Bijensteek allergie

Last van een bijensteek allergie?

Een normale bijensteek kan al erg vervelend zijn, maar als je allergisch bent voor een bijensteek kan dit nog vele malen erger zijn. Als je een allergie voor een bijensteek hebt en je wordt gestoken door een bij, dan kunnen hieruit ernstige complicaties voortkomen. De allergische reactie ontstaat doordat er gif in je lichaam wordt verspreid nadat je bent gestoken door een bij. In sommige gevallen is je afweersysteem er niet toe in staat om dit goed verwerken, waardoor er een allergische reactie plaatsvindt.

Wat houdt een bijensteek allergie verder in?

Bij mensen die geen allergie voor een bijensteek hebben, veroorzaakt een steek van een bij doorgaans niet heel veel last. Dit is anders voor mensen die een allergie voor de bijensteek hebben en in dat geval dus overgevoelig reageren. Een bijensteek kan in dat geval namelijk ernstige complicaties veroorzaken, zoals duizeligheid, kortademigheid en zelfs hartritmestoornissen. Op het moment dat je bent gestoken door een bij en deze symptomen voorkomen, dan is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van anafylaxie. Dit is een zeer ernstige allergische reactie.

Een vrouw lijkt moeite te hebben met ademhalen

Symptomen allergie bijensteek

Indien je het vermoeden hebt dat je een bijensteek allergie hebt, of dat je meer informatie wil verkrijgen om dit uit te kunnen sluiten, dan is het aan te raden om de meest voorkomende symptomen van een bijensteek allergie te bekijken. Hierdoor is het mogelijk om je klachten te vergelijken met de meest voorkomende symptomen. Dit kan je wellicht een beter beeld geven. Een overzicht van deze symptomen is via onderstaande link te vinden.

Lees meer over de symptomen van bijensteek allergie.

Bijensteek: wat te doen?

Mocht je allergisch zijn voor een bijensteek, dan is het van enorm belang dat je een steek van de bij voorkomt. Wij geven je hierbij een aantal tips die het mogelijk maken om een steek zo veel mogelijk te voorkomen.

  • Draag geen geurende stoffen, denk hierbij aan parfum, zonnecrème en deodorant;
  • Vermijd buiten eten/drinken: bijen komen namelijk af op eten en dan met name zoetigheid;
  • Loop nooit buiten op blote voeten;
  • Vermijd bloemen;
  • Blijf rustig als een bij voorbij vliegt. Een onverwachte beweging maken kan de bij namelijk boos maken. Dit vergroot de kans op een steek;
  • Draag geen kleding die sterke kleuren of bloemen patronen bevatten. Bijen kunnen dit namelijk verwarren met echte bloemen, waardoor er een grote kans is dat ze op je af komen.

Bijensteek behandelen

Er bestaan verschillende mogelijkheden om een bijensteek te behandelen. Wanneer je gestoken bent, kun je met behulp van symptomatische medicatie je allergieklachten verlichten. Ook bestaat een behandeling met allergie immunotherapie. Wanneer je ernstig reageert op een steek van een bij en je mogelijk te maken krijgt met anafylaxie, kan je arts een adrenalinepen adviseren om standaard bij je te dragen.

Lees meer over de behandelmogelijkheden bij een insectengifallergie op deze pagina.

Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

Heb je nog vragen over allergie voor een bijensteek?

Heb je nog vragen over een bijensteek allergie? Of ben je benieuwd hoe de behandeling van deze allergie precies werkt? Mocht dat het geval zijn, dan raden wij aan om langs te gaan bij een huisarts of (allergie)specialist . Hier kun je namelijk je allergie laten testen en eventuele vervolgstappen ondernemen. Om je te helpen hebben we een handig overzicht gemaakt met allergiespecialisten die zich in de buurt bevinden. Bekijk hier de kaart.

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Klachten kunnen in ernst variëren.

Symptomen bij insectengifallergie

Lees verder

Er zijn vier behandelmethoden: saneren, symptomatische medicatie, noodmedicatie en immunotherapie.

Insectengifallergie behandelen?

Lees verder