Hooikoorts bij kinderen

Wat betekent hooikoorts voor kinderen?

Lekker buitenspelen, ravotten in het bos of het park en vervolgens thuiskomen met geïrriteerde ogen, een loopneus of een benauwd gevoel. Helaas komt hooikoorts ook met grote regelmaat voor bij kinderen. Dit kan erg vervelend zijn, omdat veel buitenactiviteiten ineens veel minder leuk worden doordat symptomen roet in het eten gooien. Daarnaast kan het op school zorgen voor concentratieproblemen. Het is dus belangrijk om goed vast te laten stellen of je kind last heeft van hooikoorts of dat er iets anders aan de hand is. Wij leggen je meer uit over hooikoorts bij kinderen, waar je dit aan kan herkennen en wat je ertegen kan doen.

Hoe herken je hooikoorts bij je kind?

Hooikoorts bij kinderen kan soms lastig te herkennen zijn. De hooikoortsklachten die een kind ervaart kunnen namelijk ook sterk lijken op een standaard snotterneus of normale verkoudheid. Het belangrijkste verschil hierin is dat een simpele verkoudheid of een klein griepje vaak na enkele dagen of een week verdwijnen. Bij hooikoorts is dit niet het geval. De klachten houden doorgaans langer aan totdat de pollen waar je kind mogelijk allergisch voor is weer uit de lucht zijn.

Naast dat de hooikoortsklachten bij een kind sterk kunnen lijken op een gewone verkoudheid, zijn andere symptomen soms ook moeilijk vast te stellen. Zo kunnen vermoeidheid en concentratieproblemen op school niet altijd even makkelijk worden vastgesteld, zeker niet als de ouder er niet bij is. Concentratieproblemen worden daarnaast al snel toegekend aan andere zaken dan aan hooikoorts.

Hooikoorts bij kinderen: de symptomen

Zoals gezegd kunnen de symptomen van hooikoorts bij een kind dus sterk lijken op andere zaken. Toch kan een combinatie van onderstaande symptomen een sterke indicatie zijn dat het hooikoorts is. Hooikoorts bij een kind kan zich uiten in de volgende symptomen:

  • Niesbuien
  • Jeuk
  • Verstopte neus
  • Loopneus
  • Tranende en/of jeukende ogen
  • Kriebelhoest
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Astmaklachten en moeite met ademhalen (piepen of hoesten)
  • Slecht slapen
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen

Kortom, hooikoortsklachten bij een kind kunnen op veel verschillende manieren tot uiting komen. Sommige klachten zijn daarbij heftiger dan andere klachten. Het is belangrijk om goed te laten vaststellen of een kind daadwerkelijk hooikoorts heeft, omdat er dan een gericht plan voor een behandeling gemaakt kan worden.

Hooikoorts bij een kind behandelen

Hooikoortsbehandeling bij een kind werkt redelijk gelijk met die van een volwassene. De eerste optie van allergiebehandeling is saneren. Bij een kind gaat dit vaak nog lastiger dan bij een volwassene. Met saneren wordt bedoeld het vermijden van allergenen. Een middag buiten spelen zou er dan niet meer bijzijn gedurende het pollenseizoen. Vaak is dit dan ook geen optie.

Een meisje zit achter een raam en kijkt naar buiten

Naast saneren kan er ook gekozen worden voor symptoombestrijding of allergie immunotherapie als hooikoortsbehandeling voor een kind. Bij symptoombestrijding wordt er medicatie gebruikt, zoals hooikoortspillen, oogdruppels of neusspray. Hiermee wordt vaak directe verlichting gerealiseerd waar het kind de meeste last van heeft. Allergie immunotherapie richt zich op de oorzaak van de allergie. Hierbij worden niet direct de symptomen behandeld, maar wordt ervoor gezorgd dat het lichaam op den duur toleranter reageert op de stof waar het allergisch voor is.

Vast laten stellen van hooikoorts bij een kind

Zoals gezegd is het vast laten stellen van hooikoorts bij een kind enorm belangrijk. Alleen dan weet je zeker of klachten worden veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel of dat er wat anders aan de hand is. Zo kan je ook gericht een hooikoortsbehandeling voor je kind kiezen om dit tegen te gaan.

Het vast laten stellen van hooikoorts bij een kind kan je laten doen door een huisarts of specialist. Een huisarts kan je soms ook doorverwijzen naar een (allergie)specialist voor verder onderzoek of een uitgebreide allergietest. Ga dus altijd eerst lang de huisarts met je kind op het moment dat je verwacht dat deze hooikoorts heeft!

Er zijn meerdere testen die een arts kan doen om de diagnose te stellen.

Je kind laten testen op allergie?

Lees verder

Er zijn verschillende bandelmethoden: saneren, symptomatische medicatie en immunotherapie.

Hooikoorts behandelen

Lees verder

Kinderen met een luchtwegallergie hebben een hoger risico om later astma te ontwikkelen.

Kind met allergisch astma?

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.