antiallergische geneesmiddelen, zoals antihistaminica of cetirizine, werken vaak tijdelijk, bijvoorbeeld gedurende 24 uur.

Ook is het mogelijk om door middel van allergie immunotherapie wat aan je hooikoorts te doen. Hierbij richt de behandeling zich op de oorzaak van je allergie. Door deze therapie wordt het immuunsysteem toleranter voor de pollen waar je allergisch voor bent. Deze therapie duurt ongeveer drie tot 5 jaar.

Praktische tips tegen hooikoorts

Naast immunotherapie en antiallergische medicatie, zijn er nog tal van praktische tips die je kunt gebruiken tegen hooikoorts. Wij hebben een aantal van de meest handige voor je op een rijtje gezet:

  • Droog kleding of andere was niet buiten, pollen blijven dan gemakkelijk aan de was hangen;
  • Draag een zonnebril en smeer vaseline rond de neus, zo zijn je ogen en neus beter beschermt tegen pollen;
  • Lucht je huis of kamer ’s ochtends vroeg of laat in de avond, het liefst na een regenbui. Over het algemeen zijn er dan een stuk minder pollen in de lucht;
  • Neem een douche voor het slapen gaan om eventuele pollen die zijn blijven plakken van je af te spoelen, vooral uit je haar. Zo zorg je ervoor dat je zo pollenvrij mogelijk gaat slapen;
  • Kleed je regelmatig om, vooral als je thuiskomt. Doe de kleding ook direct in de was. Zo blijven pollen die in je kleding zijn gaan zitten niet rondzweven in huis;
  • Wrijf niet in je ogen als deze jeuken, omdat je de klachten dan verergert. Gebruik liever een washandje of spoel je ogen onder de kraan.

Weten waar je allergisch voor bent

Alle genoemde tips tegen hooikoorts zullen je een heel eind op weg moeten helpen om verlichting te vinden tijdens deze vervelende allergieperiode. Maar, om doelgericht wat aan je hooikoorts te kunnen doen, is het natuurlijk van belang te weten waar je precies allergisch voor bent. De periode waarin je klachten ervaart, kan zo al wat duidelijk maken.

Zo heb je voornamelijk last van boompollen in het begin van het jaar, het graspollenseizoen volgt daarna en het pollenseizoen sluit vaak af met pollen van onkruiden die dan in de lucht aanwezig zijn. Hierbij is het zo dat je niet per se allergisch hoeft te zijn voor elk type pol. Door onze pollenverwachting in de gaten te houden, krijg je inzicht in de verschillende bloeiperiodes van kruiden, grassen en bomen én weet je wanneer je maatregelen moet treffen.

Bekijk hier de pollenverwachting

Om zeker te zijn waar je allergisch voor bent kun je je laten testen bij de dokter door middel van bijv. een huidpriktest of bloedtest. Zo weet je precies waar je allergisch voor bent. Met behulp van de handige pollenverwachting weet je wat je vandaag en de komende periode kunt verwachten. Op die manier weet je precies wanneer je hooikoortsklachten kunt ervaren en hoe je je ertegen kunt wapenen met behulp van de informatie uit deze blog.

Hooikoorts en niezen? Deze tips helpen je verder

Tijdens bepaalde periodes in het jaar kan je last krijgen van extreme niesbuien door hooikoorts. Tips tegen hooikoorts wanneer je veel moet niezen zijn dan natuurlijk meer dan welkom. Je kan een hevige allergische reactie krijgen door de pollen die zich in de lucht bevinden en vervolgens in je neus terechtkomen. Vinden ze hun weg naar je slijmvliezen, dan kan je veel gaan niezen, soms tot pijn aan toe.

Belangrijke hooikoorts tips om het vervelende niezen tegen te gaan, zijn:

- Een neusspray kan helpen. Vraag je drogist om een goede neusspray en voorkom overmatig gebruik.

