Effectieve hulpmiddelen tegen hooikoorts

Hulpmiddelen bij hooikoorts

Denk je hooikoorts te hebben? Of ben je er zeker van dat jij hooikoorts hebt? Als je hooikoorts hebt ben je allergisch voor gras-, boom- of kruidenpollen die vrijkomen in de lucht. Je immuunsysteem reageert hierop, waardoor slijmvliezen opzwellen of de zenuwuiteinden geprikkeld worden. Daardoor kan je last krijgen van typische hooikoorts symptomen zoals een verstopte neus, een loopneus, een jeukneus, niesbuien, rode ogen en/of tranende ogen. Deze symptomen komen voornamelijk voor in de lente en zomer, maar kunnen ook eerder of later beginnen, afhankelijk van de bloeiperiode. Als je één of meer van deze klachten ervaart en nog niet zeker weet of je last hebt van hooikoorts, is het aan te raden om langs de huisarts te gaan. Een volledig overzicht van alle symptomen die bij hooikoorts voor kunnen komen, vind je hier.

Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

De huisarts kan een diagnose stellen en beoordelen of de klachten inderdaad veroorzaakt worden door hooikoorts. In sommige gevallen ligt er een andere oorzaak aan ten grondslag. Wanneer de huisarts vaststelt dat jij hooikoorts hebt, kan de huisarts hooikoorts medicijnen voorschrijven. Er zijn namelijk verschillende hulpmiddelen tegen hooikoorts op de markt. Deze hooikoorts hulpmiddelen kun je soms zelf ook in een drogist kopen en bieden een directe verlichting tegen de symptomen. Onderstaand leggen wij de verschillen uit.

Niet medische hooikoorts hulpmiddelen

Sommige mensen zijn gebaat met een neusdouche. Bij het gebruik van de neusdouche zorg je ervoor dat je de neus- en bijholtes spoelt met zoutwater. Je reinigt daarmee de binnenkant van je neus, waardoor pollen in je neus en je snot verwijderd worden en je vrijer kan ademen. KNO-artsen raden het niet aan om te spoelen met gewoon keukenzout, dit wordt vaak als scherp ervaren en bevat meestal jodium; een stof die de neus juist extra kan irriteren.

Hulpmiddelen tegen hooikoorts met medicatie

Wanneer je last hebt van hooikoortssymptomen kan je dat bestrijden met diverse hulpmiddelen tegen hooikoorts, oftewel medicijnen. Er zijn tabletten, neussprays en oogdruppels op de markt. Van deze symptomatische medicatie zijn sommige vormen vrij verkrijgbaar (bijvoorbeeld via een drogist of apotheek) en andere zijn uitsluitend verkrijgbaar op recept van je (huis)arts. Als je een allergische reactie hebt, komt in je lichaam een stof vrij, genaamd histamine. Te veel van deze stof kan leiden tot vervelende klachten. Hooikoorts hulpmiddelen bevatten de stof anti-histamine, de stof die histamine afremt en ervoor zorgt dat jouw histaminepeil weer op orde komt. Ze remmen de allergische reacties af en dat zorgt voor verlichting. Medicijnen die verkrijgbaar zijn via de drogist en apotheek zijn niet per se vergelijkbaar met medicatie die je (huis)arts kan voorschrijven.

Hooikoorts medicijnen van de (huis)arts

Het kan zo zijn dat je van alles hebt geprobeerd en de vrij verkrijgbare medicijnen en/of hulpmiddelen tegen hooikoorts van de drogist niet werken. In dat geval is het zeker aan te raden om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan namelijk de dosis van anti-histamine verhogen of ervoor kiezen andere hooikoorts medicijnen voor te schrijven, zoals corticosteroïden. Deze stof werkt ontstekingsremmend waardoor de allergische ontsteking wordt geremd.

Een man in bosrijke omgeving patientijn neus

Wanneer diverse hooikoorts medicijnen niet voldoende werken kan allergie immunotherapie ook nog een optie zijn. Deze therapie werkt op lange termijn, het is een investering van 3 tot 5 jaar behandelen waarbij je immuunsysteem toleranter wordt gemaakt voor de stof waar jij allergisch voor bent. Je krijgt gedurende de behandeling gedoseerde hoeveelheden binnen middels tabletten en/of injecties. Hierdoor went je lichaam aan de allergische stof en reageer je op den duur minder of zelfs niet meer allergisch. Voor een behandeling met allergie immunotherapie word je meestal naar een specialist verwezen.

Wees je ervan bewust dat wanneer je je klachten niet met hulp van de huisarts voldoende onder controle krijgt, je huisarts je ook naar een specialist kan verwijzen. Bekijk hiervoor eens onze pagina met allergiespecialisten bij jou in de buurt.

Allergie immunotherapie is ook een behandeloptie.

Je immuunsysteem tolerant maken?

Lees verder

Allergieklachten onderdrukken met medicatie.

Symptomatische medicatie gebruiken?

Lees verder

Een juiste diagnose is belangrijk voor een goede behandeling.

Allergie testen?

Lees verder