Waarom een allergiespecialist raadplegen?

  Als je allergisch reageert op een steek van bijvoorbeeld een bij of wesp kan het helpen om naar een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek te gaan. Deze allergiespecialisten kunnen je helpen met het vaststellen van een insectengifallergie en daarnaast kunnen ze ook direct helpen bij het bepalen van een behandeling. Om het je makkelijk te maken kan je via de kaart hierboven direct zoeken naar een allergiespecialist bij jou in de buurt. Door eerst te filteren op de specialisatie ‘insectengifallergie’ zie je in één oogopslag  de dichtstbijzijnde allergiespecialisten die zich richten op insectengifallergie.

  Wat kan ik doen aan een allergie voor insectengif?

  Een behandeling van een allergie voor bijvoorbeeld wespen of bijen kan bestaan uit een aantal stappen. Grofweg onderscheidt men:

  • Vermijden van insecten
  • Symptoombestrijding bij lokale reacties
  • Noodmedicatie bij ernstige reacties
  • Allergie Immunotherapie

  Klik hier voor meer informatie over de verschillende behandelmogelijkheden bij een allergie voor insectengif.

  Symptomen bij allergie voor insectengif

  Bij een allergische reactie op bijvoorbeeld een bijensteek of wespensteek kunt je, in een normale situatie, last krijgen van zwelling, pijn en roodheid rond de plek van de steek. Dit heet een (forse) plaatselijke reactie. Bij 70% van de mensen die allergisch zijn voor insectengif treden de klachten binnen een kwartier op, bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur. Wanneer je (ernstig) allergisch bent voor insectengif kunnen daar meerdere klachten bijkomen.

  Bekijk hier de lijst met symptomen die voor kunnen komen bij een allergie voor insectengif. 

  Laatst bewerkt 29/07/2022