Boompollenallergie

Last van boompollenallergie?

Al vanaf eind december kan je last hebben van een allergie voor boompollen. In het begin van het jaar kent het boompollenallergie seizoen echter zijn piek, zo ongeveer vanaf begin februari tot en met mei. De klachten die kunnen ontstaan bij deze allergie kunnen behoorlijk vervelend zijn. Van relatief lichte klachten als niezen en een loopneus tot zwaardere klachten als moeite met slapen en concentratieproblemen. Gelukkig valt er relatief goed wat te doen aan een boompollenallergie.

Waardoor ontstaat een boompollenallergie?

Bij een boompollenallergie heb je niet direct een allergie voor bomen, maar voor een bepaald type allergeen dat aanwezig is in het stuifmeel van bomen. Helaas gaat dit bij het overgrote deel van de mensen met een boompollenallergie om hetzelfde allergeen. Dit allergeen komt in veel boomsoorten terug die in Noord- en Midden-Europa bloeien. Doordat je immuunsysteem het (in principe onschuldige) allergeen als het ware afstoot op het moment dat je het inademt, ontstaat een allergische reactie. Dit uit zich weer in diverse klachten die kunnen optreden.

Voor welk type bomen kun je allergisch zijn?

In principe kun je als je last hebt van een boompollenallergie allergisch zijn voor alle bomen. In Nederland zal je vooral last hebben van de berk, els en hazelaar. Daarnaast kun je ook behoorlijk last van allergie hebben door bomen als de eik, beuk, populier en plataan. Echter, ook andere bomen waarvan het stuifmeel in de lucht terecht komt, kunnen allergische reacties opwekken wanneer je daarvoor overgevoelig bent.

Pollenkalender

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Mogelijk pollen aanwezig Voor- en nabloei periode Bloeiperiode

 

Het boompollenallergie seizoen

Het boompollenallergie seizoen kan soms al rond eind december beginnen. Zeker als er een zachte winter is, is het niet vreemd dat de eerste klachten al eind december opgemerkt worden. Begin februari begint de echte piek van het boompollenallergie seizoen. Deze houdt gemiddeld aan tot  mei. Daarna neemt het vrij snel af maar begint het graspollenseizoen al. De gehele periode dat het seizoen duurt is afhankelijk van hoe streng de winter is geweest. Bij een strenge winter bloeien de bomen pas later in het jaar, waardoor de het seizoen iets wordt verschoven.

Klik hier voor meer informatie over de bloeiperiodes van verschillende pollen en de dagelijkse pollenverwachting. 

Klachten die ontstaan door een boompollenallergie

De klachten die kunnen ontstaan door een boompollenallergie kunnen enorm uiteenlopend zijn en per persoon verschillen. De symptomen van een boompollenallergie kunnen zich voordoen rond de neus, de ogen, maar ook aan de lagere luchtwegen. Daarbij kan er zowel een vroege als late reactie ontstaan. Bij een vroege reactie heb je bijvoorbeeld last van een loopneus, jeukende,  en/of tranende ogen en niezen. Ook jeuk aan het gehemelte kan voorkomen als klacht bij een allergie voor boompollen.

Late reacties zijn vaak wat heftiger, omdat hier ontstekingscellen bij betrokken zijn. De reacties die zich in deze fase voordoen bestaan onder meer uit een verstopte neus, hoesten, piepende ademhaling of bronchitis. Dit kan eventueel ook gepaard gaan met een gevoel van benauwdheid. Hierbij kunnen klachten zich zowel voordoen in de bovenste als de onderste luchtwegen (de longen). In heftige gevallen kan hooikoorts ook zorgen voor zware hoofdpijn, moeite met slapen en concentratieproblemen.

Meer weten over de klachten die kunnen ontstaan door een boompollenallergie? Bekijk het op onze pagina over symptomen van een boompollenallergie!

Online zelftest

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijv. gras-, boompollen of huisstofmijten. Of wil je weten of je kind er last van heeft? Dan is deze test ook geschikt om als ouder in te vullen.

De online allergietest bestaat uit 4 vragen en zal ca. 2 minuten van je tijd in beslag nemen.