- Let erop dat je tijdens zwangerschap bepaalde stoffen vermijdt die in neusspray zitten. Tijdens de zwangerschap mag je meestal wel neusspray gebruiken met de stoffen levocabastine en azelastine. Overleg hierover altijd met je drogist of huisarts.

- Bij hevige klachten kan het handig zijn een neusspray te nemen die ontstekingen remt, zoals een neusspray met budesonide, beclometason of fluticason.

- Vraag de drogist om tabletten tegen allergiesymptomen

Zwanger en hooikoorts: wat mag je wel en niet gebruiken?

Een vraag die veelvuldig gesteld wordt is: wat mag ik wel en wat mag ik niet tijdens mijn zwangerschap? Zo ook betreft een zwangerschap in combinatie met hooikoorts. Er komen steeds meer (hulp)middelen op de markt die de klachten van hooikoorts kunnen verlichten, maar wat mag je eigenlijk wel en niet gebruiken of innemen als je zwanger bent?

Over het algemeen wordt het gebruik van onnodige medicatie en tabletten afgeraden tijdens zwangerschap, omdat sommige schadelijk kunnen zijn tijdens zwangerschap. Bepaalde tabletten bevatten namelijk stoffen die in het bloed opgenomen worden. Wij raden dan ook aan om hierover tijdig in gesprek te gaan met je huisarts, zij kunnen goed advies geven over de juiste medicatie voor hooikoorts bij zwangerschap.

Hooikoorts benauwdheid? Wat is het en wat doe je ertegen?

Moeheid, hoesten, een verstopte neus en jeukende ogen zijn de eerste tekenen van hooikoorts. Een extra vervelende klacht die veel personen ervaren is: benauwdheid door hooikoorts. Je bent de hele dag door erg moe en ademhalen gaat niet altijd meer vanzelf. Vaak gaat benauwdheid door hooikoorts gepaard met bovengenoemde veelvoorkomende klachten. In dat geval kan het zijn dat de benauwdheid veroorzaakt wordt door je hooikoorts.

Mensen met astma of COPD zijn nog gevoeliger voor benauwdheid door hooikoorts dan anderen. Er is echter naast benauwdheid door hooikoorts ook nog een andere reden die ervoor kan zorgen dat mensen het gevoel van benauwdheid heviger ervaren, namelijk: luchtvervuiling. De benauwdheid kan verergeren naarmate er meer afvalstoffen in de vorm van pollen in de lucht aanwezig zijn. Zowel sigarettenrook als uitlaatgassen zijn voorbeelden van boosdoeners bij de verspreiding van deze vuilstoffen.

Wij adviseren om bij hevige benauwdheid altijd contact op te nemen met de huisarts om te overleggen over je situatie.

Daarnaast geven we graag nog de volgende tips bij benauwdheid door hooikoorts:

  • Zorg er in ieder geval voor dat je hoofd iets op een kussen hoger ligt wanneer je gaat slapen, zodat je beter kan ademhalen
  • Raak vooral niet in paniek wanneer je benauwd wordt, maar ga rustig zitten in een rechte houding. Wordt de benauwdheid te hevig, raadpleeg dan direct de huisarts

Het liefst nu al een snelle indicatie of je mogelijk last hebt van hooikoorts? Doe de online zelftest. Is er al een allergie bij je vastgesteld door een arts? Wellicht dat een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek je hiermee verder kan helpen. Zoek hier allergiespecialisten bij jou in de buurt.

Meer informatie over hooikoorts? Lees ook onze overige artikelen

Wil je meer weten over de symptomen van hooikoorts of de verschillende soorten pollen waar je allergisch voor kan zijn? Lees dan ook deze artikelen eens goed door.

Geen controle over je allergie? Wellicht kan een specialist helpen.

Allergiespecialist zoeken?

Lees verder

Saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.

Behandelopties vergelijken?

Lees verder

Wat weet jij over de mogelijke behandelingen van allergie?

Test je kennis!

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.