Hazelaar allergie symptomen

Allergie voor hazelaar en de symptomen

Op het moment dat je een allergie hebt voor pollen die afkomstig zijn van de hazelaar kunnen hier verschillende symptomen uit voortvloeien. Doordat een hazelaar allergie een vorm is van hooikoorts komen de symptomen nagenoeg overeen. De symptomen van een hazelaar allergie kunnen je dan ook bekend voorkomen: een loopneus, vaak niezen en jeukende of tranende ogen. Dit zijn echter maar een paar voorbeelden van de symptomen van een hazelaar allergie. Ben je benieuwd wat de verdere hazelaar allergie symptomen zijn? Wij leggen het graag uit!

Hazelaar allergie symptomen

Naast de meer standaard symptomen die voorkomen bij een hazelaar allergie, zijn er ook een aantal andere symptomen die kunnen optreden. Hierbij valt te denken aan slaap- en concentratieproblemen, maar ook aan een kruisallergie. Mensen die allergisch zijn voor boom- of graspollen hebben namelijk meestal ook last van kruisreacties.

Een kruisreactie is een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten. De structuur van deze voedingsmiddelen komen gedeeltelijk overeen met de allergenen uit stuifmeel. Het immuunsysteem kan deze allergenen niet van elkaar onderscheiden, wat het gevolg heeft dat er een allergische reactie ontstaat. Dit wordt ook wel kruisreactie genoemd. Mocht je dus een allergie voor de hazelaar hebben, dan is de kans aannemelijk dat je ook last hebt van een kruisallergie.

Symptomen van een hazelaar allergie op een rij

Om je een duidelijk overzicht te geven van alle symptomen van een allergie voor de hazelaar, hebben wij de symptomen voor je op een rij gezet:

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Tranende ogen
 • Jeuk
 • Niesbuien
 • Kriebelhoest
 • Kruisreacties: allergie voor bepaalde voedingsmiddelen
 • Benauwdheid of astmaklachten
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Slaapproblemen
 • Hoofdpijn

Online allergietest voor hooikoorts bij hazelaar symptomen

Op het moment dat je niet zeker weet of je allergisch bent voor de hazelaar, maar je wel de bovenstaande klachten ervaart, dan raden wij het aan om dit te laten testen. Je kunt al een eerste indicatie krijgen met behulp van onze onlie allergietest (zie hieronder). Hierbij heb je binnen twee minuten de uitslag.

Online zelftest

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijv. gras-, boompollen of huisstofmijten. Of wil je weten of je kind er last van heeft? Dan is deze test ook geschikt om als ouder in te vullen.

De online allergietest bestaat uit 4 vragen en zal ca. 2 minuten van je tijd in beslag nemen.

Deelname aan de test is volledig anoniem. Met de ingevulde gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet gedeeld. Nadat je de test hebt afgerond, kun je de uitslag downloaden of naar jezelf mailen. Vervolgens kun je deze meenemen om, indien gewenst, met je arts te bespreken. De online allergietest geeft alleen een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan je dokter.

Stap 1 van 4

Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar last gehad van de volgende klachten?

Zelden of nooit Regelmatig of vaak
Jeukende neus
Niezen, niesbuien
Waterige loopneus
Verstopte neus
Jeukende, branderige, rode ogen

Stap 2 van 4

Deze allergieklachten verergeren of ervaar je vooral …

Nee Ja
… in het voorjaar of in de zomer?
… in de buurt van grasvelden en/of bomen?
… in de buurt van dieren (kat, hond, paard etc.)?
… in de nacht, wanneer je op bed ligt?
… in een ruimte met vloerkleden of vloerbedekking?
… wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet?

Stap 3 van 4

Als je last hebt van klachten, hoeveel last ervaar je hiervan gedurende de dag?

Geef op de balk aan in welke mate de klachten van invloed zijn door de knop naar rechts of naar links te bewegen.

Weinig last Veel last

Stap 4 van 4

Is er in het verleden door een arts een allergie vastgesteld voor:

Nee Ja
Gras- en/of boompollen?
Huisstofmijt?
Dieren?
Voedingsmiddelen?
Andere allergie?

Uitslag online zelftest

Weinig last Veel last

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans zeer gering dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Wanneer de symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus in de toekomst toenemen, kun je deze online test nog een keer herhalen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans matig tot hoog dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Vervolgens kan de huisarts indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een zeer hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

LET OP!

Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen. Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.

Verdere informatie

De incidentie van allergische aandoeningen is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. In de praktijk zie je vaak dat de meeste mensen de klachten ten gevolge van een inhalatieallergie bagetaliseren onder het mom van ‘het is maar een snotneusje’. Zij zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk impact kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Ons advies is dus om, wanneer je last hebt van allergieklachten, contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose.

Het resultaat van deze ingevulde online allergietest betreft een eerste indicatie of je mogelijk last hebt van een inhalatieallergie (allergische rinitis). De uitslag kan van toegevoegde waarde zijn wanneer je voor verder onderzoek contact opneemt met je huisarts. Deze online test is een afgeleide van een Duitse gevalideerde zelftest ‘Selbsttest Allergische Atemwegserkrankung’ welke is ontwikkeld door ALK-Abelló Arzneimittel GmbH in samenwerking met IGES Institut für Gesundheits- und Sozialforschung GmbH.

Hazelaar allergie symptomen behandelen

Om de klachten van de allergie voor de hazelaar te verminderen bestaan er een paar behandelingsmethoden. De meest voorkomende manier is symptoombestrijding en ook de optie voor allergie immunotherapie bestaat. De eerste is hierbij meer gericht op de korte termijn en verlicht snel de symptomen die worden ervaren. De behandeling met immunotherapie richt zich op de langere termijn en op de oorzaak van de allergie.

Laten vaststellen wat de oorzaak van symptomen is

Als je denkt last te hebben van een hazelaar allergie op basis van de symptomen die je ervaart, is het belangrijk dit definitief te laten testen. De online allergietest geeft een goede indicatie, maar voor definitief uitsluitstel is het van belang om het te laten vaststellen door je huisarts of door een allergiespecialist (zoals bijv. een allergoloog of KNO-arts).

Daarbij weet je zeker, als je het definitief laat vaststellen, wat de oorzaak van je klachten is. Zo ga je gericht te werk in het bestrijden van de luchtwegallergie en zorg je dat je doelmatig van je klachten af kan komen en de symptomen van de hazelaar allergie afnemen of onder controle zijn!

Laatst bewerkt 21/08/2020