Deelname aan de test is volledig anoniem. Met de ingevulde gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet gedeeld. Nadat je de test hebt afgerond, kun je de uitslag downloaden of naar jezelf mailen. Vervolgens kun je deze meenemen om, indien gewenst, met je arts te bespreken. De online allergietest geeft alleen een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan je dokter.

Stap 1 van 4

Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar last gehad van de volgende klachten?

Zelden of nooit Regelmatig of vaak
Jeukende neus
Niezen, niesbuien
Waterige loopneus
Verstopte neus
Jeukende, branderige, rode ogen

Stap 2 van 4

Deze allergieklachten verergeren of ervaar je vooral …

Nee Ja
… in het voorjaar of in de zomer?
… in de buurt van grasvelden en/of bomen?
… in de buurt van dieren (kat, hond, paard etc.)?
… in de nacht, wanneer je op bed ligt?
… in een ruimte met vloerkleden of vloerbedekking?
… wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet?

Stap 3 van 4

Als je last hebt van klachten, hoeveel last ervaar je hiervan gedurende de dag?

Geef op de balk aan in welke mate de klachten van invloed zijn door de knop naar rechts of naar links te bewegen.

Weinig last Veel last

Stap 4 van 4

Is er in het verleden door een arts een allergie vastgesteld voor:

Nee Ja
Gras- en/of boompollen?
Huisstofmijt?
Dieren?
Voedingsmiddelen?
Andere allergie?

Uitslag online zelftest

Weinig last Veel last

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans zeer gering dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Wanneer de symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus in de toekomst toenemen, kun je deze online test nog een keer herhalen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans matig tot hoog dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Vervolgens kan de huisarts indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een zeer hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

LET OP!

Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen. Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.

Verdere informatie

De incidentie van allergische aandoeningen is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. In de praktijk zie je vaak dat de meeste mensen de klachten ten gevolge van een inhalatieallergie bagetaliseren onder het mom van ‘het is maar een snotneusje’. Zij zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk impact kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Ons advies is dus om, wanneer je last hebt van allergieklachten, contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose.

Het resultaat van deze ingevulde online allergietest betreft een eerste indicatie of je mogelijk last hebt van een inhalatieallergie (allergische rinitis). De uitslag kan van toegevoegde waarde zijn wanneer je voor verder onderzoek contact opneemt met je huisarts. Deze online test is een afgeleide van een Duitse gevalideerde zelftest ‘Selbsttest Allergische Atemwegserkrankung’ welke is ontwikkeld door ALK-Abelló Arzneimittel GmbH in samenwerking met IGES Institut für Gesundheits- und Sozialforschung GmbH.

 

Boompollenallergie en allergisch astma

Veel mensen die last hebben van een boompollenallergie, of allergisch zijn voor boom- en/of graspollen , hebben ook last van allergisch astma. Bij ongeveer 80% van de hooikoortspatiënten is dit namelijk het geval. Belangrijk is te weten of dit ook bij jou het geval is wanneer je astmatisch bent, zodat je weet welke allergenen astmatische symptomen vooral kunnen uitlokken.

Wat je kunt doen tegen een allergie voor boompollen

Er zijn zeker een aantal dingen die je tegen hooikoorts kan doen als het aankomt op behandelingen. Saneren (oftewel het vermijden van allergenen) gaat helaas moeilijk, omdat pollen vaak toch je huis binnen kunnen komen en je anders eigenlijk niet meer naar buiten kan. Wat vaak als eerste ingezet wordt, is symptoombestrijding door middel van medicatie. Deze behandeling geeft vaak snel verlichting en is ongeveer 24 uur werkzaam. Je zult deze medicatie moeten blijven herhalen tot je klachten weer afnemen en het pollenseizoen dus voorbij is.

Nog een andere mogelijkheid is een behandeling met allergie immunotherapie. Deze behandeling richt zich op de oorzaak van je allergie en maakt als het ware je immuunsysteem toleranter voor hetgeen waarvoor je allergisch bent.

Lees meer over de verschillende behandelopties op deze pagina.

Laatst bewerkt 28/07/2021