Q Allergie App

Gewoon verkouden of toch een allergie?

Denk je dat je last hebt van hooikoorts of dat je misschien allergisch bent voor huisstofmijten of huisdieren? De Q Allergie App kan je een beter inzicht geven en een bijdrage leveren aan het stellen van een juiste diagnose wanneer je mogelijk voor advies naar je arts gaat.

Op weg naar een juiste diagnose  

Gedurende 30 dagen ontvang je dagelijks een aantal vragen via de app op je telefoon. Door middel van het beantwoorden van de verschillende vragen over symptomen, medicijngebruik e.d. krijg je een beter beeld of je mogelijk last hebt van een allergie. Alle antwoorden worden (anoniem) opgeslagen in overzichtelijke grafieken en tabellen, die je zelf kunt uitprinten of delen (via de mail). Dit overzicht is tevens een handig hulpmiddel voor je arts wanneer je je klachten met je arts wilt bespreken. Je arts kan deze informatie gebruiken om een diagnose te vergemakkelijken en eventueel een behandeling op te stellen.

Q allergie app iPhone

De Q Allergie App is mede ontwikkelt door de KNO artsen Bas op de Coul (Jeroen Bosch Ziekenhuis) en Cor Stengs (Rijnstate, Arnhem). Het advies is om juist in die periode de app te gebruiken wanneer allergieën het best gemeten kunnen worden:

  • Boompollen: veelal allergieklachten in de periode januari t/m mei
  • Graspollen: in de periode maart t/m september kan je de meeste allergieklachten ervaren
  • Huisstofmijten: in geval van huisstofmijtallergie kun je het hele jaar door last hebben van allergieklachten maar over het algemeen wordt wel een piek waargenomen in het vroege voorjaar en de winter.

In 3 stappen op weg naar een juiste diagnose:

  1. Ga op je mobiele telefoon naar de Google play store (Android) of de App Store (iPhone) en zoek naar Q1.6 en download de app
    Gebruik als activatie code: Allergieapp35
  2. Beantwoordt voor een periode van 30 dagen alle vragen
  3. Indien gewenst, kun je de gegevens delen met je arts tijdens het consult.
    (print uit, stuur een mail of neem je telefoon of tablet mee naar het consult)
Q Allergie app android

Wanneer je problemen ondervindt bij het installeren, kun je contact opnemen via email met info@questions.ai

Hieronder kun je het Privacy Protocol en Terms of Use lezen van de Q Allergie App.

Privacy Protocol

Terms of Use

Online zelftest

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijv. gras-, boompollen of huisstofmijten. Of wil je weten of je kind er last van heeft? Dan is deze test ook geschikt om als ouder in te vullen.

De online allergietest bestaat uit 4 vragen en zal ca. 2 minuten van je tijd in beslag nemen.

Deelname aan de test is volledig anoniem. Met de ingevulde gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet gedeeld. Nadat je de test hebt afgerond, kun je de uitslag downloaden of naar jezelf mailen. Vervolgens kun je deze meenemen om, indien gewenst, met je arts te bespreken. De online allergietest geeft alleen een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan je dokter.

Stap 1 van 4

Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar last gehad van de volgende klachten?

Zelden of nooit Regelmatig of vaak
Jeukende neus
Niezen, niesbuien
Waterige loopneus
Verstopte neus
Jeukende, branderige, rode ogen

Stap 2 van 4

Deze allergieklachten verergeren of ervaar je vooral …

Nee Ja
… in het voorjaar of in de zomer?
… in de buurt van grasvelden en/of bomen?
… in de buurt van dieren (kat, hond, paard etc.)?
… in de nacht, wanneer je op bed ligt?
… in een ruimte met vloerkleden of vloerbedekking?
… wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet?

Stap 3 van 4

Als je last hebt van klachten, hoeveel last ervaar je hiervan gedurende de dag?

Geef op de balk aan in welke mate de klachten van invloed zijn door de knop naar rechts of naar links te bewegen.

Weinig last Veel last

Stap 4 van 4

Is er in het verleden door een arts een allergie vastgesteld voor:

Nee Ja
Gras- en/of boompollen?
Huisstofmijt?
Dieren?
Voedingsmiddelen?
Andere allergie?

Uitslag online zelftest

Weinig last Veel last

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans zeer gering dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Wanneer de symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus in de toekomst toenemen, kun je deze online test nog een keer herhalen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans matig tot hoog dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Vervolgens kan de huisarts indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

Op basis van de gegeven antwoorden is er een zeer hoge kans dat je last hebt van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Neem contact op met je huisarts om je allergieklachten te bespreken. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.

LET OP!

Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen. Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je (huis)arts.

Verdere informatie

De incidentie van allergische aandoeningen is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. In de praktijk zie je vaak dat de meeste mensen de klachten ten gevolge van een inhalatieallergie bagetaliseren onder het mom van ‘het is maar een snotneusje’. Zij zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk impact kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van astma. Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen. Ons advies is dus om, wanneer je last hebt van allergieklachten, contact op te nemen met je huisarts voor een juiste diagnose.

Het resultaat van deze ingevulde online allergietest betreft een eerste indicatie of je mogelijk last hebt van een inhalatieallergie (allergische rinitis). De uitslag kan van toegevoegde waarde zijn wanneer je voor verder onderzoek contact opneemt met je huisarts. Deze online test is een afgeleide van een Duitse gevalideerde zelftest ‘Selbsttest Allergische Atemwegserkrankung’ welke is ontwikkeld door ALK-Abelló Arzneimittel GmbH in samenwerking met IGES Institut für Gesundheits- und Sozialforschung GmbH.

Een allergie vaststellen

De Q Allergie App en de Online allergietest zijn middelen voor een eerste indicatie van de aanwezigheid van een allergie. Voor een daadwerkelijke diagnose is het van belang om bij een arts langs te gaan. Wanneer je arts ervoor kiest een allergietest uit te voeren, bestaan er verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van welke allergie mogelijk een rol speelt, kan je arts bijv. kiezen voor een huidtest, een provocatietest en/of een allergietest waarbij je bloed wordt onderzocht. Klik hier als je meer wilt lezen over de verschillende soorten allergietesten.

Laatst bewerkt 24/06/2019