Symptomen bij boompollenallergie

De symptomen bij een allergie voor bomen

De symptomen die je bij een boompollenallergie kan ondervinden kunnen behoorlijk uiteenlopen. Zelfs dusdanig dat soms niet helemaal duidelijk is voor de patiënt of deze wel echt hooikoorts heeft of dat het iets anders is. Het zal niet voor het eerst zijn dat een mogelijke luchtwegallergie wordt verward met een verkoudheid of griepje. In Europa heeft 1 op de 8 mensen last van hooikoorts, waar een allergie voor boompollen ook onder valt. Mocht je dus op basis van je symptomen het vermoeden hebben dat je last hebt van een boompollenallergie, laat je dan zeker testen door een je huisarts of door een specialist (bijv. een allergoloog). Zo kan een goede diagnose gesteld worden en kun je, indien nodig, met medicatie je klachten onder controle krijgen.

Boompollenallergie symptomen en klachten

Een boompollenallergie kan verschillende symptomen en klachten met zich meebrengen en impact hebben op je dagelijkse activiteiten. Daarbij kunnen de symptomen die je ervaart bij een boompollenallergie, zoals eerder vermeld, erg lijken op die van een (stevige) verkoudheid. Het belangrijkste verschil is dat een verkoudheid vaak in een relatief korte periode weer over is, maar dat de symptomen van een allergie gedurende lange tijd kunnen aanhouden.

 

Symptomen van een boompollenallergie op een rij

Bij een allergie voor boompollen kun je behoorlijk last hebben van onder meer de ogen, neus en luchtwegen. Niet iedereen hoeft last te hebben van alle klachten en symptomen. Wij hebben alle symptomen van een boompollenallergie voor je op een rij gezet:

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Tranende ogen
 • Jeuk
 • Niesbuien
 • Kriebelhoest
 • Benauwdheid of astmaklachten, zoals moeite met ademhalen, piepen of hoesten
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Slaapproblemen
 • Hoofdpijn

Waardoor ontstaan de symptomen bij allergie voor bomen

Bij een boompollenallergie ontstaan de symptomen veelal door één bepaald allergeen dat zeer veel bomen in Noord- en Midden-Europa afgeven via hun stuifmeel en door de lucht worden verspreid. De symptomen ontstaan dus niet door de bomen zelf. Helaas komt dit allergeen bij zeer veel bomen in ons land voor, zoals de berk, els en hazelaar. Ben je dus allergisch voor de ene boom, is de kans groot dat je voor meerdere bomensoorten allergisch bent. Het allergeen van deze verschillende bomen lijkt erg veel op elkaar en je immuunsysteem maakt hierin dus geen onderscheid. Meer hierover kan je vinden op onze pagina over boompollenallergie.

Wat kun je doen tegen de symptomen van een boompollenallergie

Er zijn verschillende behandelmethoden bij een luchtwegallergie, namelijk saneren, symptomatische medicatie en allergie immunotherapie. Saneren, oftewel het vermijden van allergenen, is in geval van een boompollenallergie nagenoeg onmogelijk. De pollen zijn overal in de lucht aanwezig. Symptomatische medicatie (zoals antihistaminica) geeft vaak snel verlichting van de klachten. Een andere mogelijkheid is allergie immunotherapie, dit is een behandeling die zich richt op de oorzaak van je allergie. 

Klik hier voor meer informatie over de mogelijke behandelmethoden van allergie.

Weten of symptomen ook daadwerkelijk duiden op een boompollenallergie?

Als je wil weten of je daadwerkelijk last hebt van een boompollenallergie op basis van de symptomen die je ervaart, is het mogelijk om dit te laten testen. Via onze online test voor hooikoorts heb je binnen 2 minuten een eerste indicatie of je last hebt van een allergie. Vervolgens kan je bij je huisarts of een allergiespecialist daadwerkelijk laten testen of er sprake is van een allergie en zo ja, waarvoor je specifiek allergisch bent.

Online zelftest

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijv. gras-, boompollen of huisstofmijten. Of wil je weten of je kind er last van heeft? Dan is deze test ook geschikt om als ouder in te vullen.

De online allergietest bestaat uit 4 vragen en zal ca. 2 minuten van je tijd in beslag nemen.

Deelname aan de test is volledig anoniem. Met de ingevulde gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet gedeeld. Nadat je de test hebt afgerond, kun je de uitslag downloaden of naar jezelf mailen. Vervolgens kun je deze meenemen om, indien gewenst, met je arts te bespreken. De online allergietest geeft alleen een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan je dokter.

Stap 1 van 4

Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar last gehad van de volgende klachten?

Zelden of nooit Regelmatig of vaak
Jeukende neus
Niezen, niesbuien
Waterige loopneus
Verstopte neus
Jeukende, branderige, rode ogen

Stap 2 van 4

Deze allergieklachten verergeren of ervaar je vooral …

Nee Ja
… in het voorjaar of in de zomer?
… in de buurt van grasvelden en/of bomen?
… in de buurt van dieren (kat, hond, paard etc.)?
… in de nacht, wanneer je op bed ligt?
… in een ruimte met vloerkleden of vloerbedekking?
… wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet?

Stap 3 van 4

Als je last hebt van klachten, hoeveel last ervaar je hiervan gedurende de dag?

Geef op de balk aan in welke mate de klachten van invloed zijn door de knop naar rechts of naar links te bewegen.

Weinig last Veel last

Stap 4 van 4

Is er in het verleden door een arts een allergie vastgesteld voor:

Nee Ja
Gras- en/of boompollen?
Huisstofmijt?
Dieren?
Voedingsmiddelen?
Andere allergie?

Uitslag online zelftest

Weinig last Veel last

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans zeer gering dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Wanneer de symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus in de toekomst toenemen, kun je deze online test nog een keer herhalen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans matig tot hoog dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Vervolgens kan de huisarts indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een zeer hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

LET OP!

Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen. Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.

Verdere informatie

De incidentie van allergische aandoeningen is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. In de praktijk zie je vaak dat de meeste mensen de klachten ten gevolge van een inhalatieallergie bagetaliseren onder het mom van ‘het is maar een snotneusje’. Zij zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk impact kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Ons advies is dus om, wanneer je last hebt van allergieklachten, contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose.

Het resultaat van deze ingevulde online allergietest betreft een eerste indicatie of je mogelijk last hebt van een inhalatieallergie (allergische rinitis). De uitslag kan van toegevoegde waarde zijn wanneer je voor verder onderzoek contact opneemt met je huisarts. Deze online test is een afgeleide van een Duitse gevalideerde zelftest ‘Selbsttest Allergische Atemwegserkrankung’ welke is ontwikkeld door ALK-Abelló Arzneimittel GmbH in samenwerking met IGES Institut für Gesundheits- und Sozialforschung GmbH.

Laatst bewerkt 02/12/2021