Wat te doen bij Hooikoorts?

Wat te doen bij hooikoorts?

Alleen al in Nederland hebben miljoenen mensen last van een pollenallergie, oftewel hooikoorts. Dit kan als behoorlijk vervelend worden ervaren en zelfs tot slaap- en concentratieproblemen leiden. Een zeer vervelende allergie dus. Alles over allergie helpt je met de vraag: wat te doen bij hooikoorts?

Waardoor ontstaat hooikoorts en wat kun je hier tegen doen?

Hooikoorts ontstaat doordat ons immuunsysteem pollen van onder meer bomen, grassen en (on)kruiden onterecht als een gevaar ziet. Dit zorgt voor een allergische reactie. 

Hooikoorts

Voor de een kan het voor lichte klachten zorgen, maar hooikoorts kan ook ernstige klachten met zich meebrengen. Denk hierbij dus aan slapeloosheid, concentratieproblemen of algehele malaise. Helaas kun je niet heel veel doen tegen het inademen van deze pollen. Deze zweven immers vrij door de lucht. Aan de pollen zelf die de allergische reactie teweeg brengen, kun je dus helaas niet veel doen. Je kunt ze moeilijk vermijden!

Wat kun je doen tegen hooikoortsklachten?

Helaas is het dus niet mogelijk om heel veel te doen tegen het wel of niet inademen van bijvoorbeeld boompollen of graspollen. Waar je wel iets tegen kunt doen is de manier waarop je lichaam reageert. Zo is het mogelijk om door middel van antiallergische geneesmiddelen, ook wel symptomatische medicatie genoemd, te zorgen dat je minder tot geen last meer hebt van jeukende ogen, een loopneus, niesbuien en andere symptomen van hooikoorts. Deze antiallergische geneesmiddelen, zoals antihistaminica of cetirizine, werken vaak tijdelijk, bijvoorbeeld gedurende 24 uur.

Ook is het mogelijk om door middel van allergie immunotherapie wat aan je hooikoorts te doen. Hierbij  richt de behandeling  zich op de oorzaak van hooikoorts. Door deze therapie wordt het immuunsysteem toleranter voor de pollen waar je allergisch voor bent. Deze therapie duurt ongeveer drie  tot 5 jaar.

Praktische tips tegen hooikoorts

Naast immunotherapie en antiallergische medicatie, zijn er nog tal van praktische tips die je kunt gebruiken tegen hooikoorts. Wij hebben een aantal van de meest handige voor je op een rijtje gezet:

  • Droog kleding of andere was niet buiten, pollen blijven dan gemakkelijk aan de was hangen;
  • Draag een zonnebril en smeer vaseline rond de neus, zo zijn je ogen en neus beter beschermt tegen pollen;
  • Lucht je huis of kamer ’s ochtends vroeg of laat in de avond, het liefst na een regenbui. Over het algemeen zijn er dan een stuk minder pollen in de lucht;
  • Neem een douche voor het slapen gaan om eventuele pollen die zijn blijven plakken van je af te spoelen, vooral uit je haar. Zo zorg je ervoor dat je zo pollenvrij mogelijk gaat slapen;
  • Kleed je regelmatig om, vooral als je thuiskomt. Doe de kleding ook direct in de was. Zo blijven pollen die in je kleding zijn gaan zitten niet rondzweven in huis;
  • Wrijf niet in je ogen als deze jeuken, omdat je de klachten dan verergert. Gebruik liever een washandje of spoel je ogen onder de kraan.

Weten waar je allergisch voor bent

Om wat aan je hooikoorts te kunnen doen is het natuurlijk van belang te weten waar je allergisch voor bent. De periode waarin je klachten ervaart, kan zo al wat duidelijk maken. Zo heb je voornamelijk last van boompollen in het begin van het jaar, het graspollenseizoen volgt daarna en het pollenseizoen sluit vaak af met pollen van onkruiden die dan in de lucht aanwezig zijn. Hierbij is het zo dat je niet per se allergisch hoeft te zijn voor elk type pol. Om zeker te zijn waar je allergisch voor bent kun je je laten testen bij de dokter door middel van bijv. een huidpriktest of bloedtest. Zo weet je precies  waar je allergisch voor bent.   Met behulp van de handige pollenverwachting weet je wat je vandaag en de komende periode kunt verwachten. Op die manier weet je precies wanneer je hooikoortsklachten kunt ervaren en hoe je je ertegen kunt wapenen met behulp van de informatie uit deze blog.

Het liefst nu al een snelle indicatie of je mogelijk last hebt van hooikoorts? Doe de online zelftest.

Online zelftest

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijv. gras-, boompollen of huisstofmijten. Of wil je weten of je kind er last van heeft? Dan is deze test ook geschikt om als ouder in te vullen.

De online allergietest bestaat uit 4 vragen en zal ca. 2 minuten van je tijd in beslag nemen.

Deelname aan de test is volledig anoniem. Met de ingevulde gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet gedeeld. Nadat je de test hebt afgerond, kun je de uitslag downloaden of naar jezelf mailen. Vervolgens kun je deze meenemen om, indien gewenst, met je arts te bespreken. De online allergietest geeft alleen een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan je dokter.

Stap 1 van 4

Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar last gehad van de volgende klachten?

Zelden of nooit Regelmatig of vaak
Jeukende neus
Niezen, niesbuien
Waterige loopneus
Verstopte neus
Jeukende, branderige, rode ogen

Stap 2 van 4

Deze allergieklachten verergeren of ervaar je vooral …

Nee Ja
… in het voorjaar of in de zomer?
… in de buurt van grasvelden en/of bomen?
… in de buurt van dieren (kat, hond, paard etc.)?
… in de nacht, wanneer je op bed ligt?
… in een ruimte met vloerkleden of vloerbedekking?
… wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet?

Stap 3 van 4

Als je last hebt van klachten, hoeveel last ervaar je hiervan gedurende de dag?

Geef op de balk aan in welke mate de klachten van invloed zijn door de knop naar rechts of naar links te bewegen.

Weinig last Veel last

Stap 4 van 4

Is er in het verleden door een arts een allergie vastgesteld voor:

Nee Ja
Gras- en/of boompollen?
Huisstofmijt?
Dieren?
Voedingsmiddelen?
Andere allergie?

Uitslag online zelftest

Weinig last Veel last

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans zeer gering dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Wanneer de symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus in de toekomst toenemen, kun je deze online test nog een keer herhalen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans matig tot hoog dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Vervolgens kan de huisarts indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een zeer hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

LET OP!

Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen. Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.

Verdere informatie

De incidentie van allergische aandoeningen is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. In de praktijk zie je vaak dat de meeste mensen de klachten ten gevolge van een inhalatieallergie bagetaliseren onder het mom van ‘het is maar een snotneusje’. Zij zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk impact kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Ons advies is dus om, wanneer je last hebt van allergieklachten, contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose.

Het resultaat van deze ingevulde online allergietest betreft een eerste indicatie of je mogelijk last hebt van een inhalatieallergie (allergische rinitis). De uitslag kan van toegevoegde waarde zijn wanneer je voor verder onderzoek contact opneemt met je huisarts. Deze online test is een afgeleide van een Duitse gevalideerde zelftest ‘Selbsttest Allergische Atemwegserkrankung’ welke is ontwikkeld door ALK-Abelló Arzneimittel GmbH in samenwerking met IGES Institut für Gesundheits- und Sozialforschung GmbH.

Laatst bewerkt 28/07/2021