Graspollenallergie symptomen

Allergie voor graspollen: de symptomen

Op het moment dat je een allergie hebt voor graspollen, dan is dit uiteraard erg vervelend. Dit komt doordat er aardig wat symptomen bij een graspollenallergie kunnen horen, waar je behoorlijk last van kunt ondervinden. Maar liefst 1 op de 8 personen in Europa heeft last van hooikoorts, waar graspollenallergie ook onder valt. Er is dus een zeer grote kans dat jij ook een allergie hebt voor graspollen of dat iemand uit je directe omgeving last ervaart. Om je hiermee te helpen leggen we je graag uit wat precies de symptomen van een graspollenallergie zijn.

Wanneer komen graspollenallergie symptomen voor?

De symptomen die bij een graspollenallergie horen, komen vooral voor tijdens de lente en zomer. Dit komt doordat het op dat moment de bloeiperiode van grassen is. De symptomen van een graspollenallergie kunnen sterk overeen komen met die van een verkoudheid. Hierbij valt te denken aan een loopneus/verstopte neus, vaak niezen en jeukende ogen. Een graspollenallergie veroorzaakt echter ernstigere klachten en kan ook impact hebben op je dagelijkse activiteiten en bovendien is een verkoudheid snel voorbij, wat in groot contrast staat met een graspollenallergie. 

Symptomen van graspollenallergie op een rij

Benieuwd naar de verdere symptomen van een graspollenallergie? Wij hebben het hier handig voor je op een rijtje gezet:

  • Loopneus/verstopte neus
  • Tranende ogen
  • Jeuk
  • Niesbuien
  • Kriebelhoest
  • Benauwdheid of astmaklachten, zoals moeite met ademhalen, piepen of hoesten
  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen

Online allergietest voor graspollenallergie

Herken je de bovenstaande symptomen maar weet je nog niet zeker of je daadwerkelijk allergisch bent? Dan raden we het aan om de online allergietest uit te voeren (zie hieronder). Deze test geeft namelijk binnen twee minuten al een indicatie of je inderdaad allergisch bent of niet. Hierbij let de test ook op andere luchtwegallergieën, waardoor je direct weet of je mogelijk ook nog voor iets anders allergisch bent.

Online zelftest

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijv. gras-, boompollen of huisstofmijten. Of wil je weten of je kind er last van heeft? Dan is deze test ook geschikt om als ouder in te vullen.

De online allergietest bestaat uit 4 vragen en zal ca. 2 minuten van je tijd in beslag nemen.

Deelname aan de test is volledig anoniem. Met de ingevulde gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet gedeeld. Nadat je de test hebt afgerond, kun je de uitslag downloaden of naar jezelf mailen. Vervolgens kun je deze meenemen om, indien gewenst, met je arts te bespreken. De online allergietest geeft alleen een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan je dokter.

Stap 1 van 4

Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar last gehad van de volgende klachten?

Zelden of nooit Regelmatig of vaak
Jeukende neus
Niezen, niesbuien
Waterige loopneus
Verstopte neus
Jeukende, branderige, rode ogen

Stap 2 van 4

Deze allergieklachten verergeren of ervaar je vooral …

Nee Ja
… in het voorjaar of in de zomer?
… in de buurt van grasvelden en/of bomen?
… in de buurt van dieren (kat, hond, paard etc.)?
… in de nacht, wanneer je op bed ligt?
… in een ruimte met vloerkleden of vloerbedekking?
… wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet?

Stap 3 van 4

Als je last hebt van klachten, hoeveel last ervaar je hiervan gedurende de dag?

Geef op de balk aan in welke mate de klachten van invloed zijn door de knop naar rechts of naar links te bewegen.

Weinig last Veel last

Stap 4 van 4

Is er in het verleden door een arts een allergie vastgesteld voor:

Nee Ja
Gras- en/of boompollen?
Huisstofmijt?
Dieren?
Voedingsmiddelen?
Andere allergie?

Uitslag online zelftest

Weinig last Veel last

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans zeer gering dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Wanneer de symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus in de toekomst toenemen, kun je deze online test nog een keer herhalen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans matig tot hoog dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Vervolgens kan de huisarts indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een zeer hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

LET OP!

Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen. Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.

Verdere informatie

De incidentie van allergische aandoeningen is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. In de praktijk zie je vaak dat de meeste mensen de klachten ten gevolge van een inhalatieallergie bagetaliseren onder het mom van ‘het is maar een snotneusje’. Zij zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk impact kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Ons advies is dus om, wanneer je last hebt van allergieklachten, contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose.

Het resultaat van deze ingevulde online allergietest betreft een eerste indicatie of je mogelijk last hebt van een inhalatieallergie (allergische rinitis). De uitslag kan van toegevoegde waarde zijn wanneer je voor verder onderzoek contact opneemt met je huisarts. Deze online test is een afgeleide van een Duitse gevalideerde zelftest ‘Selbsttest Allergische Atemwegserkrankung’ welke is ontwikkeld door ALK-Abelló Arzneimittel GmbH in samenwerking met IGES Institut für Gesundheits- und Sozialforschung GmbH.

Laat vaststellen of je symptomen veroorzaakt worden door een graspollenallergie

Om er zeker van te zijn of je symptomen ook daadwerkelijk bij een graspollenallergie passen, is het aan te raden dit vast te laten stellen door je huisarts of door een specialist. Alleen dan weet je zeker of je klachten daadwerkelijk door graspollen komen. Een allergiespecialist kan je hier uitsluitsel over geven. Pas als je weet wat je daadwerkelijk hebt, kun je een concreet behandelplan samenstellen in overleg met je behandelend arts.

Laatst bewerkt 28/06/2022